Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Η κ. Maria Leptin διορίστηκε επόμενη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

 



 


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε σήμερα την καθηγήτρια κ. Maria Leptin ως την επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ). Η καθηγήτρια κ. Leptin, η οποία είναι επί του παρόντος διευθύντρια του EMBO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας), θα αναλάβει τον νέο ρόλο της την 1η Οκτωβρίου 2021, όταν λήξει η θητεία του προσωρινού προέδρου καθηγητή κ. Jean-Pierre Bourguignon.

Η νέα πρόεδρος φθάνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας σε μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξή του. Καθ' όλη τη διάρκεια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα λάβει πάνω από 16 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», δηλαδή χρηματοδότηση κατά 22 % μεγαλύτερη σε σχέση με το πρόγραμμα «Ορίζων 2020».

Η καθηγήτρια κ. Maria Leptin είναι ιδιαίτερα σεβαστή επιστήμονας που εργάζεται στον τομέα της αναπτυξιακής βιολογίας και της ανοσολογίας. Ηγείται ερευνητικών ομάδων στο Ινστιτούτο Γενετικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) της Χαϊδελβέργης. Το 2010, διορίστηκε διευθύντρια του EMBO.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Από τη σύστασή του το 2007, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τη χρηματοδότηση της αριστείας στην έρευνα με κίνητρο την περιέργεια. Μια σταθερή ισχυρή ηγεσία και φαντασία θα αναβαθμίσει περαιτέρω τη θέση του. Η καθηγήτρια κ. Maria Leptin είναι η σωστή επιλογή για το έργο αυτό, δεδομένης της διακεκριμένης ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας, της διεθνούς φήμης και του αποδεδειγμένου ιστορικού καινοτομίας και ηγεσίας που τη χαρακτηρίζουν. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον Πρόεδρο κ. Jean-Pierre Bourguignon για την υποδειγματική ηγεσία του κατά τη θητεία του ως πρόεδρος του ΕΣΕ και κατά τη μετάβαση από το παλιό στο νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.»

Η καθηγήτρια κ. Maria Leptin νεοδιορισθείσα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ μου ζήτησε να είμαι η νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην έναρξη του προγράμματος πλαισίου «Ορίζων Ευρώπη». Πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του ΕΣΕ και να στηρίξω την άριστη έρευνα αιχμής για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου κ. Jean-Pierre Bourguignon για τα επιτεύγματά του τόσο υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μεταβατικής περιόδου.»

Ο σημερινός διορισμός σηματοδοτεί το τέλος μιας διαδικασίας σχεδόν ενός έτους, με τη συμμετοχή μιας ανεξάρτητης επιτροπής αναζήτησης, με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Helga Nowotny, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και επίτιμη καθηγήτρια της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ETH της Ζυρίχης. Η ανεξάρτητη επιτροπή αναζήτησης διατύπωσε συστάσεις προς την Επιτροπή σχετικά με τους καλύτερους υποψηφίους μετά από διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα και ανοικτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων. Οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΣΕ, το οποίο στήριξε επίσης τον διορισμό της καθηγήτριας κ. Leptin. Η καθηγήτρια κ. Maria Leptin διορίζεται από την Επιτροπή για τετραετή θητεία η οποία μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ιδρύθηκε στο πλαίσιο του 7ου προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται σε θεμελιώδεις εξελίξεις στα όρια της γνώσης και πέρα από αυτά. Συνέχισε τη λειτουργία του στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων 2020 (2014-2020) και ενισχύεται περαιτέρω ως μέρος του νέου προγράμματος Ορίζων Ευρώπη (2021-2027). Μετά την επιτυχία που σημείωσε, ο προϋπολογισμός του αυξάνεται συνεχώς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας παρέχει επιχορηγήσεις μέσω ανοικτών διαγωνισμών σε έργα με επικεφαλής νέους ή καταξιωμένους ερευνητές. Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η επιστημονική αριστεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more