Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Δ. Κουτσούμπας: Λίγο κοκορομαχία ξανά, ένταση του λόγου, λίγο λαϊκισμός, λίγο παρελθόν, λίγο υποκρισία, μάλλον περισσή υποκρισία κι απ' τους δυο σας.

 


 

         

   Και στην πρωτολογία σας και στη δευτερολογία σας, στην τριτολογία σας, κύριε Μητσοτάκη, δεν μας φωτίσατε και πολύ. Αλλά κι εσείς κύριε Τσίπρα “τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου”... Λίγο κοκορομαχία ξανά, ένταση του λόγου, λίγο λαϊκισμός, λίγο παρελθόν, λίγο υποκρισία, μάλλον περισσή υποκρισία κι απ' τους δυο σας. Να πετάει ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο, να δείχνετε το δέντρο για να κρύψετε όμως το δάσος και να καίγεται έτσι το δάσος.

Ακόμα όμως κι έτσι ήταν χρήσιμη η συζήτηση, ακριβώς γιατί ο ελληνικός λαός πλέον μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Και για την επιφανειακή και πλήρως υποκριτική δικαιολόγηση της ασκούμενης πολιτικής από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και τους αρμόδιους υπουργούς συνολικά, το επιτελικό κράτος που υπηρετεί, αλλά και για την επιφανειακή κριτική και αυτοκριτική που άσκησαν ο κ. Τσίπρας, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα.

Γι’ αυτό και στη δευτερολογία το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βάζει τα ζητήματα όσο μπορεί στην ουσία τους εδώ μέσα και όχι έτσι ρηχά, επιφανειακά, λαϊκίζοντας, όπως κάνουν τα άλλα αστικά κόμματα.

Όπως με τις φωτιές, έτσι και με την πανδημία, που βρίσκεται σε έξαρση, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η εγκληματική πολιτική σας, που βάζει στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Και στην περίπτωση της πανδημίας, αναφορά στην οποία έκανε ο κύριος πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, αποδείχθηκε η εγκληματική απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης από το υποβαθμισμένο -με τους νόμους όλων σας- δημόσιο σύστημα Υγείας.

Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία πρωτοφανή φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας ο «άγνωστος εχθρός». που «ξεπερνάει» οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος.

Οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα συνδικάτων και φορέων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι αυτά κοστίζουν, ότι η οικονομία πιέζεται, ότι τίποτα δεν είναι τζάμπα και ότι χρήμα δεν περισσεύει.

Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές, όπου αναγκαία μέσα και υποδομές αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι εκτός σχεδιασμού, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Αντί γι’ αυτά αποθεώνετε την «ατομική ευθύνη». Το ζούμε με την πανδημία, το ζούμε και σε κάθε καταστροφή, όπου το «τρεχάτε να σωθείτε» είναι το βασικό «μέτρο» στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας.

Πάνω στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και στους ακόμα περισσότερους αποκλεισμένους από το σύστημα Υγείας της μίας νόσου, εσείς βρήκατε την ευκαιρία να τρέξετε τα σχέδιά σας για το «νέο ΕΣΥ», να κλείσετε νοσοκομεία και κλινικές, κλιμακώνοντας την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που μας έφερε έως εδώ.

Έχετε πάρει χαμπάρι ότι δεν βρισκόμαστε στο 1ο κύμα, αλλά βαθιά μέσα στο 4ο;

Μόνο να δει κανείς τα νούμερα καταλαβαίνει. Και γι’ αυτό έχετε εσείς την ευθύνη, γιατί για μια ακόμα φορά ο τουρισμός άνοιξε με τα πρωτόκολλα των τουριστικών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που βράζει.

Ούτε ένα μέτρο θωράκισης τους δημόσιου συστήματος δεν ανακοινώσατε, ούτε ένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία. Ούτε ένα για δείγμα.

Αντίθετα, επιμένετε να ρίχνετε τις ευθύνες σας στον λαό, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του.

Το εμβόλιο είναι ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης και εσείς το μετατρέπετε σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους κι ας λέτε ό,τι θέλετε εδώ μέσα.

Μάλιστα, έχετε το θράσος να επικαλείστε τον ανορθολογισμό, τον οποίο εσείς οι ίδιοι τροφοδοτείτε με τις παλινωδίες σας, τη λειψή εμβολιαστική εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, τη μετατροπή του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής, εξαγοράς, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Η ευθύνη είναι όλη δική σας...

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία και αλλού, δεν έγιναν στάχτη μόνο δάση, σπίτια, περιουσίες, αλλά και το παραμύθι σας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού.

Οι «έκτακτες καταστάσεις» και οι διαδοχικές καταστροφές για τον λαό, δυστυχώς γίνονται «κανονικότητα» στο σύστημά σας, που έχει για θεό του το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Έτσι εξηγείται πχ γιατί, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα, για μέτρα πρόληψης, τα έργα αυτά δεν θεωρούνται «επιλέξιμα».

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Όπου, για την πρόληψη από φυσικές καταστροφές προβλέπει ότι «το μόνο κριτήριο είναι η οικονομική αποδοτικότητα» και «οποιαδήποτε ανάλυση κόστους - οφέλους επιδιώκει να εκτιμήσει την πιθανή μελλοντική κατεύθυνση των ζημιών και να χρησιμοποιηθεί αυτό ως βάση για να προβλέπει το κατά πόσο αξίζει να μειωθούν ή να αποτραπούν εκείνες οι ζημιές ή αυτές (...)».

Με άλλα λόγια, απέναντι στις καταστροφές που απειλούν τον λαό, το κράτος υπολογίζει κάθε φορά αν είναι οικονομικά πιο αποδοτικό «να προλάβει το κακό» ή να αναλάβει εκ των υστέρων το κόστος των ζημιών.

Με την πολιτική σας θεωρείτε κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να την προστατέψετε. Έτσι εξηγείται όλο αυτό το αλαλούμ, όλη αυτή η καταστροφή, όλη αυτή η ανικανότητα.

Γι’ αυτό και το κράτος σας δείχνει «γυμνό» όταν πρόκειται να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές περιουσίες, τα δάση, το περιβάλλον. Αποδεικνύεται «φτωχό» όταν πρέπει να αποζημιώσει για τις καταστροφές.

Αντίθετα, είναι πλήρως εξοπλισμένο όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Τότε βρίσκεται πλήρως εξοπλισμένο με σχέδιο, μέσα και υποδομές. Γεμίζει τις αύρες με νερό, για να πέφτει άσκοπα πάνω σε παιδιά και γυναικόπαιδα που αγωνίζονται και αφήνει άδεια τα βυτία και τα οχήματα για να τα έχει έτοιμα και σε επάρκεια για την ώρα της φωτιάς που χρειάζονται.

Το κράτος που έχετε δημιουργήσει, αποδεικνύεται «ικανό» και «σύγχρονο» στην αφαίρεση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στη φοροληστεία, στη βία και την καταστολή.

Σας καλούμε να υιοθετήσετε τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις των ίδιων των εργαζομένων, των κατοίκων, που ξέρουν πολύ καλύτερα απ’ όλους τι χρειάζεται και τι πρέπει να γίνει στον τόπο τους.

Καλούμε, κυρίως, τον ελληνικό λαό, την ελληνική νεολαία, να σκεφτεί θαρραλέα και αποφασιστικά και να πάρει τις αποφάσεις του. Για να μην παραγραφούν τα διαχρονικά εγκλήματα κατά του δάσους, του φυσικού πλούτου, της ζωής των συνανθρώπων μας, της περιουσίας τους από τους κόπους μιας ζωής.

            Θα είμαστε εδώ παρόντες, για να σας ελέγχουμε, να διεκδικούμε, να πιέζουμε, να απαιτούμε, μαζί με τη συλλογική αγωνιστική δράση του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more