Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εγκαινίασαν το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Ημαθία


 


Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, αρχαιολογικά και ιστορικά έργα της Ελλάδας, που αποτελεί επίκεντρο της Μακεδονίας, αναδεικνύοντας τους Βασιλικούς Τάφους στη Νεκρόπολη των Αιγών, με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νεκρόπολης.

Τα αρχαία νεκροταφεία της πρωτεύουσας των Μακεδόνων, η Νεκρόπολη των Αιγών, είναι ένα συγκρότημα μοναδικό, που περιλαμβάνει τη βασική ταφική συστάδα του Φιλίππου Β’, τη συστάδα των βασιλισσών, τη συστάδα των Τημενιδών, τη συστάδα Heuzey – Μπέλλα, το νεκροταφείο τύμβων, την Αρχαϊκή Νεκρόπολη και τη Νεκρόπολη των Κλασικών χρόνων. Πλέον, με τις παρεμβάσεις που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο χώρος, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ενοποιείται και γίνεται αντάξιος της Ιστορίας του, της Ιστορίας της Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «το σπουδαίο αυτό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στις Αιγές, είναι πλέον επισκέψιμο για όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες και τους ερευνητές. Η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού μας με την ανάπτυξη του τόπου μας, αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη, με την προβολή της Ιστορίας και του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και με τα έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και τα οποία δεν σταμάτησαν να υλοποιούνται, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Εδώ στην Ημαθία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί και υλοποιεί σημαντικά έργα στον πολιτισμό και πέρα από το Αρχαιολογικό Πάρκο του Νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών της Βασιλικής Συστάδας των Τημενιδών, που ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε, σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες για το Νέο Μουσείο Βεργίνας, που θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και οι εργασίες στο Ανάκτορο του Φιλίππου. Όμως και πέρα από την Ημαθία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα έργα για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη συνολικά 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως μεταξύ πολλών άλλων, τις εργασίες στο Αρχαίο Ανάκτορο στην Πέλλα, τον εκσυγχρονισμό των Μουσείων στη Θεσσαλονίκη και βέβαια, τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, ενός μακεδονικού μνημείου παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, την ιστορικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας».

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «η Ιστορία και ο πολιτισμός μας, είναι πραγματικός θησαυρός, είναι αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητάς μας. Ο πολιτισμός και η Ιστορία μας, δεν αφορούν μόνο στο παρελθόν του τόπου μας. Είναι εξίσου σημαντικά για το παρόν και το μέλλον μας, γιατί παράγουν πλούτο για τον τόπο μας, γιατί προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο για τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας. Ο πολιτισμός είναι διαβατήριο για έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».

Οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών εξελίχθηκαν σε δυο φάσεις και χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε πρώτη φάση υλοποιήθηκαν εργασίες για την προστασία και ανάδειξη ολόκληρου του χώρου, έκτασης 540 στρεμμάτων, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

-Την κατασκευή περίφραξης και στεγάστρων προστασίας των ταφικών μνημείων.

-Τον καθαρισμό και τη συντήρηση των τύμβων και των κινητών ευρημάτων.

-Τη δημιουργία μονοπατιών και σημείων ενδιαφέροντος για τους περιηγητές.

-Την τοποθέτηση συστήματος αυτόματης ψηφιακής ξενάγησης.

Σε δεύτερη φάση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν:

-Τα χωματουργικά έργα, καθώς και τα έργα πρασίνου και αποστράγγισης.

-Τις τοπογραφήσεις, τις μελέτες, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

-Τις συντηρήσεις δαπέδων και ψηφιδωτών δαπέδων.

-Τη δημιουργία της δίγλωσσης ιστοσελίδας aigai.gr.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά την κ. Μενδώνη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουν, την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη υπογράμμισε: «Οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, αυτά τα οποία παραλάβαμε, τα μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική μας ταυτότητα. Συγχρόνως, οφείλουμε να αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα, γιατί έχουν δικαίωμα ζωής και οι σύγχρονοι και οι επόμενοι. Ο πολιτισμός έρχεται να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο. Αν κάπου πρέπει να επενδύσει η χώρα είναι ο πολιτισμός της. Μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού το τουριστικό προϊόν μας καθίσταται ανταγωνιστικό. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Μαζί σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου μας».

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μενδώνη, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη ξεναγηθηκαν επίσης στο υπό κατασκευή νέο Μουσείο της Βεργίνας, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Το νέο Μουσείο της Βεργίνας θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμο εντός του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more