Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

20 Εκ ευρώ πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών της Πέλλας


 


Χαράς ευαγγέλια για τους αγρότες της Πέλλας καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ τηρώντας τη δέσμευση τους προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας προχώρησαν οριστικά στην καταβολή των προκαταβολών (ύψους 36,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 20.210.654,23 αφορούν το Νομό Πέλλας) για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση στέκεται με τόσο έμπρακτο τρόπο δίπλα στους παραγωγούς μας, δίνοντας ουσιαστική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η  καταβολή των προκαταβολών έγινε βάσει του εκτιμητικού έργου των γεωπόνων του ΕΛΓΑ στη συνολική έκταση της ζημιάς ανά Περιφερειακή Ενότητα και εν συνεχεία με την κατηγοριοποίηση των Τοπικών Κοινοτήτων ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς που εμφανίζει η καθεμία. Αυτό είναι και το κριτήριο από το οποίο προέκυψε και το ύψος της προκαταβολής.

Συνεπώς, οι φωνές αμφισβήτησης, που εσκεμμένα προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις αλλά και να προκαλέσουν ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών μας, διαψεύδονται κατηγορηματικά στην πράξη. Αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, δεδομένων πάντοτε και των γραφειοκρατικών ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν αλλά και παρά των δυσκολιών που δημιούργησαν οι πρωτοφανείς πυρκαγιές.  

Επόμενος στόχος, η έγκαιρη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου (εξατομίκευση των πορισμάτων) ώστε μέχρι το τέλος του 2021 να πραγματοποιηθεί και η συνολική καταβολή των αποζημιώσεων.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που συντελείται όλο αυτό το διάστημα, τόσο από το ΥΠΑΑΤ, τον Υπουργό κ. Λιβανό, όσο και από τον ΕΛΓΑ, τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο,  τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το προσωπικό ώστε να έρθει εις πέρας το μεγάλο έργο της καταγραφής των ζημιών, της κατηγοριοποίησης αλλά και εν συνεχεία της εξατομίκευσης και να επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα.

Α. Λυκουρέντζος:

ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΣ,

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΑΝΟΙΞΗ 2021.

 

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας-παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω της πύρινης λαίλαπας-οι πρώτες προκαταβολές ύψους €36,5 εκατομμυρίων ευρώ,στους λογαριασμούς Τραπέζης των δικαιούχων αγροτών,της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας και άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

Η ροή των πληρωμών προκαταβολών,θα είναι συνεχής, αφού όσα πορίσματα εκτίμησης ζημιών ολοκληρώνονται και υποβάλλονται απο τα Υποκαταστήματα στην Κεντρική Διοίκηση του ΕΛΓΑ,θα πληρώνονται αμέσως.

Με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, έχει ήδη διαθέσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα έκτακτο προσωπικό ενώ έχουν εγκριθεί και υπερωρίες για τους εργαζομένους σε αυτά.

Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν το σχεδιασμό τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι προκαταβολές μέχρι τις 31.10.2021 και η συνολική καταβολή των αποζημιώσεων έως τις 31.12.2021

 

Σπήλιος Λιβανός : Αποζημιώνεται άμεσα, απλά και αποτελεσματικά ο μόχθος των παραγωγών μας

 

Τα άμεσα μέτρα στήριξης όλων των πληγέντων παραγωγών (περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και ένα σημαντικό πακέτο δράσεων, άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων για την διαρκή στήριξη και θωράκιση του αγροτικού κόσμου έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. 

 

Σε δήλωσή του, ο ΥΠΑΑΤ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό, τους επαγγελματίες και τους εθελοντές, για τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν, όπως επίσης όλους τους φίλους και εταίρους διεθνώς, για την υποστήριξη και τη συνδρομή και  διαβεβαίωσε ότι οι παραγωγοί που επλήγησαν, θα αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία. 

«Σεβόμαστε τον ανθρώπινο πόνο, το θυμό, την οργή, την αγωνία για την επόμενη μέρα.

Με ευθύνη απέναντι στον Έλληνα αγρότη, παραγωγό και κτηνοτρόφο στις πληγείσες περιοχές φροντίζουμε ώστε, να αποκατασταθεί και να αποζημιωθεί γενναία, γρήγορα, απλά. Θα επουλώσουμε αποτελεσματικά τις πληγές που άνοιξαν οι πυρκαγιές

Θα χτίσουμε με πιο γερά και καλύτερα θεμέλια για το αύριο, ακολουθώντας 5 άξονες: 

         Άμεση και χωρίς γραφειοκρατία στήριξη των παραγωγών (ΥΟΙΚ)

         Ενίσχυση με άμεσα μέτρα του πληθυσμού στην περιφέρεια (ΠΑΑ)

         Στήριξη των παραγωγών με τεχνοκρατικές παρεμβάσεις και συμβουλές (ΕΛΓΟ)

         Στήριξη αγροδασικού συστήματος (αγρότες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς - προστάτες δάσους και περιβάλλοντος)

         Ενέργειες στην Ε.Ε.».

 

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός,  «με τις στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις του ΥΑΑΤ, οι εγκαταστάσεις, οι εκμεταλλεύσεις, η παραγωγή, τα αποθέματα, ο μόχθος των εργατών της Ελληνικής γης, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό πλούτο, αποζημιώνονται με τρόπο άμεσο, απλό και αποτελεσματικό..».

 

Ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα 

 

Στο πλαίσιο αυτό, 

1ον)       στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταβάλλουμε άμεσα προκαταβολή:

 

  14.000 ευρώ για πλήρως  κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις

  8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες, και 

  3.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές

 

2ον)       Καταβάλλουμε προκαταβολή αποζημίωσης για μηχανολογικό εξοπλισμό: 

 

                8000 ευρώ για πλήρη καταστροφή

                4000 ευρώ για μερική καταστροφή

                2000 ευρώ για μικρές ζημιές 

 

3ον)       Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες :

 

                4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, 

                2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρεμμάτων, και 

                1000 ευρώ  για εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων, στις οποίες φύονται πολυετείς

καλλιέργειες

 

4ον)       Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών, το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών.

 

5ον)       Με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς.

 

         Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες.

         Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis.

         Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο  θα αποζημιωθεί άμεσα  από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

         Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. 

 

Οριζόντια μέτρα που αφορούν και τους αγρότες 

 

Αναστέλλουμε για 6 μήνες τις δόσεις και παρατείνουμε άτοκα τις δανειακές υποχρεώσεις  για όσους παραγωγούς  και επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε μέτρα του Προγράμματος  Αγροτικής  Ανάπτυξης και έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις

 

Απαλλάσσουμε τους συμπολίτες μας από τον ΕΝΦΙΑ  για κτίσματα και εκμεταλλεύσεις που έχουν υποστεί ζημιές  για τα έτη 2021-2023

 

Αναστέλλουμε για 6 μήνες  όλες τις εκκρεμείς, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις 

 

Αναστέλλουμε τη  διενέργεια  πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για 6 μήνες επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους  για παραγωγούς και κτηνοτρόφους και νομικές οντότητες  που έχουν υποστεί  ζημιές

 

Δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών

 

Απαλλάσσουμε τους συμπολίτες μας από το επιστρεπτέο μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

 

Ø Μέτρα για την αποκατάσταση κατοικιών των αγροτών και κτηνοτροφών μας

 

• Εφάπαξ  άμεση προκαταβολή  για φθορές κατοικιών  : 

• 20.000 ευρώ για ολική καταστροφή

•  12.000 ευρώ για μερική καταστροφή, και 

• 5.000 ευρώ για μικρή καταστροφή.

• Έως 150.000 ευρώ για την οριστική αποκατάσταση

 

Δράσεις μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Ø Αναθεωρούμε το ΠΑΑ ενεργοποιώντας πάλι  από το Σεπτέμβριο το Μέτρο  5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ

 

Ø Αυξάνουμε τη μοριοδότηση στα σχέδια βελτίωσης στις πληγείσες περιοχές στο Μέτρο 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» , του ΠΑΑ,  το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο

 

Ø  Αυξάνουμε τη μοριοδότηση για τους νέους γεωργούς στις πληγείσες περιοχές στο Μέτρο  6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς» (Πριμ Πρώτης εγκατάστασης) του ΠΑΑ, το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο

 

Ø Επιταχύνουμε τις πληρωμές στους δικαιούχους που εδρεύουν σε πληγείσες περιοχές για το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 

 

Ø Ενισχύουμε το Μέτρο 4.3.4 του ΠΑΑ για την αγροτική οδοποιία και το Μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα 

 

Ø Ενισχύουμε τη 2η πρόσκληση του Μέτρου 8.4 «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα» του ΠΑΑ και του Μέτρου 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα», που αμφότερα υλοποιούνται από τα Δασαρχεία. 

 

Παράλληλα, δημιουργούμε ευνοϊκότερους όρους για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 480 εκατομμύρια. 

 

Ενεργοποιούμε τηλεφωνική γραμμή παροχής στον αριθμό 1540 για άμεση ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης και τις απαραίτητες διαδικασίες

 

Παρέχουμε μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επιστηνομικές οδηγίες και προτάσεις για την μεγαλύτερη δυνατή αποκατάσταση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που δεν έχει υποστεί ολική καταστροφή 

       

 Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποβάλλουμε αίτημα για την  αξιοποίηση πόρων από το αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα, με προϋπολογισμό  προϋπολογισμού 487,6 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more