Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Γ. Οικονόμου: Η Κυβέρνηση δεν είναι αντιμέτωπη με πολίτες

 


Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον «ΑΝΤ1»

και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

 

Για τα νέα μέτρα

Τα μέτρα δεν ήρθαν για να διχάσουν την κοινωνία, ούτε να στιγματίσουν τους ανθρώπους. Η Κυβέρνηση δεν είναι αντιμέτωπη με πολίτες. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η Κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πανδημία η οποία βρίσκεται σε έξαρση. Τα μέτρα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι τα πιθανά θύματα και δυστυχώς και οι πολλαπλασιαστές της επέκτασης της πανδημίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, λοιπόν, οφείλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, να προστατεύσουμε αυτούς που έκαναν το εμβόλιο, που πήραν όλα τα μέτρα, που έκαναν όλη την προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα. Να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους και να θωρακίσουμε την κανονικότητα της ζωής στη δημόσια σφαίρα. Δεν τα βάζουμε με ανθρώπους. Καμία Κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει απέναντί της τους πολίτες. Βλέπετε τα νούμερα, χθες είχαμε στις εντατικές 370-380 ανθρώπους. Το 90% από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι. Λένε οι επιστήμονες ότι ο ανεμβολίαστος έχει 13 φορές περισσότερες πιθανότητες, αν νοσήσει, να διασωληνωθεί. Κι αυτό γίνεται 20 φορές περισσότερο από τους 60 και πάνω. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση; Πρέπει να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια;

Πάνω σε ποια λογική και ηθική βάση θα στηρίξεις την άποψη να σηκώσουν οι πολλοί το κόστος της επιλογής ορισμένων, που ενώ τους παρέχεται το δωρεάν εμβόλιο, που ενώ είναι τεκμηριωμένα ασφαλές, δεν έχουν πειστεί και επιμένουν να αρνούνται; Ποια είναι η ηθική ή λογική βάση που θα πεις ότι θα επωμιστούν οι πολλοί; Διότι τα χρήματα είναι όλων μας. Τα χρήματα είναι οι φόροι, είναι αυτά που ο κόσμος πληρώνει για να λειτουργεί το Κράτος, το Σύστημα Υγείας, οι Συγκοινωνίες, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια. 

Η Κυβέρνηση οφείλει να παίρνει αποφάσεις

Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε σε μια διαδικασία να πείθουμε τους ανθρώπους, που μένουν ανεμβολίαστοι. με σύμμαχό μας την Επιστήμη, με σύμμαχό μας τα πραγματικά δεδομένα. Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο. Όλες οι έρευνες, όλοι οι οργανισμοί Υγείας, εθνικοί, υπερεθνικοί, λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση μήνες, έχουμε εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα. Έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για τον οποιονδήποτε να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, και εν πολλοίς και όπου θέλει.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η Κυβέρνηση δεν είναι think tank. Δεν είναι δεξαμενή σκέψης. Δεν έχει την πολυτέλεια να συζητά μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν η πανδημία καλπάζει και απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα όσα μαζί πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Δεν μας ψήφισε ο κόσμος γι’ αυτό. Ο κόσμος μας ψήφισε για να θωρακίσουμε τη δημόσια σφαίρα. Σε σχέση με πέρυσι, φέτος υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Έχουμε το εμβόλιο. Ο πολίτης έχει την εναλλακτική να κάνει το εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλές, όχι επειδή το λέει η Κυβέρνηση, αλλά επειδή το λένε αυτοί που είναι αρμόδιοι να διατυπώσουν άποψη, τεκμηριωμένη με επιχειρήματα.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην ξανακλείσει 

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην ξανακλείσει. Και ούτε να πάμε σε μέτρα περιορισμών, τα οποία δεν έχουν μόνο αντανάκλαση στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά έχουν αντανάκλαση στην ψυχολογία, στον τρόπο με τον οποίο ζει, κινείται, σκέφτεται, δραστηριοποιείται ο καθένας μας. Τα μέτρα που παίρνουμε, η προσπάθεια επέκτασης του εμβολιασμού που κάναμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα με το σύστημα εμβολιασμών, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε σε οτιδήποτε, είτε στην πανδημία είτε σε απόψεις οι οποίες αρνούνται να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, να παρεμποδίσουν τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, τον άνθρωπο που θέλει να ψυχαγωγηθεί, το νέο παιδί που θέλει να σπουδάσει. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και γι’ αυτό κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο σχεδιασμός και η πρόθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι να πάμε σε ένα γενικό lockdown και σε γενικευμένους περιορισμούς σαν κι αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται εκεί που η κατάσταση γίνεται ανησυχητική και ξεπερνά τους δείκτες ασφαλείας που έχουν τεθεί από τους επιστήμονες, να παίρνουμε μέτρα στοχευμένα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη νυχτερινή διασκέδαση, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη μουσική, ενδεχομένως με τη γενίκευση της χρήσης μάσκας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Δηλαδή, δεν μιλάμε για περιοριστικά μέτρα της ίδιας διάστασης και φύσης με την προηγούμενη περίοδο. Δεν θα πάμε σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων. Προτεραιότητά μας,είναι  να θωρακίσουμε την κοινωνία, το Σύστημα Υγείας και να πάρουμε  τη ζωή μας στα χέρια μας, απέναντι στην απειλή, η οποία επιμένει. Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Αντί η Αντιπολίτευση, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι και με ένα πλέγμα αντιλήψεων που αναπτύσσεται σε αυτούς -δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ- θα είναι καλό να μην ανακατεύει πράγματα και να μην δημιουργεί περίεργους συνειρμούς, με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα. 

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς η Κυβέρνηση  τον τελευταίο χρόνο έκανε ό,τι δεν είχε γίνει τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Με προσωπικό, καινούργια λεωφορεία, με πύκνωση δρομολογίων, με το ΚΤΕΛ, που μπήκε στις αστικές συγκοινωνίες. Έχουμε κάνει κινήσεις, που έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια και έχουν δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να κυκλοφορεί με μεγαλύτερη άνεση. 

Τα σχολεία, όπως απέδειξε και η περίοδος που λειτούργησαν μετά τον τερματισμό του πρώτου lockdown, λειτούργησαν αποτελεσματικά, χωρίς να υπάρχουν οι κίνδυνοι υπερμετάδοσης, χωρίς να  παρατηρούνται ακραία περιστατικά. 

Στην πρώτη φάση των περιοριστικών μέτρων, στις καμπάνιες που κάναμε, σ’ αυτά που λέγαμε, τι μας έλεγε η Αντιπολίτευση; Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κουνούσε το δάχτυλο και μας έλεγε «τα ρίχνετε όλα στην ατομική ευθύνη. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν υπάρχει Πολιτεία, δεν κάνετε το άλφα, δεν κάνετε το γάμα, τα ρίχνετε όλα στην ατομική ευθύνη». Τώρα που παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως Κυβέρνηση, και βάζουμε ένα πλαίσιο μέτρων, τι μας λέει η Αντιπολίτευση; «Αφήστε τον κόσμο, θα έρθει η ώρα του, θα εμβολιαστεί». Και μέχρι τότε; Να γεμίσουν οι εντατικές; Να έχουμε πάλι διασωληνωμένους; Να μην μπορεί το Σύστημα Υγείας να εξυπηρετήσει άλλα περιστατικά; Να κινδυνεύσουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω; Αυτό δεν είναι αντίφαση; Δεν αντιλαμβάνονται σε πόσο λάθος κατεύθυνση βρίσκεται αυτού του είδους η κριτική και τι κινδύνους εγκυμονεί;

Για τις εκκλησίες 

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες που είναι το αγαπημένο θέμα  της Αντιπολίτευσης για αντιπαράθεση υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν σε όλους τους χώρους, σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά, την επιφάνεια και την παρουσία αντίστοιχων ατόμων πάντα με μάσκα και προστατευτικά μέτρα. Δεν υπάρχει κάποιος χώρος που εξαιρείται της προσπάθειας, των μέτρων, να μην υπάρχει επέλαση της πανδημίας και διάδοση της νόσου.

Για τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητα

Τα στοιχεία που έχουμε από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανέβει ακόμα περισσότερο. Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι, για να μπαίνουν στην αίθουσα και να διδάσκουν, θα πρέπει δύο φορές την εβδομάδα να έχουν τα εργαστηριακά τεστ που θα επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι φορείς της νόσου. Το εργαλείο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι πάνω στο τραπέζι. Είναι μια ανοιχτή πιθανότητα χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, για κάποια άλλη επαγγελματική κατηγορία ή οτιδήποτε. Γιατί όλα αυτά πρέπει και να μετρώνται και να σχεδιάζονται σωστά.

Για το Σύστημα Υγείας

Η Κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει το Σύστημα Υγείας να παρουσιάσει τις οποιεσδήποτε αρρυθμίες, σε περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής για υγειονομικούς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις ΥΠΕ, που αφορούν όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα εργαλεία που υπάρχουν είναι πολλά. Είναι η δυνατότητα της παροχής των υπηρεσιών, ενδεχομένως και με άλλον τρόπο, ενίσχυση με καινούργιο κόσμο, αναδιάταξης του δυναμικού έτσι ώστε να μην υπάρχει υπηρεσία ή ανάγκη η οποία να μην εξυπηρετηθεί. Όμως, επειδή ακόμα δεν βρισκόμαστε εκεί, θέλω εμφατικά να επιμείνω ότι εδώ το ζήτημα δεν είναι να διαλέξουμε στρατόπεδα, δεν είναι να βάλουμε τον κόσμο απέναντι. Αντιμέτωποι είμαστε με την πανδημία. Πρέπει να είμαστε σύμμαχοι απέναντι σε αυτή όλοι, κυρίως οι υγειονομικοί, κυρίως οι άνθρωποι που σήκωσαν όλο αυτό το βάρος.

Για τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Πρώτα από όλα, δεν θα δουλεύουν με το 50% του κόσμου. Θα δουλεύουν με πολύ παραπάνω συμπολίτες μας, σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 100%. Οι επιχειρηματίες στην εστίαση, που θα λειτουργούν στους εσωτερικούς χώρους, θα έχουν να απευθυνθούν σε μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων. Οι εμβολιασμένοι είναι 6 εκατομμύρια. Αν προστεθούν και αυτοί που έχουν νοσήσει και τα παιδιά είναι προφανές πως συνθέτουν ένα  ευρύτερο πελατολόγιο. Εάν αφήναμε ελεύθερα τα πάντα, η πρώτη πιθανότητα ήταν πολύ σύντομα να έκλειναν οι επιχειρήσεις  και να μην είχαν να απευθυνθούν σε κανέναν. Στόχος είναι η οικονομία να είναι ανοιχτή για να δουλέψει και να μπορούν οι επιχειρήσεις να αναζητούν την ανάπτυξή τους σε συνθήκες κανονικότητας. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more