Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 


Σήμερα θα ασχοληθώ με ένα κοινωνικό θέμα, όπως είναι η υπογεννητικότητα αλλά και το φαινόμενο υπογονιμότητας που είναι η σύγχρονη μάστιγα στην κοινωνία μας. Αφορμή πήρα από το συνέδριο γονιμότητας που θα γινόταν  στα Γιάννενα από τον γυναικολόγο και σπουδαίο επιστήμονα Κωνσταντίνο Πάντο.

Αντιδράσεις και σκόνη αναπτύχθηκε αναφορικά με το σποτ που διακινήθηκε για την προώθηση της εκδήλωσης. Το σποτ μπορεί να είναι σκληρό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό, προοδευτικό και φυσικά ανθρώπινο. Δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις και διαφωνίες για αυτό το ζήτημα. Το μήνυμα που βγαίνει είναι η ενημέρωση των γυναικών για το πότε και πως θα γίνουν μητέρες. Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω. Το σποτ αυτό πήρε την έγκυρη του ΕΣΡ και μεταδίδεται από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς επί 10 μέρες.

Η υπογεννητικότητα στην Χώρα μας είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για την διαχρονική καταγραφή διαφόρων απόψεων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Μάλιστα πρόσφατα κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ότι για την λύση του δημογραφικού, θα βοηθήσουν οι μετανάστες, παράτυποι ή νόμιμοι. Αν είναι δυνατόν…

Δυστυχώς η φύση είναι σκληρή και αδυσώπητη. Έχει χαράξει την δική της κόκκινη γραμμή. Η ζωή όμως έχει αλλάξει. Παλαιότερα ο μέσος όρος θνησιμότητας για τις γυναίκες ήταν 58 ετών. Σήμερα είναι 84 ετών. Το Pick γονιμότητας για μια γυναίκα που θέλει να τεκνοποιήσει είναι μεταξύ 17 ετών έως 25 ετών. Από εκεί και μετά η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την γονιμότητα έχει χάσει το 95% της δύναμης της μέχρι τα 36 της. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες με υπογεννητικότητα από τα 27 τους.

Το 2021 όμως η επιστήμη έχει προχωρήσει. Σήμερα με τις μεθόδους που υπάρχουν, το όνειρο χιλιάδων ζευγαριών που δεν έχουν τεκνοποιήσει, μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα 35, και στα 40, και στα 45 και στα 50. Απλώς ένα ζήτημα που υπάρχει, είναι το οικονομικό. Σήμερα είναι πολύ φυσιολογικό ένα ζευγάρι που θα ζήσει σύμφωνα με τον μέσο όρο μέχρι τα 85, να επιθυμεί να τεκνοποιήσει στα 40. Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί. Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις και να βοηθήσει νέα ζευγάρια ή και μεγαλύτερα που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να ανταπεξέλθουν. Αυτή είναι μια εθνική πολιτική. Να μπορούν τα ζευγάρια αυτά να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους μιας ώρα αρχύτερα. Καμία φορά οι λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα ίσως είναι πιο απλή, αρκεί να θέλουμε να λύσουμε κάποια προβλήματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more