Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Α. Πελώνη: Τα self-test θα συνεχίσουν να δίνονται από τα φαρμακεία.

 


Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη

στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» 

και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Για τη χρήση μάσκας και το ωράριο 

 

Για τους εμβολιασμούς

Το βέβαιον είναι -και αυτό φαίνεται και από την πορεία της πανδημίας- ότι όσο περισσότερο προχωρούν οι εμβολιασμοί, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στις νεότερες, τόσο πιο πολύ βελτιώνονται τα επιδημιολογικά στοιχεία και θωρακίζεται ο πληθυσμός.  Άρα ακόμη κι ένα ενδεχόμενο νέο κύμα -και αυτό είναι κάτι που το λένε οι επιστήμονες- θ’ αφορά περισσότερο τους ανεμβολίαστους.

Βρισκόμαστε σ’ ένα καλό επίπεδο. Οι πλατφόρμες για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες άνοιξαν πολύ πρόσφατα. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι νεότεροι, κανείς δεν είναι άτρωτος. Ενδεχομένως, να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, αλλά δεν πρέπει κανένας να εφησυχάζει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το Καλοκαίρι δεν είναι σαν το περασμένο, ακριβώς επειδή έχουμε αυτό το όπλο στα χέρια μας. 

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού,  τόσο το καλύτερο. Προφανώς, θα ξεκλειδώνει δραστηριότητες και θα επιστρέφουμε σε όλο και μεγαλύτερη κανονικότητα. Ήδη, έχει επιστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι κλειστοί χώροι μένουν επί της ουσίας. Όλα εξαρτώνται από τη συμμετοχή. Δηλαδή, πρέπει να κλείνονται ραντεβού, πρέπει όλοι να πειστούν για τα οφέλη του εμβολιασμού και ότι θα διευκολύνεται η ζωή τους εφόσον εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο είναι  όπλο, είναι η μόνη βέβαιη ασπίδα έναντι του ιού. Όπως ξέρετε, μια κατάσταση πανδημίας έχει δείκτες αβεβαιότητας. Ωστόσο, όσο προχωράει ο εμβολιασμός, αυτοί οι δείκτες μειώνονται. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε για να είμαστε σε μία εντελώς άλλη κατάσταση από το Φθινόπωρο και μετά.

Για τη διανομή των  self-test

Τα self-test θα συνεχίσουν να δίνονται από τα φαρμακεία. Υπήρξε χθες απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν διάθεση των self-test στις ομάδες των δικαιούχων και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Απ’ αυτό εξαιρείται η Αχαΐα. Εκεί η διάθεση θα γίνει μέσω των σούπερ-μάρκετ, όπως είχαμε πει.

Ελπιζουμε ότι όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τα self-test θα καθίστανται λιγότερο αναγκαία. Ήταν ένα μέτρο που εισήχθη τον Απρίλιο και αρχικά είχαμε πει για δύο μήνες, προκειμένου να επανέλθουμε στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα με ασφάλεια και καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση. Έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους, βοήθησαν πολύ να βρεθούμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Για σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού

Το έχουμε ξαναπεί πάρα πολλές φορές: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η Κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μπροστά της.

Κάθε φορά που γίνεται ένας ανασχηματισμός λίγους μήνες μετά αρχίζουν τα σενάρια και τα ρεπορτάζ ή οι ασκήσεις επί χάρτου για τον επόμενο. Σας θυμίζω ότι είχαμε ανασχηματισμό έξι μήνες πριν. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών και η ομάδα προχωράει.

Για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Η Αστυνομία εξιχνίασε πολύ γρήγορα αυτό το έγκλημα. Έκανε άψογα τη δουλειά της και συνεχίζει να την κάνει. Η Δικαιοσύνη προφανώς και αυτή θα κάνει τη δουλειά της. Ακούμε όλη αυτή τη συζήτηση περί ποινών. Θυμίζω ότι ήταν ένα θέμα η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Προχώρησε όταν εξελέγη Κυβέρνηση σε παρεμβάσεις που θεράπευσαν κάποια πρώτα ζητήματα. Και έχει αναθέσει στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον νέο Ποινικό Κώδικα το έργο αυτό, να εισηγηθεί τις αλλαγές. Αναμένουμε σύντομα την εισήγηση αυτή, για να λάβει η Κυβέρνηση τις αποφάσεις της και να νομοθετήσει. Σε κάθε περίπτωση η κατεύθυνση είναι αυστηροποίηση του πλαισίου για τα ειδεχθή εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more