Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ενισχύουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα;

 Βαγγέλης Χωραφάς

 

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Bob Menendez, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και Marco Rubio, προτείνουν την εισαγωγή νέας νομοθεσίας για την ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

 

Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στο να ενισχύει την υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιτρέποντας νέες μεταφορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προωθώντας την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Το σχέδιο νόμου, στοχεύει στο να:

 

 Εξασφαλίσει τη δέσμευση ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

 

 Οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση F-35 Joint Strike Fighters στην Ελλάδα και να συμπεριλάβουν εκείνα τα αεροσκάφη F-35 που παράγονται αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400.

 

 Εντείνει τις επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής, όπως ναυπηγεία και λιμάνια. Αύξηση επενδύσεων στον ελληνικό στρατό και προώθηση κοινών ασκήσεων με τον στρατό των ΗΠΑ.

 

 Αναγνώριση της σημασίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για την περιφερειακή σταθερότητα και επενδύσεις σε κοινές ασκήσεις ασφάλειας στη θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Αυτά είναι τα σημεία που προβάλουν τα συστημικά μέσα.

 


 

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

Ο νόμος αυτός, επειδή κινείται στο πεδίο των καλών προθέσεων και του πολιτικού βερμπαλισμού, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε αυτό.

 

Την Ελλάδα την ενδιαφέρουν:

 

Πρώτον, αν υπογραφεί η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, να συνοδεύεται και από υψηλή ετήσια οικονομική συνδρομή και όχι μόνο από δάνεια για την αγορά οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα δεν θα φτάσει τα ποσά που παίρνουν το Ισραήλ και η Αίγυπτος ως ετήσια στρατιωτική βοήθεια, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί. Τα $25 εκατομμύρια ετησίως που προβλέπονται από το νομοσχέδιο για την περίοδο 2022-2026, αφορούν αντικαταστάσεις οπλικών συστημάτων που προέρχονται από το ανατολικό οπλοστάσιο και θα πρέπει προστεθούν στο ποσό που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση.

 

Δεύτερον, τα F-35, αν τα θέλει η Αεροπορία θα πρέπει να είναι καινούργια, από το Block 4 και νεότερα. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να δεχτεί τα πρώην τουρκικά F-35 που είναι παλιότερα.

 

Τρίτον, αν η Τουρκία βρει σημεία προσέγγισης με τις ΗΠΑ και λυθεί το θέμα των S-400, τότε αναμένεται να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Επομένως, ένα σημαντικό στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου θα καταστεί ανενεργό.

 

Ο Μπομπ Μενέντεζ είναι ένας πολιτικός που βρίσκεται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας, εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά είναι ένας Αμερικανός πολιτικός. Και το νομοσχέδιο που εισήγαγε προάγει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Τις αποφάσεις όμως τις παίρνει η αμερικανική κυβέρνηση.

 

Αλλά, η αμερικανική κυβέρνηση δύσκολα θα διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή δύσκολα θα αλλάξει τους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή, υπέρ της Ελλάδας. Δεν έχει λόγους για να το κάνει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more