Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΕ στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: καλλιέργεια στενότερων δεσμών σε καιρούς αβεβαιότητας

 


 

                                                           

                                             


η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ, προκειμένου να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτες χώρες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί με περισσότερα από 25 δισ. δολάρια ετησίως.

 

Το απόγευμα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς και οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Για να διασφαλιστεί ότι το παγκόσμιο πολυμερές σύστημα είναι κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως περιγράφεται στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στο πολυμερές σύστημα βάσει κανόνων, η οποία εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν τόνισε τη σημασία της κατάρτισης των εκπαιδευτικών, της βελτίωσης της συμμετοχικότητας και της αντιστοίχισης των δεξιοτήτων με τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Reimagining Education in Africa» (Αναμόρφωση της Εκπαίδευσης στην Αφρική), την οποία διοργάνωσαν η Αφρικανική Ένωση και η UNICEF. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της εναρκτήριας ομιλίας της εδώ.

 

Το βράδυ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ προήδρευσε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, στην πρόσφατα ανακοινωθείσα αμυντική σύμπραξη μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας και στην κατάσταση στο Μάλι. Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σύνοδο. Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε είναι διαθέσιμο εδώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκπρόσωποι της ΕΕ πραγματοποίησαν αρκετές διμερείς συναντήσεις.

 

Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα παραστούν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της γενικής συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με τον Πρόεδρο κ. Μισέλ. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση Γυναικών Ηγετών , που διοργανώνεται από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον θα συμμετάσχει σε διάλογο υψηλού επιπέδου με θέμα τη «Διασφάλιση της προστασίας του αφγανικού λαού, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή», που διοργανώνεται από την Αυστρία. Θα πραγματοποιήσει επίσης διμερή συνάντηση με τον κ. Φιλίπο Γκράντι, Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

Το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Μπορέλ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου. Το βράδυ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ έχει προσκαλέσει τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο καθιερωμένο ανεπίσημο δείπνο που διοργανώνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more