Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Η υγεία πάνω από όλα...


√Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  


Εκτενή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αναφέρονται σε σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Αγρινίου με το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με COVID-19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου να αγγίζει το 100%, τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία της χώρας το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο. Δυστυχώς η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία και το νοσοκομείο Έδεσσας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εφάμιλλα του άλλου νοσοκομείου.

 

Δυστυχώς η εν λόγω ανακοίνωση αποκάλυψε πως δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο που αγγίζει το 100% σε θνητότητα αλλά και της Εδεσσας που από την αρχή της πανδημίας λειτούργησε με αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορονοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α.λ. 

Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και φόβο στους πολίτες, ο οποίος επιτείνεται όταν γνωρίζουν ότι τα Νοσοκομεία της περιοχής δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργούνται. Η αναστάτωση των πολιτών είναι τεράστια και το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να διερευνήσει τις συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας

Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό. Θα έπρεπε  να έχουν εγκαίρως αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Να σημειωθεί δε, ότι ακόμα το Υπουργείο Υγείας δεν απαντά για τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί και στα κέντρα υγείας της περιοχής και ιδιαίτερα όσον αφορά στα εμβόλια κατά του COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Πέλλας και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Έδεσσας και του Νοσοκομείου Γιαννιτσών που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας με υγειονομικό προσωπικό και κατάλληλους πόρους, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Εν κατακλείδι θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι ενέργειες από πλευράς πολιτείας, ώστε να διερευνηθούν ζητήματα αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά θνητότητας που έχουν παρατηρηθεί στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας καθώς και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών με υγειονομικό προσωπικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more