Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Φωτεινή Αραμπατζή σε Παύλο Πολάκη: «Άσφαιρα τα πυρά σας, κ. Πολάκη! Κανείς κτηνοτρόφος δεν έμεινε απλήρωτος!»

  

Κάλεσμα εμβολιασμού από την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στους Παραγωγούς του Πρωτογενούς Τομέα, στην aπάντηση προς τον επιφανή εκπρόσωπο του αντι-εμβολιαστικού κινήματος κ. Πολάκη

 

«Άσφαιρα τα πυρά σας κ. Πολάκη γιατί όλοι οι δικαιούχοι αιγοπροβατοτρόφοι πληρώθηκαν στις 30/06/2021, καθώς ανοίξαμε το σύστημα ειδικά για όσους δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις!». Αυτή ήταν η ευθεία απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή στον Βουλευτή του «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία», κ. Παύλο Πολάκη και στους ισχυρισμούς του για καθυστέρηση και λάθη, στην πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Αιγοπρόβειου Κρέατος έτους 2020.

Η κ. Αραμπατζή αφού υπενθύμισε πως η πρόβλεψη καταβολής συνδεδεμένης στο Αιγοπρόβειο κρέας είναι έργο της κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ το 2014, ενόψει της κατάθεσης του φακέλου της ΚΑΠ 2014-2020,  αποδόμησε τις αιτιάσεις Πολάκη, που έκανε λόγο για τη «χειρότερη πληρωμή από την καθιέρωση του Μέτρου» και για «προβλήματα στην υποβολή δηλώσεων» αναφέροντας στοιχεία που τον διαψεύδουν, καθώς:

·                     μέχρι τις 30/06/21 υποβλήθηκαν 658.931 οριστικές ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης

·                     στις 30/06/21 πληρώθηκαν επιπλέον 4.636.940,99 € σε 6.295 δικαιούχους αιγοπροβατοτρόφους,

·                     το σύστημα «άνοιξε» όλως εξαιρετικώς, για τη διευθέτηση – διόρθωση των υπολειπόμενων σφαλμάτων, ενώ

·                      στα ΚΥΔ απεστάλησαν έτοιμες λίστες με τα ονόματα των υπό διόρθωση διοικητικών πράξεων.

Όπως εξήγησε η κ. Αραμπατζή, τα «προβλήματα», που αναφέρονται στην Ερώτηση δεν προήλθαν από αστοχίες ή δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του Υπουργείου αλλά από το γεγονός ότι ένας αριθμός των αιτήσεων είχε υποβληθεί με λανθασμένο αριθμό Διατηρούμενων (αιτούμενων) Ζώων σε σχέση με την αντιστοίχιση στο παραδοθέν γάλα (δηλαδή ήταν περισσότερα τα δηλωθέντα ζώα σε σχέση με την ελάχιστη ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος), στις δηλώσεις του 2020.

Υπογράμμισε μάλιστα πως εν μέσω πανδημίας και υπό τις συνθήκες που δημιούργησε ο Covid-19 στη λειτουργία των υπηρεσιών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνο δεν προκάλεσε το πρόβλημα αλλά, αντίθετα, εντοπίζοντάς το εγκαίρως, έσπευσε να ενημερώσει σχετικά τα ΚΥΔ ώστε να προβούν, σε συνεννόηση με τους παραγωγούς, στις απαραίτητες διορθώσεις. Προκειμένου να προχωρήσουν, μάλιστα, το συντομότερο δυνατό οι διορθώσεις, μέσω των Διοικητικών Πράξεων, που είναι προβλεπόμενη διαδικασία, προέβη σε σειρά ενεργειών για τη διευθέτησή τους:

·                     12-10-2020: αποστολή email από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τα ΚΥΔ με την αρχική εγκύκλιο Διοικητικών Πράξεων, όπου συμπεριλαμβάνονται οι Διορθώσεις Διατηρούμενων Ζώων

·                     26-10-2020: ανάρτηση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις παραπάνω διορθώσεις με καταληκτική ημερομηνία 31-01-2021

·                     29-10-2020: email του Φορέα Συντονισμού προς τα πιστοποιημένα ΚΥΔ με την αντίστοιχη εγκύκλιο

·                     08-12-2020: ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία καλεί τους παραγωγούς να προβούν σε διόρθωση των αιτούμενων ζώων λόγω εσφαλμένης αρχικής τους εκτίμησης

·                     29-01-2021: ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και παράλληλα αποστολή από τον Φορέα Συντονισμού προς τα πιστοποιημένα ΚΥΔ ενημέρωσης σχετικά με την παράταση υποβολής Διοικητικών Πράξεων έως τις 15-02-2021.

«Από τους 23.000 παραγωγούς, που είχαν εντοπιστεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα σε σύνολο 39.000, οι 16.000 προέβησαν στις απαραίτητες διορθώσεις και απέμειναν περί τις 6.000 με λανθασμένες ως προς την αντιστοίχιση δηλώσεις» διευκρίνισε η Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο δεν θα μπορούσε να παρέμβει και να καθυστερήσει την πληρωμή, «τιμωρώντας» και τους 32.000 κτηνοτρόφους, που αιτήθηκαν σωστά και πληρώθηκαν κανονικά εντός του  προβλεπόμενου χρόνου. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις αιτιάσεις Πολάκη για καθυστερημένη πληρωμή θύμισε στην Εθνική Αντιπροσωπεία τις πληρωμές  ΣΥΡΙΖΑ επί κυβερνητικής του θητείας, οι οποίες είχαν διενεργηθεί:

·                     Στις 22/06/2016 για τη συνδεδεμένη έτους 2015

·                     Στις 8/06/2017 για τη συνδεδεμένη έτους 2016

·                     Στις 17/05/2018 για τη συνδεδεμένη έτους 2017

όταν φέτος η πληρωμή της συνδεδεμένης έγινε στις 20 Μαΐου, παρά τα διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σχετικά δε με την ανυπόστατη θέση του ερωτώντος κ. Πολάκη « να αλλάξει το ασφυκτικό πλαίσιο των Διοικητικών Πράξεων του ΟΣΔΕ», η Υφυπουργός αναρωτήθηκε αν αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλετε δηλαδή να  καθυστερούν οι πληρωμές των ενισχύσεων των αγροτών; Γιατί, με το σύστημα ανοιχτό επ΄ αόριστον δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία των στοιχείων, δεν μπορούν να γίνουν οι αναγκαίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να προκύψουν οι κανονικές πληρωμές», είπε χαρακτηριστικά.

 

Κάλεσμα εμβολιασμού και στους παραγωγούς του Πρωτογενούς Τομέα

 

«Για να απαλλαγούμε από την πανδημία, για να μπορούν οι αγρότες να πηγαίνουν ελευθέρως και αβιάστως στις εργασίες τους και να λειτουργεί η οικονομία, η κανονικότητα, θα πρέπει να χτιστεί  το τείχος της ανοσίας των εμβολιασμών, κύριε Πολάκη» σημείωσε με νόημα η κ. Αραμπατζή προς τον  πρώην Υπουργό Υγείας, που αναφέρθηκε αντιπολιτευτικά στα προβλήματα των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού: «για να έχουμε κανονικότητα, κύριε Πολάκη, στην παραγωγή, στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στις επιδοτήσεις, πρέπει να έχουμε υγεία. Οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς μας  πρέπει να είναι υγιείς. Γι’ αυτό, λοιπόν, από αυτό εδώ το Βήμα, καλώ όλους τους ανθρώπους του Πρωτογενούς Τομέα, τις οικογένειές τους, τους συγγενείς τους, να εμβολιαστούν, σε αντίθεση και ενώπιόν σας, Κύριε Πολάκη, ενώπιον ενός από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Έχετε ευθύνη γι’ αυτά που κάνετε και λέτε. Δεν μπορείτε να διαμαρτύρεστε για τα προβλήματα που η  πανδημία δημιουργεί και την ίδια στιγμή να ρίχνετε “λάδι στη φωτιά” προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν ανεμβολίαστοι» κατέληξε στη δευτερολογία της η κα Αραμπατζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more