Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

 


Γράφει ο  Πινέλης Κώστας
Για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Σε ένα παλιότερο άρθρο μου στις εφημερίδες μετά το ιστορικό 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, είχα γράψει: «Το ΚΚΕ κάνει Συνέδρια, τα άλλα κόμματα πανηγυράκια». Και αυτό με την έννοια της συγκρότησης του σώματος του Συνεδρίου και των διαδικασιών.


Σε κάθε Συνέδριο, δημοσιεύονται οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, γίνεται μακρύς εσωκομματικός αλλά και δημόσιος διάλογος, συνεδριάζουν όλα τα κομματικά όργανα, γίνονται παρεμβάσεις και προτάσεις εγκρίνουν τις θέσεις όχι όπως πιστεύουν κάποιοι δια βοής και τέλος εκλέγονται οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο ποσοστιαία με βάση τον αριθμό των μελών κατά οργάνωση και πανελλαδικά. Διαβάζουμε για Συνέδρια άλλων κομμάτων με αριθμό 5 και 6 χιλιάδων ατόμων και γελάμε…
Βέβαια καλούνται και παρατηρητές, ειδικά αυτοί που έχουν δράση στον μαζικό χώρο και δεν κατέστη δυνατόν να εκλεγούν από τις οργανώσεις λόγω της ποσόστωσης.
Και σε αυτό καθαυτό το Συνέδριο τοποθετούνται όσο περισσότεροι είναι δυνατόν σύμφωνα με τις ημέρες του Συνεδρίου και γίνεται ουσιαστικός διάλογος.
Και επειδή ανέφερα το 15ο Συνέδριο, που έγινε από τις 22 μέχρι 26 Μάη 1996 και είναι από τα σημαντικότερα Συνέδρια αφού σ’ αυτό ψηφίστηκε πρόγραμμα, καταστατικό και κανονισμός λειτουργίας των οργανώσεων. Στο Συνέδριο αυτό διατυπώνεται ως πρόταση εξουσίας η «Λαϊκή Εξουσία – Λαϊκή Οικονομία», αλλά τίθεται εκ νέου και το ζήτημα του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονωπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης (ΑΑΔΜ) και η πολιτική συνεργασιών που προκύπτει από αυτό. Μέχρι τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας, της Κυριακής μα πήρε για να καταλήξουμε στις αποφάσεις και χρειάστηκε να πάρουμε άδεια οι εργαζόμενοι από τις δουλειές μας!

Το 21ο Συνέδριο
Μετά από ένα τριήμερο πετυχημένων εργασιών, με χαρακτηριστικό την πλούσια συζήτηση, ολοκληρώθηκε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Το Σώμα εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή και νέα Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
Το 21ο Συνέδριο υπερψήφισε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο. Επίσης, υπερψήφισε ομόφωνα ειδική ξεχωριστή Απόφαση για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το κίνημά της και την κοινωνική συμμαχία.
Αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός γύρω από το κύριο ζήτημα, πώς στις σύγχρονες συνθήκες θα γίνεται πιο διακριτός ο ρόλος του ΚΚΕ ως οργανωμένης πρωτοπορίας, ως φορέα νέων ιδεών, πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των νέων και των γυναικών στα σωματεία τους, στους συλλόγους και τους φορείς, στην προώθηση του συντονισμού της δράσης τους, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συμμαχίας, στην ανάπτυξη της πάλης σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε συνεδρίασή της εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη.
Και η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο ανανεώθηκαν σε ένα ποσοστό με νέα πρόσωπα.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε ομόφωνα Γενικό Γραμματέα της τον σ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σημείωση 1η: Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τι μέρες για τους εμβολιασμούς. Το ΚΚΕ παλεύει για Καθολικό, Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας αλλά παλεύει και για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού.
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από τα στοιχεία των αντιπροσώπων προκύπτει ότι το 92,76% ήταν εμβολιασμένοι (το 42,06% πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις και το 50,7% είχαν κάνει την πρώτη δόση), ενώ το υπόλοιπο 7,24% είχαν προγραμματίσει την πρώτη δόση ή είχαν νοσήσει. Οι κομμουνιστές ξέρουν και κάνουν πράξη το ότι «η γνώση είναι δύναμη».
Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κόμματα του κεφαλαίου, ειδικά για εκείνους που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό.

Σημείωση 2η: “Με εξυπνακισμούς, με εκβιασμούς και την «ατομική ευθύνη», δεν χτίζεται εμβολιαστικό τείχος και δημόσια υγεία” Ας αναζητήσει λοιπόν στη δική της πολιτική η κυβέρνηση τις αιτίες των αμφιβολιών, του φόβου και του ανορθολογισμού, τα όρια που μπαίνουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ας τα αναζητήσει στην ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δημιούργησε η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Φωτό: Από τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου στην αίθουσα Συνεδρίων του κόμματος με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more