Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Κ. Χατζηδάκης: 160-691€ παραπάνω τον χρόνο οι εργαζόμενοι χάρη στα νέα μέτρα

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Εξειδικεύτηκαν τα επτά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και το «πρώτο ένσημο»

«Οι εργαζόμενοι θα βάλουν παραπάνω 160-691 ευρώ τον χρόνο στην τσέπη τους, χάρη στα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ», υποστήριξε κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Η τσέπη των εργαζομένων
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και πρόκειται για μέτρα που ανταποκρίνονται πλήρως στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, δηλαδή «ενίσχυση της απασχόλησης, και ιδιαίτερα των νέων, μείωση των επιβαρύνσεων στην εργασία και βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων. Για νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη». Ο κος Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης πως «η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος που είχε προηγηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, είναι μέτρα που ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων».

Όπως εξήγησε, «οι αποφάσεις αυτές οδηγούν συνολικά σε σημαντικό όφελος για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά, το συνολικό ετήσιο όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι 160 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενο με μηνιαίο μικτό μισθό 700 ευρώ». Το όφελος για μισθωτούς με απολαβές 1000 ευρώ από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογία διαμορφώνεται σε 355 ευρώ το χρόνο, για μισθό 1200 ευρώ το όφελος κλιμακώνεται σε 389 ευρώ και για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 691 ευρώ. Αντίστοιχα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αποδοχών κατά 2% κυμαίνεται από 305 έως 533,6 ευρώ.

Τα επτά μέτρα

Ο υπουργός εξειδίκευσε τα μέτρα ως εξής:

  1. Το «πρώτο ένσημο»: Αφορά όλους τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Οι νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί  6 μήνες με 1.200 ευρώ εφάπαξ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος.  Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους.
  2. Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του έτους (έληγε τον Σεπτέμβριο).
  3. Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.
  4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 
  5. Διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο: Κατά το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα).
  6. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ/μήνα) για επιπλέον δυο μήνες (Ιούνιος και Ιούλιος 2021) για τους καλλιτέχνες και για τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more