Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Την έδρα της Γερμανικής «TeamViewer» επισκέφθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

MHTSOTAKHS PERIFEREIA 1 18 6 21

Ευοίωνες προοπτικές ανοίγονται για την πρωτεύουσα της Ηπείρου

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ...ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ!


• «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τεχνολογικό τομέα και την έρευνα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για θέματα της περιοχής μας...

• Ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές ανοίγονται για τα Γιάννενα όσον αφορά στη μετεξέλιξή τους σε ένα σύγχρονο κέντρο καινοτομίας και έρευνας, με εμβέλεια που δεν θα περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα απλώνεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.
Προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικό ρόλο είναι σαφές πως θα παίξει η υλοποίηση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, έργο που έχει την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης, η οποία αφενός παραχώρησε την έκταση απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αφετέρου θα το εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα ενδιαφέρον που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει στον συγκεκριμένο τομέα φάνηκε χθες ξεκάθαρα κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε στην έδρα της Γερμανικής «TeamViewer» και συνομίλησε με στελέχη της.
Ακολούθησε σύσκεψη στην Περιφέρεια παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του Μητροπολίτη Μάξιμου, Υπουργών, τοπικών βουλευτών και εκπροσώπων φορέων.

Στην «TeamViewer»...
Στο Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Γερμανικής εταιρίας «TeamViewer» βρέθηκε χθες, αμέσως μετά το νέο mega εμβολιαστικό κέντρο των Αμπελοκήπων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συγκεκριμένη μαζί με την P&I είναι οι πρώτες ξένες εταιρίες οι οποίες έφεραν την έδρα τους στα Γιάννενα ενώ έπονται κι άλλες. Έμεινε μάλιστα μία ολόκληρη ώρα στα γραφεία της!

Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισαν και ξενάγησαν ο διευθύνων σύμβουλος της «TeamViewer» Oliver Steil, ο γεν. διευθυντής και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, Philipp Deutscher και ο διευθύνων εταίρος της «DACH Permira» Jörg Rockenhäuser.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Κώστας Τασούλας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα κ.α..

«Στηρίζουμε το Πάρκο...»
Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το κέντρο της «TeamViewer» ως έργο αιχμής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα ως βασικός κόμβος Καινοτομίας και Ανάπτυξης. «Γινόμαστε γρήγορα σημείο αναφοράς για ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας και λογισμικού στον κόσμο», παρατήρησε τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ταλαντούχοι μηχανικοί επέλεξαν να έρθουν από το εξωτερικό και να εργαστούν εδώ, λόγω των ευκαιριών που τους προσφέρει τώρα η Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια που κάνει ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης για τη δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, τονίζοντας πως πρόκειται για πρωτοβουλία που στηρίζει και αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης που θα προκύψουν μελλοντικά ανάμεσα στο Πάρκο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Τα Γιάννενα επιδιώκουν να γίνουν βασικός πυλώνας της σύγχρονης οικονομίας μας και εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σ’ αυτό», κατέληξε.

Ελκυστική η πόλη
Υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, ο διευθύνων σύμβουλος της «TeamViewer» ανέφερε ότι η εταιρία έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικά παγκόσμιο τεχνολογικό παίκτη τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας σε λύσεις για την ψηφιοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των πελατών σε διάφορους κλάδους. Για την περιοχή γύρω από τα Γιάννενα σημείωσε πως φιλοξενεί πολλές τεχνολογικές εταιρίες και πολλούς απόφοιτους πανεπιστημίων στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και της ανάπτυξης λογισμικού. Αυτό, όπως είπε, «καθιστά την πόλη ένα πολύ ελκυστικό μέρος για εμάς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη του κέντρου μας στα Γιάννενα και ανυπομονούμε να το αναπτύξουμε περαιτέρω στο μέλλον».
Σημειώνεται ότι στο κέντρο της «TeamViewer» που ιδρύθηκε αρχές του 2020 εργάζονται σήμερα 50 μηχανικοί λογισμικού και η εταιρία σχεδιάζει να επεκτείνει το εργατικό δυναμικό έως και 150 - 200 μηχανικούς τα επόμενα χρόνια.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας ήταν ανάμεσα στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Αλέκος Καχριμάνης, στην ανοιχτή συνάντηση που έγινε χθες στο διοικητήριο της Περιφέρειας παρουσία του Πρωθυπουργού. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έναρξη της όλης προσπάθειας, η οποία έγινε με τις επαφές που είχαν στελέχη της «TeamViewer» με προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του κλάδου της Πληροφορικής, κάνοντας λόγο για ένα «όνειρο που βαίνει πλέον προς πραγμάτωση», μίλησε για την παραχώρηση της έκτασης απέναντι από το Πανεπιστήμιο που έγινε με υπογραφή του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και σημείωσε πως στις 6 Ιουλίου που θα υπάρξουν συζητήσεις με στελέχη εταιριών υψηλής τεχνολογίας θα είναι όλα έτοιμα για τα περαιτέρω.
Πέρα από τον κ. Λιβανό, ευχαρίστησε και τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, ο οποίος ασχολήθηκε με την ένταξη του έργου του Πάρκου στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. «Είναι ένα έργο που θα δώσει σε πρώτη φάση 1.600 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα ανοίξουν και έμμεσες θέσεις. Αυτά όλα συνθέτουν μία μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καχριμάνης έθεσε κι άλλα ζητήματα στον Πρωθυπουργό, όπως ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, με σημείο αναφοράς τον αναδασμό στο οροπέδιο Χρυσοβίτσας, οι δασικοί χάρτες, η αγροτική οδοποιία, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ολοκληρωθεί το τμήμα Γιάννενα – Κακαβιά της Ιόνιας Οδού.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι υπέρ των ΑΠΕ, όχι όμως και στην άκριτη χωροθέτησή τους.

Κ. Τασούλας – Μ. Ελισάφ
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε χθες στην Περιφέρεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι, παρά τον κυκεώνα που έφερε η πανδημία, ο Πρωθυπουργός δεν εξέφρασε κανένα παράπονο γι’ αυτό το... ξεστράτισμα από τους αρχικούς κυβερνητικούς στόχους, αλλά απεναντίας έπεσε πάνω στο πρόβλημα και η χώρα τώρα βγαίνει από την κρίση έχοντας κάνει μία διαχείριση από τις πιο ικανοποιητικές. «Προφανώς έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε και λύσεις. Η διαφορά είναι ότι αυτά που μας λέτε δεν αποτελούν εξαγγελίες, αλλά εναρκτήρια λακτίσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι με αυτό τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός και τα προβλήματα που του έθεσαν οι τοπικοί ταγοί.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που για μία ακόμη φορά βρέθηκε στα Γιάννενα προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Μίλησε για την πανδημία λέγοντας ότι «καταφέραμε να την κρατήσουμε όρθια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», προσθέτοντας πως «η ευελιξία που έδειξε η Πολιτεία στην αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να είναι οδηγός για το μέλλον έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν». Ευχαρίστησε δε εκ νέου για την παραχώρηση στην πόλη του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε το πρωί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας TeamViewer.

 

Η περιοχή γύρω από τα Ιωάννινα φιλοξενεί πολλές τεχνολογικές εταιρείες και αποφοίτους Πανεπιστημίων στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και της ανάπτυξης λογισμικού.

 

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα Ιωάννινα θα είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε έναν κόμβο τεχνολογίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι «τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ στα Ιωάννινα και να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας».

 

Το κέντρο της TeamViewer, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του 2020, απασχολεί αυτή τη στιγμή 50 μηχανικούς τεχνολογίας λογισμικού, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε 150 με 200. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της TeamViewer Oliver Steil, ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, Philipp Deutscher, και ο διευθύνων εταίρος της DACH Permira Jörg Rockenhäuser.

 

«Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση -κάθε φορά που μιλάω με τεχνολογικές εταιρείες που αποφάσισαν να διερευνήσουν το τοπίο στην Ελλάδα- είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούν για τους νέους Έλληνες και το ταλέντο τους -αυτό είναι που “οδηγεί” ό,τι συμβαίνει εδώ αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας» τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TeamViewer, Oliver Steil, σημείωσε ότι το κέντρο των Ιωαννίνων «είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer στον κόσμο καθώς στο παρελθόν κάναμε προσλήψεις στην Στουτγκάρδη, στη νοτιοδυτική Γερμανία».

 

«Τα Ιωάννινα είναι ένα πολύ ελκυστικό μέρος για εμάς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη της μονάδας στα Ιωάννινα και ανυπομονούμε να το επεκτείνουμε περαιτέρω στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Steil.

 

Ο κ. Rockenhäuser σημείωσε από την πλευρά του ότι η πρόοδος που συντελέστηκε στα Ιωάννινα είναι ήδη πολύ μεγάλη. «Κανείς δεν θα μπορούσε να το είχε φανταστεί πριν από 5 χρόνια» σχολίασε και τόνισε ότι το τεχνολογικό campus που σχεδιάζεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετατροπή της περιοχής σε αναγνωρισμένο τεχνολογικό κέντρο (hub) της Ευρώπης. Στάθηκε, τέλος, στη σημασία της συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια της περιοχής.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα για το γεγονός ότι ενθαρρύνει «ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που προσανατολίζεται στην τεχνολογία και ήδη ανθεί στην Ελλάδα» καθώς και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη τονίζοντας ότι θα στηρίξει «την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ένα τεχνολογικό campus στα Ιωάννινα».

 

Το πάρκο θα λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογίας, καθώς θα επιτρέψει σε φορείς από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, μικρές και μεγάλες εταιρείες να συνεργάζονται στενά, κάτω από την ίδια στέγη. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές της επιστήμης υπολογιστών θα αποκτήσουν εμπειρίες από τη λειτουργία επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες.

 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του κέντρου και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, ενώ παρακολούθησε την παρουσίαση που έκανε ο ομογενής Βασίλης Τριάδης, επικεφαλής της P&I – Personal & Informatik, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να κατευθυνθεί η επένδυση της TeamViewer στην Ελλάδα και τα Ιωάννινα.

 

Παρόντες στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ιωάννινα ήταν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ Γιώργος Αμυράς και οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα. 

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)

 

Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ μαζί σας. Νομίζω πως αν ψάξει κανείς καλά, θα βρει θησαυρούς στα πιο απρόσμενα μέρη. Δεν θα μπορούσαν πολλοί να φανταστούν πριν από μερικά χρόνια  ότι τα Ιωάννινα θα είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να μετατραπούν σε ένα κόμβο τεχνολογίας, αλλά εσείς το κάνετε πραγματικότητα. Και είμαι πολύ χαρούμενος που σημαντικές ευρωπαϊκές, τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ στα Ιωάννινα και να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας.

 

Όπως αναφέρατε, η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση είναι βασικοί πυλώνες των μακροπρόθεσμων στρατηγικών μας για τη χώρα. Χθες λάβαμε την επίσημη έγκριση για τον ελληνικό μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην χώρα μέσω επιδοτήσεων και δανείων, ενώ η πλειοψηφία των κεφαλαίων θα διατεθεί για την ενίσχυση της ψηφιακής μας παρουσίας και τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης.

 

Ασφαλώς, το θέμα δεν είναι μόνο οι οικονομικοί πόροι, γιατί εμείς εστιάζουμε στον άνθρωπο. Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση -κάθε φορά που μιλάω με τεχνολογικές εταιρείες που αποφάσισαν να διερευνήσουν το τοπίο στην Ελλάδα- είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούν για τους νέους Έλληνες και το ταλέντο τους, αυτό είναι που «οδηγεί» ό,τι συμβαίνει εδώ αλλά και σε άλλα μέρη στη χώρα. Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε τον τομέα της τεχνολογίας.

 

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέσω του Υπουργείου του, ενθαρρύνοντας ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που προσανατολίζεται στην τεχνολογία και ήδη ανθεί στην Ελλάδα. Αλλά είναι επίσης σημαντική η παρουσία μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -όπως η δική σας- και νομίζω πως η δική σας ιστορία θα έχει απήχηση και στο εξωτερικό. Η δική σας επιτυχία και το γεγονός ότι είστε ικανοποιημένοι με το ταλέντο των ντόπιων θα οδηγήσουν πιθανότατα και άλλες εταιρίες σε αυτό το κομμάτι του κόσμου.

 

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη για όλη την στήριξη που σας παρέχει. Θέλω να γνωρίζετε πως θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ένα τεχνολογικό campus στα Ιωάννινα για να είναι διαθέσιμες και οι κατάλληλες υποδομές.

 

Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις υποδομές. Επομένως δίνω την ίδια έμφαση στο campus με την έμφαση που δίνω στα προσόντα, στη διασύνδεσή σας με τα τοπικά Πανεπιστήμια, και την εφαρμογή προγραμμάτων απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία σε νέους να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό -ακόμα κι αν δεν είχαν σκεφτεί να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό- και να εργαστούν σε επιχειρήσεις όπως η δική σας. Αυτό είναι κομμάτι του μεγαλύτερου οράματος που έχουμε για τον χώρο της τεχνολογίας.

 

Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε πια ότι η Ελλάδα -μια χώρα που προφανώς είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη φυσική ομορφιά της, τον πολιτισμό της, την ιστορική κληρονομιά της- αρχίζει πλέον να γίνεται γνωστή ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά σε μια όμορφη πόλη της περιφέρειας με μακρά ιστορία, όπως γνωρίζετε, αλλά και με λαμπρό μέλλον.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ που είστε εδώ και ελπίζω πως θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας εδώ για την τοπική οικονομία αλλά και την τοπική κοινότητα. Ελπίζω πως αυτό το success story θα γίνει γνωστό στο εξωτερικό και θα φέρει περισσότερες εταιρείες εδώ στα Ιωάννινα, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να «μιμηθούν» την επιτυχία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more