Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Αυτοψία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο έργο ανάπλασης της λίμνης Δοϊράνης

 


Αυτοψία στο έργο καθαρισμού και ανάπλασης της λίμνης Δοϊράνης, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κιλκίς, πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και την Περιφερειακή Σύμβουλο Νατάσα Σωτηριάδου, ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε για την πορεία των δύο βασικών έργων που υλοποιούνται στη λίμνη μέσα από ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα και αφορούν το πρώτο στον καθαρισμό της περιοχής (έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί) και το δεύτερο στη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών προσβασιμότητας, που είναι στην τελική φάση του.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «σε λίγες μέρες παραδίδουμε στους πολίτες το πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης και ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Δοϊράνης. Ενός οικοσυστήματος, που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και αποτελεί ανεκτίμητης αξίας υγρότοπο για την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή, με ευαίσθητο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Στόχος μας ήταν και παραμένει να καταστήσουμε την περιοχή του Κιλκίς και ειδικά τη Δοϊράνη, προορισμό υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες στην περιοχή, να δουν τη μοναδική ομορφιά της λίμνης Δοϊράνης και με τις υποδομές που έχουμε κατασκευάσει σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η περιοχή θα πρωταγωνιστήσει στην προσέλκυση τουριστών για όλη την Κεντρική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια. Για εμάς στη διοίκηση της Περιφέρειας το Κιλκίς είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης όχι μόνο λόγω του πρωτογενούς τομέα, αλλά πλέον και του τουρισμού, καθώς στις επόμενες μέρες θα μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες να απολαύσουν ολοκληρωμένη την ανάπλαση της Δοϊράνης με σύγχρονες υποδομές».

Σε δηλώσεις του ο κ. Βεργίδης επισήμανε ότι «η περιοχή της λίμνης Δοϊράνης ήταν εγκαταλειμμένη για πολλά χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Με προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Κιλκίς, φτάσαμε πλέον στο σημείο η λίμνη να αποκτήσει μια νέα μορφή και σε συνδυασμό με τα συμμαχικά μνημεία που υπάρχουν και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον να αναβαθμιστεί συνολικά η ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Κυριακίδης υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων τις επόμενες μέρες θα σηματοδοτήσει μια νέα μέρα για τη Δοϊράνη και την ευρύτερη περιοχή. Το έργο ήταν αναγκαίο και θα αποδώσει τα μέγιστα στην προβολή του φυσικού πλούτου της Δοϊράνης, του Δήμου Κιλκίς, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καλώ τους πολίτες να επισκεφτούν αυτό τον υπέροχο τόπο γιατί αξίζει μετά και τις παρεμβάσεις που ολοκληρώνουμε σε στενή συνεργασία η Περιφέρεια και ο Δήμος».

Στο πλαίσιο του έργου ολοκληρώθηκαν εργασίες καθαρισμού από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση στο κανάλι υπερχείλισης της Δοϊράνης, αλλά και εργασίες κοπής και εκρίζωσης δένδρων εντός των υδάτων της λίμνης.

Επίσης, αναμορφώθηκε εξ ολοκλήρου η περιοχή κοντά στο χώρο του Μουσείου Δοϊράνης και αναβαθμίστηκε η περιοχή, με σύγχρονες υποδομές πρόσβασης στη λίμνη, με υποδομές οι οποίες συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική της θωράκιση, αλλά και στην ανάδειξή της με την ανάπλαση όλου του παραλίμνιου χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more