Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Μικρά μικρά και ενδιαφέροντα...

  


Τρέχει ο Αλέξης!!!


Το τριήμερο 25-27 Ιουνίου έχει δρομολογηθεί να διενεργηθεί η προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος. Δεν θα είναι ένα εύκολο τριήμερο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.  Η τάση των «53+» προετοιμάζεται ήδη για σκληρή κριτική, η οποία θα επικεντρωθεί στους «εισοδιστές» του ΠΑΣΟΚ.Θα του χαλάσουν τα μπάνια του προέδρου. Και έχει και το σπίτι στο Λαύριο - δεν μπορεί να ασχολείται με «Ομπρέλες» και «Ρενέ»…  Πάντως η συνδιάσκεψη θα έχει έντονο άρωμα Πέλλας με τους συντρόφους να κατεβαίνουν κάτω και με άγριες διαθέσεις καθώς θέλουν το Κόμμα κεντρικά να πάρει μπρος

Επενδύει ο 82χρονος Σωκράτης 

  Η Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, για τα επόμενα οκτώ χρόνια.Ο στρατηγικός σχεδιασμός του CEO της εταιρείας, Πέτρου Σουρέτη, περιλαμβάνει την επένδυση 300 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία διαβλέπει ανάπτυξη στον συγκεκριμένο κλάδο. Τα τέσσερα πεδία δράσης της εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένα με την πορεία του κλάδου.Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα γίνουν επενδύσεις 43 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2020-2030, έργα ΣΔΙΤ 7 δισ. ευρώ έως το 2026, ενώ οι ΑΠΕ θα καλύψουν ανάγκες έως 8 GW έως το 2030. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει ανοιχτές κεραίες για τουριστικές υποδομές και ακίνητα, όπου παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες.  Ο αειθαλής επιχειρηματίας είναι 82 ετών καθώς γεννήθηκε προπολεμικά και συγκεκριμένα το 1939. 

Πρωταγωνιστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά η Φώφη 
  Τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές επιχειρεί να βάλει στο μέτωπο που έχει ανοίξει με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας η Φώφη Γεννηματά. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ, προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Σε πρώτο πρόσωπο και φιλικό ύφος, του γράφει μεταξύ άλλων: «Ελπίζω αυτό το email να σε βρίσκει καλά.Επικοινωνώ μαζί σου για να σε ενημερώσω ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα Σχέδιο Νόμου, που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και παρεμποδίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών». Αφού ενημερώνει για την αρνητική ψήφο που θα δώσει το ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή, καταλήγει λέγοντας πως «θα χαρούμε πολύ να λάβουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης από εσένα».  

Τι θα κάνει ο Σαμαράς με τα Σκόπια; 
  Φουντώνουν οι φήμες ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί, τελικώς, στη Βουλή και θα καταψηφίσει τις συμφωνίες με τα Σκόπια. Αυτήν τη φορά ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα το κάνει όπως έκανε στην ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπου απείχε… Πληροφορίες από το ησυχαστήριό του στο Λουτράκι αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένος να το καταψηφίσει. Κάπου εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τη γαλάζια παράταξη, αν δεχθούμε ότι η κυβέρνηση θα «επιβάλει» κομματική πειθαρχία στους υπόλοιπους βουλευτές  

Πράσινη στροφή για την Κυβέρνηση 
  Ο κ. Σκρέκας, απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές, είπε πως «τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, γιατί παρέχει ορατότητα, σταθερό περιβάλλον και θεσμικό πλαίσιο, που ευνοεί τις επενδύσεις». Και κατέληξε: «Φέρτε τεχνογνωσία και κεφάλαια και εμείς θα βάλουμε την αξιοπιστία και τη σταθερότητα για να διασφαλίσουμε τις επενδύσεις σας». Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο 10ο Greek Investment Forum, η ΔΕΗ επιστρέφει για να αναπτυχθεί στις ΑΠΕ. Το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπε, θα χρηματοδοτήσει με 5 δισεκατομμύρια 21 δράσεις, ενώ αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 11 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια. Ειδικά στις ΑΠΕ, που σήμερα συμμετέχουν με 34% στις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα, η προοπτική να ξεπεράσουν το 65% των καταναλωτικών αναγκών το 2030 θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων.

Μένει ή φεύγει ο πράσινος Μιχάλης; 
  Η κουβέντα για τον ανασχηματισμό έχει ανάψει.   Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός ότι έχουν στοχοποιηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσωπικά για τα εντεινόμενα φαινόμενα εγκληματικότητας, κυρίως στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος. Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι πλέον ζούμε σε μια μη ασφαλή χώρα, είναι συνεχείς, καθώς σε χρονικό διάστημα περίπου ενάμιση μήνα είχαμε πέντε εκτελέσεις.

Ευκαιρία για ένταξη στις 100 δόσεις   
Μεγαλώνει η λίστα των οφειλών προς τους δήμους τις οποίες μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, καθώς εντάσσονται οι οφειλές που θα βεβαιωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους οφειλέτες, η οποία έληγε κανονικά στο τέλος του μήνα. Τι προβλέπεται Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζονται τα εξής: Στη ρύθμιση των 100 δόσεων εντάσσονται και οφειλές που πρόκειται να βεβαιωθούν μέχρι 30/6/2021, ενώ μέχρι τώρα ήταν μέχρι 28/2/2021. Επιτρέπεται μέχρι 31/10/2021 η υποβολή αίτησης του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση (η προθεσμία λήγει 30/6/2021). Δίνεται η δυνατότητα παράτασης στην υποβολή της αίτησης για επιπλέον έξι μήνες. Προβλέπεται ότι κατά το χρονικό διάστημα μέχρις ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ειδική εφαρμογή στην ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης η αίτηση του οφειλέτη μπορεί να υποβάλλεται απευθείας προς τον οικείο δήμο, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του δήμου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω ειδικής εφαρμογής του δήμου. Απαλλαγή από τόκους - προσαυξήσεις Η καταβολή των οφειλών θα πραγματοποιείται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους ως εξής: • αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% • αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80% • αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70% • αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60% • αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%. Επίσης, υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης: α) τελούν σε αναστολή, β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα και δ) κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.    Με βάση τη σχετική τροπολογία όλα τα φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19, ύστερα από αίτηση προς τον δήμο ή το νομικό του προσώπου, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15/2/2020 μέχρι 30/6/2021, καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ρυθμίσεις που έχουν χαθεί από 15/2/2020 έως 23/12/2020.

  Δηλώσεις: Επιστροφή ή μηδενικός φόρος για το 80% 
Επιστροφή φόρου ή μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν οι 4 στους 5 φορολογουμένους που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τη φορολογική τους δήλωση. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των πρώτων 160.000 φορολογικών δηλώσεων που έχει επεξεργαστεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το υψηλό ποσοστό των φορολογουμένων που δεν πληρώνουν φόρο έχει να κάνει με το γεγονός ότι άλλαξαν τα φορολογικά κλιμάκια για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα είχαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο λόγω των μειωμένων ποσών που έλαβαν από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Από την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων περίπου 40.000 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, ο οποίος διαμορφώνεται κοντά 500 ευρώ κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ τη δόση του χρεωστικού σημειώματος θα έχουν έκπτωση 3%, ενώ, όπως και κατά την περσινή χρονιά, η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσει από το τέλος Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου και την πρώτη δόση του Ιουλίου χωρίς πρόστιμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more