Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

 


✅Μέρα με τη μέρα ανοίγουν και κάποιες δραστηριότητες…

✅H ελευθερία είναι μπροστά μας, αλλά χρειάζεται προσοχή... 

✅Άνοιξαν  γυμναστήρια, γήπεδα μπάσκετ και 5Χ5
Στον «πάγο» παραμένει η μουσική στην εστίαση


 Μέρα με την ημέρα ανοίγουν και νέες δραστηριότητες και σταδιακά γίνεται επιστροφή των πολιτών στην Ελευθερία, αυτή που την έχει στερήσει εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο ο κορωνοϊός.
Ήδη άνοιξα  οι υπαίθριες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, ενώ  διευρύνονται οι δραστηριότητες που αφορούν κυρίως τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:
- Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
-Αρχίζουν οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
- Επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
- Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
-Ακόμη μειώνεται στο 25% ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η σταδιακή επαναφορά δραστηριοτήτων όπως τόνισαν τόσο ο Ν. Χαρδαλιάς, όσο και ο Επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης γίνεται με βάση τη βελτίωση των δεικτών της πανδημίας. «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «Δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία, δεν είμαστε ακόμα εκεί Ο καιρός βοηθάει, αλλά δεν είναι αρκετός, χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια. Αν δεν πετύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη θα αργήσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα».

Μουσική και γάμοι
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν επιβεβαίωσαν πληροφορίες που ήθελαν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για καταστήματα, μουσική, γάμους και γενικά δεξιώσεις, για τις οποίες ασκούνται έντονες πιέσεις. Η αύξηση του αριθμού των καλεσμένων σε δεξιώσεις για γάμους και βαπτίσεις σε άνω των 100 ατόμων, μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες, προκαλώντας προβλήματα σε όσους τις έχουν προγραμματίσει για το τρέχον διάστημα.
Γιατί «όχι» στη μουσική
Για τη μουσική χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν κατηγορηματικός, ότι είναι ομόφωνη απόφαση των λοιμωξιολόγων η συνέχιση της απαγόρευσής της, εξηγώντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η μουσική προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους. Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η επιτροπή των επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής. Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, πρώτον, αν τραγουδήσω, εύλογα, θα έχω περισσότερα σταγονίδια, με συνέπεια να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Δεύτερον, εάν δεν ακούω καλά, να φωνάζω πιο δυνατά. Η μουσική συνδυάζεται με τον χορό. Χορός σημαίνει, μη τήρηση μέτρων. Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις, που είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων». Καταλήγοντας ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι σιγά σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα. {....} και ότι το θέμα της μουσικής θα επανέλθει με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η επιδημιολογική επιτήρηση
Ξεκίνησε από εχθές και  τίθεται στη διάθεση όλων ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς στην πλατφόρμα Covid-19.gov.gr θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί τους παρακάτω τέσσερις δείκτες:
- Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται.
- Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση.
- Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
- Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.

Οι εμβολιασμοί στην Πέλλα 

Οι εμβολιασμοί στην Πέλλα συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στην Χώρα μας 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. 3,6 εκατομμύρια έχουν κάνει την πρώτη δόση ενώ τις δυο δόσεις έχουν λάβει 2,1 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή λίγο πάνω από το 20%. 75.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί συνολικά στην Πέλλα.  45.000 έχουν λάβει την πρώτη δόση ενώ και τις δυο δόσεις έχουν λάβει 31. 000 . Στο σύνολο βέβαια του νομού Πέλλας, μαζί με όσους έχουν νοσήσει, υπολογίζεται ότι έχουν πλήρη ανοσία το 25% του πληθυσμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more