Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Η ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την ανακούφιση της μεταναστευτικής πίεσης στις χώρες της πρώτης γραμμής


 Γ' Σύνοδος της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης  του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Σε υβριδική μορφή, με συνδυασμό ζωντανής παρουσίας και διαδικτυακής συμμετοχής, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Γ΄ Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το διάστημα 21 έως 24 Ιουνίου.  

Για το Στρασβούργο θα αναχωρήσουν: η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, και τα μέλη της: κ. Δημήτρης Καιρίδης, κυρία Νίνα Κασιμάτη, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κ. Γιώργος Παπανδρέου, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και κ. Σωκράτης Φάμελλος. Οι υπόλοιποι βουλευτές - μέλη της αντιπροσωπείας: κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, κυρία Φωτεινή Πιπιλή, κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, κυρία Λιάνα Κανέλλη και κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα, θα συμμετάσχουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αφορούν στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις νομικές επιπτώσεις των «πιστοποιητικών για την Covid 19 (covid passes)», την κοινωνικοοικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και τον αντίκτυπο στα δικαιώματα των παιδιών.

 

Στο πλαίσιο της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη 10η επέτειο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

 

Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να διώκονται οι πολιτικοί για δηλώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους, για τη διαφάνεια και τη ρύθμιση των δωρεών σε πολιτικά κόμματα και εκλογικές εκστρατείες από ξένους χορηγούς και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών από υποεκπροσωπούμενες ομάδες σε πολιτικές και δημόσιες αποφάσεις.

 

Oι βουλευτές θα συζητήσουν επίσης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, την εμπιστοσύνη του κοινού και το δικαίωμα στη γνώση, καθώς και για την ευρωπαϊκή πολιτική για τη διασπορά και την καταπολέμηση της Αφροφοβίας στην Ευρώπη.

 

Στο πλαίσιο της Ουγγρικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, κ.  Péter Szijjártó, θα απευθυνθεί στη Συνέλευση και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Σε ερωτήσεις θα απαντήσει επίσης και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić.

 

Θα συζητηθούν ακόμη εκθέσεις για τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία και την Αλβανία και η Συνέλευση θα εκλέξει δικαστές από Κροατία και Ρωσία για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Τέλος, έχει προταθεί από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, συζήτηση τρέχουσας επικαιρότητας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Νότη Μηταράκη,  με θέμα «Η ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την ανακούφιση της μεταναστευτικής πίεσης στις χώρες της πρώτης γραμμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more