Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Παρέμβαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ζητά ο Στ. Κούλογλου για την προστασία των μαρτύρων της Novartis

 



 

Επιστολή προς την Επικεφαλής Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, αλλά και προς την Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis.

Ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε την Επικεφαλής Ευρωπαία Εισαγγελέα και την Διακομματική Επιτροπή για την γνωμάτευση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κας Βασιλικής Θεοδώρου, ότι θα πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, υπενθυμίζοντας ότι η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, δέχθηκε να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές πρόστιμο 345 εκατ. δολαρίων για τις πρακτικές διαφορές που εφάρμοσε στην Ελλάδα. Η διαλεύκανση της υπόθεσης βασίστηκε σε καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, που αποκάλυψαν παράνομες πληρωμές σε κρατικά στελέχη στο χώρο της υγείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Ο Στ. Κούλογλου τονίζει ακόμη ότι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η ποινική διερεύνηση των αδικημάτων και η εταιρία δεν έχει αποζημιώσει το Δημόσιο για τις πρακτικές της, το αίτημα της Αντεισαγγελέως, στρέφεται ευθέως κατά των μαρτύρων που έχουν ήδη αποτελέσει στόχο δημόσιων βιτριολικών επιθέσεων και ποινικών διώξεων, από πολιτικούς που εμφανίζονταν αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο. «Πιθανώς θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους και σίγουρα θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Αλλά θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά, φοβίζοντας και αποθαρρύνοντας άλλους πολίτες, που θα ήθελαν να πουν την αλήθεια  για άλλες υποθέσεις διαφθοράς», γράφει.

Υπογραμμίζει, δε, ότι το αίτημα παραβιάζει την Οδηγία 2019/1937 σχετικά με την “προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του Δικαίου της Ένωσης” την οποία η Ελλάδα οφείλει να έχει ενσωματώσει μέχρι τις 17/12/2021, και που ορίζει ρητά την υποχρέωση των κρατών-μελών να διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα της ταυτότητας των καταγγελόντων καθώς και να προβλέπουν κυρώσεις σε όσους αποκαλύπτουν την ταυτότητα ή απειλούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. 

Δεδομένων αυτών, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου ζητά την παρέμβαση της κας Κοβέσι προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη συσκότιση ενός μεγάλου σκανδάλου και γενικότερα θα μπορούσε να εμποδίσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου: 

Πρέπει να σας ενημερώσω γύρω από πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis, μια σοβαρή υπόθεση διαφθοράς που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και της οποίας η ποινική διερεύνηση συνεχίζεται.

Η κα Βασιλική Θεοδώρου, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, του Ανώτατου Ελληνικού Δικαστηρίου, γνωμάτευσε ότι θα πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δύο προστατευόμενων μαρτύρων που συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού , δέχθηκε να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές πρόστιμο 345 εκατ. δολαρίων για τις πρακτικές διαφορές που εφάρμοσε στην Ελλάδα. Η διαλεύκανση της υπόθεσης βασίστηκε σε καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, που αποκάλυψαν παράνομες πληρωμές σε κρατικά στελέχη στο χώρο της υγείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Στην Ελλάδα, δεν έχει ολοκληρωθεί η ποινική διερεύνηση των αδικημάτων και η εταιρία δεν έχει αποζημιώσει το Δημόσιο για τις πρακτικές της. Ούτε το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες με αυτές της αμερικανικής διοίκησης. 

Για την υπόθεση έχει ήδη ασκηθεί δίωξη κατά ενός πρώην Υπουργού και εξετάζονται οι πιθανές ποινικές ευθύνες άλλων δύο, ένας εκ των οποίων έχει διατελέσει Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός ότι την άρση του καθεστώτος προστατευόμενων μαρτύρων έχουν πρόσφατα ζητήσει με κοινό υπόμνημα τους προς το Δικαστικό Συμβούλιο οι πολιτικοί που ερευνώνται για τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο. 

Το αίτημα της Αντεισαγγελέως, στρέφεται ευθέως κατά των μαρτύρων που έχουν ήδη αποτελέσει στόχο δημόσιων βιτριολικών επιθέσεων και ποινικών διώξεων, από πολιτικούς που εμφανίζονταν αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο. Πιθανώς θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους και σίγουρα θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. 

Αλλά θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά, φοβίζοντας και αποθαρρύνοντας άλλους πολίτες, που θα ήθελαν να πουν την αλήθεια  για άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Η πιθανή άρση της προστασίας-ανωνυμίας των μαρτύρων στρέφεται ευθέως κατά της αρχής των προστατευόμενων μαρτύρων και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και παραβιάζει την Οδηγία 2019/1937 σχετικά με την «προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του Δικαίου της Ένωσης» (on the protection of persons who report breaches of Union law) την οποία η Ελλάδα οφείλει να έχει ενσωματώσει μέχρι τις 17/12/2021. Η οδηγία ορίζει ρητά την υποχρέωση των κρατών-μελών να διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα της ταυτότητας των καταγγελόντων καθώς και να προβλέπουν κυρώσεις σε όσους αποκαλύπτουν την ταυτότητα ή απειλούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. 

Για το λόγο αυτό ζητώ την παρέμβασή σας προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη συσκότιση ενός μεγάλου σκανδάλου και γενικότερα θα μπορούσε να εμποδίσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πηγές:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/?uri=CELEX%3A32019L1937 https://www.eppo.europa.eu/european-chief-prosecutor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more