Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Ενδιάμεση αξιολόγηση της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία: Σημαντική η συνεισφορά της ΕΕ για τη διαβίωση των Σύριων και άλλων πληθυσμών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή




 


 

Στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, έχει κινητοποιήσει βοήθεια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αξιολόγηση, η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στη διαβίωση των Σύριων και άλλων πληθυσμών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η προστασία και η κοινωνικοοικονομική στήριξη.

Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τον μετριασμό των κοινωνικών εντάσεων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας και μια στρατηγική για την κοινωνική συνοχή. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης-25ης Ιουνίου, θα διατεθούν 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2023, γεγονός που αποδεικνύει τη σταθερή αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην Τουρκία.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Δέκα χρόνια μετά τη σύγκρουση στη Συρία, το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συνεχίζουν να το επωμίζονται οι εταίροι μας στην περιοχή. Η προστασία των προσφύγων και η στήριξη των κοινοτήτων υποδοχής τους αποτελεί για μας συλλογική πρόκληση».

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε: «Αυτή η αξιολόγηση αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών σχετικά με τη Διευκόλυνση της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα μας καθοδηγήσει στην κινητοποίηση των 3 δισ. ευρώ πρόσθετης κοινωνικοοικονομικής στήριξης των προσφύγων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να μπορούν να ζήσουν στηριζόμενοι στις δυνάμεις τους. Αποτελεί μια βασική επένδυση για το μέλλον τους και τη σταθερότητα της περιοχής και όχι μόνο. Προσβλέπω στη συνέχιση της καλής συνεργασίας μας με την Τουρκία σε αυτή την κοινή προσπάθεια».

Στο διαδίκτυο είναι διαθέσιμο το σχετικό δελτίο Τύπου, καθώς και η κύρια έκθεση της στρατηγικής ενδιάμεσης αξιολόγησης, ένα ενημερωτικό δελτίο, η πέμπτη ετήσια έκθεση και μια επισκόπηση των έργων της Διευκόλυνσης της ΕΕ για

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more