Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ!!!




Στα όρια της απόγνωσης οι γεωργοί της Πέλλας






500 εκ. ευρώ χρειάζονται για τις πληγείσες περιοχές



Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται οι αγρότες της Πέλλας καθώς περιμένουν ακόμη να δουν τι κινήσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν στις πληγείσες περιοχές. Η Πέλλα δυστυχώς έχει πληγεί σε πάρα πολλά στρέμματα και είναι πολύ πιθανό να έχουμε εξελίξεις γύρω από αυτό το ζήτημα. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όλοι οι αγρότες στην Πέλλα των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τον παγετό στις 8-10 Απριλίου 2021 θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια. Δεν απέχει μακριά ο καιρός όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν.

Είναι δεδομένο ότι η εκτεταμένη ζημιά μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστροφές που δεν είχαμε συνηθίσει. Πέρα από τις αποζημιώσεις, τα μέτρα και τις διαδικασίες, ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση και για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και για τη δημιουργία και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων από τα οποία θα μπορούν να αντλούν οι παραγωγοί υποστήριξη και για αξιοποίηση μέτρων του ΠΑΑ ώστε να γίνουν πολύ πιο ανθεκτικοί. Σε όλη την αλυσίδα αξίας, βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, εκτός από τις ενισχύσεις και τις επιχορηγήσεις πρέπει να βρούμε τρόπους να θωρακίζονται απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πάντως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί αποζημίωση deminimis 8.357.000 ευρώ στους παραγωγούς της περιοχής ενώ έχουν προσληφθεί στον ΕΛΓΑ στελέχη. Από τα 10 στελέχη γεωτεχνικών, σήμερα, φτάσαμε να δουλεύουν 30 και σύντομα θα γίνουν 50. Είναι γεγονός ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προκειμένου οι διαδικασίες να εξελιχθούν χωρίς καμία καθυστέρηση. Αυτό που πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ, φέτος αποζημιώθηκαν το σύνολο των ζημιών του 2020, το 2021. «Πρώτη φορά άλλαξαν πράγματα στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και στο καθεστώς επισήμανσης και αξιολόγησης των ζημιών. Για πρώτη φορά έχουν διατεθούν για πρώτη φορά στον ΕΛΓΑ 30 εκ για να καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και να αποζημιώνει. Πρέπει λοιπόν να ανοίξει ένας διάλογος ο οποίος θα πρέπει να είναι εποικοδομητικός ώστε να συνεχιστούν τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει. Τέλος θα πρέπει άμεσα και έγκυρα να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν με δικαιοσύνη. Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι τα βλέμματα όλων των βλεμμάτων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μόνο από εκεί μπορούν να δώσουν χρήματα για τις αποζημιώσεις. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου να διεκδικήσει πόρους από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων ή και οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό ¨εργαλείο¨ της Ε.Ε., όπως η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) για τη στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, στην προσπάθεια αυτή έχουν συνταχθεί και οι ομόλογοί του Γαλλίας και Ιταλίας των οποίων οι χώρες έχουν επίσης υποστεί μεγάλες ζημιές από τους ίδιους πρωτοφανείς παγετούς. Πέραν βέβαια από την στήριξη που πρέπει να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει και με την τρέχουσα αλλά και με την νέα ΚΑΠ να δοθεί η δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη, να διαθέσουν ένα μικρό ποσοστό από τις άμεσες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, ως ένα ¨δίχτυ προστασίας¨ της παραγωγής.

Οι ίδιοι δενδροκαλλιεργητές και το 2020, και το 2019, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν υποστεί ανάλογες ζημιές, σε σημείο που το εθνικό μας ασφαλιστικό σύστημα (ΕΛΓΑ) να αδυνατεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος – με δεδομένη ασφαλώς και την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας λόγω και της πανδημίας. Άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί της Πέλλας που έχουν καταστραφεί από τον παγετό, εδώ και μια εφταετία, υπήρξαν θύματα του καταστροφικού εμπάργκο που επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2014, συνεχίζεται, και τους κρατάει αποκλεισμένους από τη μεγάλη ρωσική αγορά, με καταλυτικές επιπτώσεις στη διάθεση της παραγωγής τους και δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Ειδικότερα στα οπωροκηπευτικά που αποτελούσαν το 65% των αγροτικών μας εξαγωγών στη Ρωσία, στις οποίες τα ροδάκινα κατείχαν την πρώτη θέση. Το 80% των εξαγωγών μας σε ροδάκινα απορροφούνταν από την ρωσική αγορά. Και δεν είναι μόνον οι ροδακινοπαραγωγοί, αλλά και οι παραγωγοί και άλλων προϊόντων, όπως τα κεράσια, τα ακτινίδια, τα βερίκοκα, τα κηπευτικά, τα μήλα, οι φράουλες κλπ.

Μέχρι και το 2019, για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του ρωσικού εμπάργκο, εφαρμόζονταν ορισμένα κοινοτικά Προγράμματα στήριξης – μόνον για το ροδάκινο – αλλά μέσω των Ομάδων Παραγωγών και όχι στοχευμένα στους ίδιους τους καλλιεργητές. Όμως, λόγω του ότι έχουμε δυστυχώς λίγες Ομάδες Παραγωγών, η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν πολύ χαμηλή. Αλλά και αυτά τα ¨λειψά¨ Προγράμματα σταμάτησαν αδικαιολόγητα και ανεξήγητα – παρά το γεγονός ότι το εμπάργκο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021!

Η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει άμεσα τους αγρότες μας. Άλλωστε η ίδια διαλαλεί την περιβόητη οφειλόμενη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη της στη συγκεκριμένη περίπτωση, απέναντι σε ¨χειμαζόμενους¨ παραγωγούς. Μέχρι στιγμής στα λόγια…

Άμεσα θα πρέπει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Επίτροπος Γεωργίας να ανάψουν το πράσινο φως ώστε να εκταμιευθούν κονδύλια για μέτρα ρεαλιστικά και στοχευμένα στήριξης των πληγέντων παραγωγών. Και για τις τεράστιες ζημιές από τους παγετούς, και για το καταστροφικό εμπάργκο.

Ειδικότερα δε για το τελευταίο, θα πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί ότι οφείλει να αναπληρώσει κατά το δυνατόν τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τις πολιτικές ή άλλες επιλογές της Κοινότητας, αλλά απλώς υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις τους, έχοντας αποκλειστεί από μια μεγάλη αγορά την οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να αναπληρώσουν. Οι ζημίες μόνο στην Πέλλα από τον καταστροφικό παγετό προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι πολύ δύσκολα να καλυφθούν από τον Κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος θυμίζουμε ότι το 2014 επί υπουργίας Γιώργου Καρασμάνη, είχαν εξασφαλιστεί από τα κοινοτικά όργανα χρήματα από τους κοινοτικούς πόρους για τους αγρότες της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more