Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Η Τήλος μεταξύ των τριών νησιών στα οποία απονέμεται το βραβείο RESponsible Island της ΕΕ για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


  

Χθες, κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Έρευνας και Καινοτομίας, η Επιτροπή ανακοίνωσε την απονομή του βραβείου RESponsible Island της ΕΕ για το 2020 στη νήσο Ærø της Δανίας.

 

Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση των καινοτόμων ενεργειακών λύσεων και της συμβολής της νήσου Ærø σε μια βιώσιμη και φιλική προς το κλίμα Ευρώπη. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 500 000 ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το προηγούμενο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ (2014-2020). Το δεύτερο βραβείο, ύψους 250 000 ευρώ, απονεμήθηκε στο νησί El Hierro, που ανήκει στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, και το τρίτο βραβείο, ύψους 100 000 ευρώ, στην Τήλο.

 

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση όσον αφορά τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των τοπικών ενεργειακών συστημάτων χάρη σε καινοτόμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν την ουσία του βραβείου RESponsible Island. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές του βραβείου, που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για άλλα νησιά και ενεργειακές κοινότητες».

 

Πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν σε νησιά. Τα νησιά αυτά αντιμετωπίζουν συχνά υψηλό τοπικό ενεργειακό κόστος, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πολλούς τρόπους, δεδομένου ότι η μετάβαση αυτή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και στον βιώσιμο τουρισμό. Συνεπώς, τα νησιά ενδείκνυνται για την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοντέλα ενεργειακής μετάβασης για τις μικρές κοινότητες εν γένει.

 

Η Επιτροπή εγκαινίασε το βραβείο RESponsible Island το 2019 για να επιβραβεύσει τα επιτεύγματα των νησιών στον τομέα της τοπικής χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές. Το όνομα του βραβείου παραπέμπει στον συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RES) και ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more