Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Η Βεγορίτιδα, το περιβάλλον και η πολιτεία...


✅Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 


Το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη, είναι φράσεις που ακούγονται εύκολα από σχεδόν όλα τα Κυβερνητικά χείλι. Από το κάθε Κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση του μάλιστα έκανε κολεγιά με τους Οικολόγους και τους έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι Κυβερνήσεις πέφτουν τα προβλήματα όμως είναι εδώ.

Ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο έχει όνομα και επώνυμο στην Πέλλα. Βρίσκεται στον ορεινό όγκο ενώ σε έκταση περιλαμβάνει 3 νομούς και δυο περιφέρειες. Αναφέρομαι στην Λίμνη Βεγορίτιδα που οι αποφάσεις για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση της δεν πρέπει και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.

Θυμάμαι νεαρός δημοσιογράφος στις αρχές του 2000, τον τότε Νομάρχη Πάκη Σιβένα να δίνει την μάχη με τη στάθμη της λίμνης. Τα ίδια έκανε και ο αποθανών Μιχάλης Καραμάνης μετέπειτα όπως και ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Γιώργος Τάνος. Δεκαετίες προβλημάτων που δεν αντιμετώπισαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια που ανακοινωνόντουσαν αλλά ποτέ δεν εκτελούνταν.

Όσο για τους φορείς διαχείρισης; Με το κιλό. Τελευταία αλλαγή αυτή του Υπουργείου Περιβάλλοντος του κου Σρέκα με την ενοποίηση φορέων. Για να σωθεί η Βεγορίτιδα, δεν είναι απαραίτητη με οποιαδήποτε μορφή και σχηματισμό η διοίκηση της, διότι το πρόβλημα της λίμνης δεν είναι διαχειριστικό, είναι δομικό και πολιτικό. Συνεπώς επιβάλλεται πρωτίστως η επαναφορά της λίμνης στη φυσική της κατάσταση, ώστε να έχει νόημα η θεσμοθέτηση Π.Δ. για τη διαχείριση και προστασία της.


Είναι λοιπόν απορίας άξιον, η εμμονή του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη δημιουργία νέου Σχεδίου Π.Δ., χωρίς να έχει προηγηθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Βεγορίτιδας, τακτική η οποία οδηγεί τη λύση του προβλήματος στις καλένδες. Αλήθεια πόσο ανεύθυνη μπορεί να είναι μία πολιτική, η οποία αδιαφορεί για την τραγωδία μιας λίμνης που χάνεται; Η αποκατάσταση της Παμβώτιδας είναι υποχρέωση της Πολιτείας η οποία ευθύνεται για την καταστροφή της και είναι λυπηρό που αποφεύγει την υποχρέωση αποκατάστασή της προσφεύγοντας σε ανέφικτες λύσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2010 και μετά προέβηκε στην παραγωγή μιας σειράς Σχεδίων Π.Δ., παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως το όργανο εκείνο που θα έσωζε την Βεγορίτιδα, εμπαίζοντας την κοινωνία της Πέλλας. Αυτό τελείωσε! Δεν μπορεί να συνεχίζεται! Αρκετά πια!

Η ανάπτυξη της λίμνης λοιπόν περνά από το σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ 2.0 και εκεί θα πρέπει οι τοπικοί μας Βουλευτές να εντρυφήσουν ώστε να ενταχθεί η περιβαντολογική της προστασία όπως και η τουριστική της ανάπτυξη, αποκατάσταση και αξιοποίηση της Βεγορίτιδας. Η Βεγορίτιδα είναι ένα σπουδαίο οικοσύστημα και πρέπει να αποκατασταθεί και αξιοποιηθεί. Ας σταματήσει πλέον ο εμπαιγμός των πολιτών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ας σταματήσει να παρατείνει τη συνέχιση μιας αρρωστημένης καταστάσεως στην Βεγορίτιδα, με ένα ακόμη Σχέδιο Π.Δ. και ας κατανοήσει επιτέλους ότι η αποκατάσταση της λίμνης στην πρώην φυσική της κατάσταση είναι η μοναδική λύση του προβλήματος της καθώς και της τουριστικής ανάπτυξης, της τάξης και του ευπρεπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more