Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Να δημιουργηθεί τώρα δασική υπηρεσία....


√Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 


Η Ελλάδα κλαίει για αυτή τη μεγάλη τραγωδία με την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων, καλλιεργειών αλλά και περιουσιών από τις φωτιές που κατέκαψαν όλη την Χώρα. Από την Αθήνα και την Εύβοια μέχρι την Ηλία και την Χαλκιδική και το Κιλκίς. Η ασύμμετρη απειλή σε συνάρτηση με την αφόρητη ζέστη οδήγησαν σε μια Εθνική καταστροφή. Το ευτύχημα ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Το πράσινο θα δημιουργηθεί εκ νέου. Το ίδιο και οι περιουσίες που χάθηκαν. Ο άνθρωπος όμως δεν γυρνά πίσω…

Οι νύχτες που πέρασαν πάρα πολύ δύσκολες. Όπως είχε πει και ο μεγάλος Μενέλαος Λουντέμης, το βράδυ που οι λύκοι σώπαιναν, οι άνθρωποι ούρλιαζαν… Δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Δεν ξέρω αν φταίει η Κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση, τα δασαρχεία, η πυροσβεστική, κάποιος άλλος ή όλοι μαζί. Αυτό που ξέρω είναι ότι χρειάζεται ένας Εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που για πρώτη φορά να πάρει 300 ψήφους από όλη την Βουλή. Ένα σχέδιο για τα επόμενα 50 χρόνια. Έτσι γίνονται οι σχεδιασμοί, ώστε καμιά Κυβέρνηση που θα έρθει στα πράγματα να μην αλλάζει κατά το δοκούν τους νόμους.

Ως άξονα σε αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας νέας δασικής υπηρεσίας που θα έχει ως αρμοδιότητα, την προετοιμασία, την αντιμετώπιση, την διαχείριση και την οργάνωση από τις πυρκαγιές. Αυτό θα γίνει με την ταυτόχρονη ενίσχυση της από εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και με έμψυχο υλικό. Την ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη στα δάση.

Είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει. Οι φωτιές μας έδειξαν τον δρόμο. Το θέμα είναι εμείς να τον ακολουθήσουμε. Αυτή η τραγωδία σας αποτελεί μια ευκαιρία για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, για να μπούμε σε λογικές διαχείρισης των πυρκαγιών με την δημιουργία ζωνών προστασίας. Για αυτό το θέμα θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες ακόμη προτάσεις, αλλά θεωρώ πως δεν έχει νόημα. Οι Βουλευτές μας ας ακούσουν, ας διαβάσουν, ας πάρουν τις πρωτοβουλίες αυτός ο εθνικός σχεδιασμός που είναι απαραίτητος να ξεκινήσει από την Πέλλα. Το οφείλουν οι ίδιοι στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more