Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Διοίκηση περιορισμένης ευθύνης στα Λουτρά

 


Μέσα 278 χιλιάδες ευρώ το 2020

 


 

Στοχοποίησαν δημοσιογράφους και ευλόγησαν τα γένια τους…

 

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Γενικής συνέλευσης των Λουτρών μετά την αναβολή λόγω μη απαρτίας την πρώτη φορά. Το παρόν έδωσαν όλες οι παρατάξεις, ενώ από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης υπήρχαν κάποιες απουσίες. Στο πινάκιο της Γενικής συνέλευσης υπήρχε η έγκριση όλων των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης καθώς και η απαλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου από κάθε ευθύνη.

Μαγική εικόνα παρουσίασε ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος και πρόεδρος της επιχείρησης κος Μπάτσης παρουσίασε την έκθεση των ορκωτών λογιστών ενώ τόνισε ότι είναι περήφανος για την δική του διοίκηση τονίζοντας παράλληλα πως η επιχείρηση πετάει και πως υπάρχει χρηστή διοίκηση. Μάλλον όμως η όλη παρουσία του απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι προσπάθησε να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα αναφορικά την επιχείρηση των Λουτρών. Βέβαια στις αναφορές της αντιπολίτευσης όπως θα διαβάσετε παρακάτω δεν απάντησε επί της ουσίας.

Λ. Προκοπίδης: Στα δίμηνα, συνεχίζετε την ίδια πολιτική του προκατόχου σας και νομίζω ότι ορθά σας χαρακτηρίζει, ως “θυγατρική της δικής του διοίκησης

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευάγγελος Προκοπίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου διοίκησης, στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής της επιχείρησης, στη υλοποίηση καινοτόμων δράσεων καθώς επίσης  και στην τροποποίηση του Καταστατικού της Επιχείρησης, χωρίς να αλλάζει η γεωγραφική εκπροσώπηση των μελών της Διοίκησης αλλά με τη θεσμική εκπροσώπηση όλων των τοπικών φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο νέο καταστροφικό πλαίσιο, που έχει σκοπό να φέρει η Κυβέρνηση και με το οποίο ουσιαστικά «κατάσχει» όλες τις ιαματικές πηγές, δημιουργώντας μια νέα εταιρία, με έδρα την Αθήνα.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας, έχει ως εξής:

«Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε τα θέματα ημερήσιας διάταξης της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, της σχετικής πρόσκλησης αλλά και ζητήματα που απασχολούν την λειτουργία της Λουτρόπολης, το νέο θεσμικό πλαίσιο, τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και τις παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας, την αύξηση των ημερών παραμονής  και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Στην περιοχή μας, τα τελευταία χρόνια, πολλοί επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του ιαματικού τουρισμού, μετατρέποντας τα Λουτρά Πόζαρ, σε έναν δημοφιλή προορισμό, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που αλλάζουν το DNA λειτουργίας της Λουτρόπολης, μετατρέποντας την σε έναν νεανικό προορισμό, ξεπερνώντας παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος για τη λειτουργία και χρησιμότητα των ιαματικών πηγών της, κυρίως για ηλικιωμένους.

Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των Λουτρών, έπαιξε  η κατασκευή τις προηγούμενες δεκαετίες, των οδικών αξόνων, που έβγαλαν την Αλμωπία από την γεωγραφική απομόνωση και την μετέτρεψαν σε έναν ελκυστικό προορισμό, με αιχμή του δόρατος τα Λουτρά Πόζαρ.

Οι επισκέπτες πλέον, μπορούν να έρχονται γρήγορα, με ασφάλεια και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Στο θέμα των οδικών αξόνων, που συνδέει την Επαρχία μας με το Εθνικό δίκτυο και την Θεσσαλονίκη, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα.

Απομένουν τα επόμενα καθοριστικά βήματα, που αφορούν την παράκαμψη των Γιαννιτσών (ένα έργο 6,8 χιλ.) και την παράκαμψη της Χαλκηδόνας. Για το πρώτο έργο, αυτό της παράκαμψης των Γιαννιτσών, το προσεχές διάστημα είναι πάρα πολύ κρίσιμο, καθώς αναμένονται εξελίξεις, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών.

Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη του Δήμου μας και της Λουτρόπολης.

Η αρχική εξαγγελία για την κατασκευή του έργου, μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), δεν μας καλύπτει, καθώς είναι μια χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία. Το έργο θα πρέπει να κατασκευασθεί μέσω του ΕΣΠΑ, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Κυβέρνηση επιχείρησε να παρέμβει στη λειτουργία των Λουτροπόλεων, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού “Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και Λοιπές διατάξεις” και να “κατάσχει” τις Ιαματικές πηγές καθώς και τις τουριστικές υποδομές που λειτουργούν, κατά κύριο λόγο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη σύσταση Ανώνυμου Εταιρίας “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος” με έδρα την Αθήνα.

Υπήρξε μια έντονη αντίδραση από όλες τις πλευρές. Η διοίκηση συγκάλεσε στις 22-2-21 έκτακτη Γ.Σ. Το σχέδιο νόμου, ήταν ένα γενικόλογο κείμενο. Αγνοούσε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε γενναίες επενδύσεις  για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Πέραν όλων των άλλων, ο Δήμος Αλμωπίας έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς οι εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης, έχουν μεταγραφεί στον Δήμο, που πλήρωσε το τίμημα που είχε οριστεί και αποτελούν περιουσία του.

Πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση επανέφερε το θέμα και ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια της ΔΕΘ, ανέφερε, ότι “η Κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο του πρώην Υπουργού Τουρισμού, για την δημιουργία μιας Εταιρίας Α.Ε., όπου θα εντάξει όλες τις Λουτροπόλεις για την ανάπτυξη τους”, χωρίς να δώσει καμία επιπλέον πληροφορία. Αυτό είναι κάτι ανησυχητικό και θα πρέπει να μας προετοιμάζει για δυναμικές αντιδράσεις.

Δεν αγνοούμε, ότι βάσει του νομοθετικού πλαισίου, οι ιαματικοί φυσικοί πόροι ανήκουν με τον  νόμο 2188/1920, κατά κυριότητα στον ΕΟΤ, ανεξαρτήτως της κυριότητας του εδάφους επί του οποίου εμφανίζονται και αντλούνται ή αξιοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάει όμως και η Πολιτεία, ότι αυτοί οι τόποι, αναδείχθηκαν με κόπο και προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών.  Άνθρωποι εργάσθηκαν κάτω από  αντίξοες συνθήκες, για να δημιουργήσουν μια καλύτερη προοπτική για τις επόμενες γενεές και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες, να απεμπολήσουν αυτό το κυριαρχικό τους δικαίωμα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχώρησε σε σειρά έργων, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν οι ιαματικοί φυσικοί πόροι. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, η Πολιτεία ήταν απούσα.

Η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών, αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της επαρχίας μας και το εφαλτήριο ανάδειξης όλων των πλεονεκτημάτων του Δήμου.

Η διαμόρφωση  μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής της επιχείρησης, απαιτεί επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας της και απαραίτητη είναι η προσθήκη νέων εργαλείων στη φαρέτρα της διοίκησης, που θα συμβάλλουν στη διεύρυνση, στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων  και στην εξωστρεφή λειτουργία της επιχείρησης.

Ένα από αυτά τα εργαλεία, είναι η τροποποίηση του καταστατικού.

Χωρίς να αλλάζει η γεωγραφική εκπροσώπηση των μελών της Διοίκησης, να θωρακιστεί η λειτουργία της επιχείρησης με την θεσμική εκπροσώπηση όλων των παραγωγικών φορέων της περιοχής και των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, προκειμένου να αναπτυχθούν  δράσεις που θα αυξήσουν το τελικό παραγόμενο τουριστικό προϊόν και θα αξιοποιήσουν πόρους και προγράμματα της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που αφορούν τον Ιαματικό Τουρισμό.

Έχω τονίσει πολλές φορές, ότι ο Δήμος μας, με 1.2 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο, είναι σημαντικός  τουριστικός προορισμός που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την οικονομία της Πατρίδας μας. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να υποστηριχθεί, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με το σχεδιασμό έργων και  δράσεων.

 

Παρακολουθώντας τις Διοικητικές Πράξεις που αναρτά η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Λουτρακίου στο διαδίκτυο, διαπιστώνω ότι κυριαρχούν, οι αναθέσεις σε προμηθευτές και η λέξη “διαγωνισμός” είναι άγνωστη. Η Επιχείρηση χρησιμοποιείται ως “λάφυρο” για την ικανοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων.

Δεν χρειάζεται φυσικά να πω τίποτα, για τη διαδικασία και το καθεστώς που ακολουθείτε στην επιλογή του στελεχιακού δυναμικού, παρά τα όσα αντίθετα είχε πει ο κ. Δήμαρχος στα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια, όταν είχα θέσει το θέμα.

Στο θέμα των δίμηνων συμβάσεων κύριε Δήμαρχε, συνεχίζετε την ίδια πολιτική του προκατόχου σας και νομίζω ότι ορθά σας χαρακτηρίζει, ως “θυγατρική της δικής του διοίκησης”.  Θα πρέπει να αναφερθεί για άλλη μια φορά, ότι την αντιπολίτευση, κατά παράβαση του Καταστατικού, την έχετε αποκλείσει από τη διοίκηση της Εταιρίας και δεν έχει καμία ενημέρωση, για το τι συζητιέται και αποφασίζεται, πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Επιχείρησης.

Για το λόγο αυτό, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επαρκώς τα οικονομικά στοιχεία που έχουν τεθεί προς έγκριση και είναι αδύνατον να εκφράσουμε θετική άποψη.

Σε ότι αφορά την Κατάσταση Αποτελεσμάτων του 2020, μου προξενεί αρνητική εντύπωση το γεγονός, ότι σε ένα κύκλο εργασιών 660.146 ευρώ της Επιχείρησης, τα έξοδα διοίκησης ανέρχονται στα 270.703 ευρώ(41% των εσόδων). Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για τα golden boys των Λουτρών. Φυσικό επακόλουθο αυτής της λειτουργίας, είναι η επιχείρηση για το 2020, να παρουσιάζει αρνητικά αποτελέσματα της τάξης των 274.579 ευρώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τη Λουτρόπολη. Θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις. Η ενιαία λειτουργία και η κοινή πορεία όλων των  παρατάξεων, θα αποτελέσει το κυρίαρχο στοιχείο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, όλα τα ζητήματα. Εγωιστικές αντιλήψεις, ότι και μόνος μου μπορώ, ουσιαστικά υποθηκεύουν το μέλλον της Δημοτικής Επιχείρησης και θέτουν σε κίνδυνο, την ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως τις επενδύσεις των πολιτών, που πίστεψαν σε όραμα, αυτό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Σήμερα,  οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναπτύξουμε τα Λουτρά αλλά και να τα αναδείξουμε, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με ισόρροπη διαχείριση των φυσικών πόρων και προστασία των σπάνιων φυσικών σχηματισμών, που δημιούργησε η φύση, με ένα μοναδικό τρόπο.

Δ. Μπίνος: 275.000 ευρώ ζημιά το 2020

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών έχει μειωθεί στο 57% και έχουμε μείωση στα κέρδη 132%, που σημαίνει 275.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από τους ισολογισμούς που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης και Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης κατά τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αλμωπία της Καρδιάς μας» Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Μπάτση είπε: «Δεν βοηθήσατε την επιχείρηση κύριε Πρόεδρε. Δεν έχετε κάνει τίποτα ουσιαστικό. Διαχειρίζεστε την καθημερινότητα. Δεν μπορείτε να είστε υπερήφανος για τη σημερινή εικόνα της επιχείρησης. Στην αρχή είχατε πει ότι πάτε για λίγο ως Πρόεδρος στα Λουτρά. Βρείτε κάποιον ικανό να πάει να δουλέψει».

Ο κ. Μπίνος εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι «Δεν αναφέρατε ούτε μία φορά πως αυτή η Λουτρόπολη είναι Ευρωπαϊκή, κάτι για το οποίο δούλεψε πολύ η προηγούμενη Διοίκηση. Επίσης δεν κάνατε καμία αναφορά στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος». Και πρόσθεσε: «Συνεχίζετε να κρατάτε κρυφή ατζέντα, χωρίς να ενημερώνετε το σώμα των μετόχων ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη και σε διαπραγμάτευση ο καινούριος νόμος για την ίδρυση της εταιρίας που θα αφορά τις Λουτροπόλεις. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση».

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μπάτσης σε σχέση με το 2020 και την πανδημία του covid-19, ο κ. Μπίνος δήλωσε τα εξής: «Η αναφορά σας στο πρόβλημα της πανδημίας, φυσικά και είναι ένα ζήτημα που το κατανοούμε και το αναγνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι η Λουτρόπολη για αρκετό διάστημα το 2020 παρέμεινε κλειστή, αλλά διαβάζοντας τα νούμερα βλέπω ότι τα έξοδα διοίκησης (που σημαίνει τα έξοδα που αφορούν εργατικό και λοιπό προσωπικό), δεν μειώθηκαν αναλογικά. Ξέρουμε ότι κάθε επιχείρηση στον ιδιωτικό τομέα όταν υπάρχουν τόσο δύσκολες συνθήκες εξορθολογήζει τις δαπάνες για να μην δημιουργηθούν οικονομικά προβλήματα. Αντιθέτως, στην δική σας περίπτωση παρακολουθούσαμε συνεχή πρόσληψη διμήνων, σπατάλες μεγάλες. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Δεν μπορεί σε μια κλειστή επιχείρηση να δαπανώνται 9.000 ευρώ περίπου για γλυκά. Ποιοι τρώγανε τόσα γλυκά; Είναι δυνατόν σε τόσο κρίσιμες περιόδους να γίνονται τέτοιες δαπάνες;».

Και πρόσθεσε ο κ. Μπίνος: «Δεν είδα πουθενά αναπτυξιακά έργα. Δεν αναφερθήκατε σε καμία αναπτυξιακή τροχιά αυτής της επιχείρησης, που είναι το πιο σημαντικό. Είδα μόνο αναθέσεις σε υποψηφίους τοπικούς συμβούλους σας. Όταν βλέπω αναθέσεις σε υποψηφίους με πανομοιότυπο τρόπο, γύρω στα 10.000 ευρώ, αναρωτιέμαι τόσα σίδερα που πήγαν; Τόσες σιδεροκατασκευές που πήγαν, μπορείτε να μας πείτε; Είπατε πως δεν εξυπηρετείτε πολιτικές σκοπιμότητες. Μα το Διοικητικό σας Συμβούλιο έχει δομηθεί σε αυτή τη λογική. Συγγενείς υποψηφίων, υποψήφιοι και δεν συμμαζεύεται. Με ποια λογική θέλετε να παραπλανήσετε το σώμα, λέγοντας πράγματα που δεν ευσταθούν».

«Η επιχείρηση έχει μέλλον, δεν μπορεί να σκέφτεστε με λογικές παλαιές», σημείωσε ο κ. Μπίνος και συνέχισε: «Οφείλατε να καλέσετε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό της περιοχής μας, για να καταθέσουν σήμερα την άποψή τους. Έχετε πάει την επιχείρηση πίσω πάρα πολλά χρόνια, όταν μας παρουσιάζετε έναν ισολογισμό ο οποίος είναι μειωτικός, επειδή δεν διαχειριστήκατε καλά τις δαπάνες σας. Δεν μπορεί να επικαλείστε την πανδημία ως λογική. Μιλήσατε για την επιστρεπτέα, αν πήρατε ακόμα χειρότερα. Γιατί παρά τη βοήθεια από το κράτος, που υπήρξε για όλες τις επιχειρήσεις, εσείς δεν μπορέσατε να σταθείτε και έχετε μειωτικό αποτέλεσμα;».

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μπάτση στο σήμα των Λουτρών, ο κ. Μπίνος επανέφερε στη δημόσια συζήτηση ένα ιδιαίτερα σοβαρό ερώτημα: «Σήμερα θέλαμε να ακούσουμε από τον Πρόεδρο, τι έκανε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αναφερθήκατε και πάλι στο σήμα των Λουτρών. Και σας ρωτώ κύριε Πρόεδρε: Συνεχίζετε να έχετε όμηρο την επιχείρηση με τις υπεύθυνες δηλώσεις που υπογράψατε; Απαντήστε δημόσια, έχετε εξασφαλίσει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται ή συνεχίζετε με τις υπεύθυνες δηλώσεις να κρατάτε όμηρο και τον εαυτό σας και την επιχείρηση;».

«Όλη η λογική της διαχείρισης είναι καθαρά πελατειακή. Αν χτίζατε οικοδομές, λόγω της αντιπαροχής των παροχών που σας έχουν προσφέρει ψηφοφόροι σας, θα ήσασταν οι καλύτεροι οικοδόμοι αντιπαροχών», σημείωσε εμφατικά ο κ. Μπίνος. 

Ν. Παρούτογλου: Να τοποθετηθεί ο Διευθύνων σύμβουλος και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι για τις αμοιβές του

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Η Αλμωπία ψηλά, Νίκος Παρούτογλου κατά την τοποθέτηση του ζήτησε από τον διευθύνων σύμβουλο αλλά και από τους οριζόμενους εντεταλμένους συμβούλους του Δ.Σ. να πάρουν το λόγο και να αναφερθούν στις αρμοδιότητες τους, στους στόχους της επιχείρησης καθώς και να δεχθούν ερωτήσεις καθώς αμείβονται και αυτές οι αμοιβές τους θα πρέπει να εγκριθούν. Φυσικά και με την κάλυψη του προέδρου της Γενικής συνέλευσης καθώς και της διοίκησης κανείς δεν πήρε το λόγο, απαξιώνοντας την γενική συνέλευση και τους μετόχους με αυτή τη συμπεριφορά τους. Ο κος Παρούτογλου ευφυώς έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς έδειξε να ενδιαφέρει και τις άλλες παρατάξεις ενώ παράλληλα τόνισε πως η διοίκηση των Λουτρών ακολουθεί την ίδια πεπατημένη με τα πολλά λάθη και τις αβλεψίες δηλώνοντας πως η εν λόγω δημοτική επιχείρηση χρειάζεται αλλαγή καταστατικού, στόχων, δράσεων, χρήσεων και οικονομικής φιλοσοφίας.

 

Σ. Χατζηδημητρίου:Η επιχείρηση μπήκε μέσα ενώ τα Λουτρά ήταν κλειστά…

 

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών έχει μειωθεί στο 57% και έχουμε μείωση στα κέρδη 132%, που σημαίνει 275.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από τους ισολογισμούς που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης και Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης κατά τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωμένοι για την Αλμωπία» Σάκης Χατζηδημητρίου, έκανε λόγο για ζοφερή εικόνα των στοιχείων που αφορούν στη Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών και τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Μπάτση: «Έρχεστε και ζητάτε από τους μετόχους με τη θετικής τους ψήφο να εγκρίνουν τα πεπραγμένα της Διοίκησής σας και γενικά την πολιτική σας κατά την προηγούμενη χρονιά. Μια χρονιά που διοικήσατε με πνεύμα αυταρχικό και αλαζονικό, όπως φάνηκα και από τη σημερινή σας τοποθέτηση και με την επιμονή σας στον αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, καταστρατηγώντας κάθε έννοια του νόμου. Κανονικά κ. Μπάτση θα έπρεπε εσείς ο ίδιος, από μόνος σας, να ζητήσετε τη συμμετοχή μας στη Διοίκηση, ακόμα κι αν ο νόμος δεν το προέβλεπε. Και αναδείχτηκε αυτό το γεγονός, από τη φτώχεια που παρουσιάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης. Ένας λόγος είναι αυτός. Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εκλογών το επέβαλαν με σαφήνεια, γιατί δεν είστε πλειοψηφία, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο –παρόλες τις μηχανορραφίες, ούτε στη συνείδηση των πολιτών».

Και πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου: «Εσείς ενεργείτε ως απόλυτος άρχοντας, χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση, γιατί συνεδριάζετε εν κρυπτώ. Δεν ενημερώνετε ούτε τον τοπικό τύπο, ούτε εμάς ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε να παρακολουθήσουμε τις Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Σας θυμίζουμε λοιπόν, κ. Μπάτση ότι από τους νόμους και το Σύνταγμα επιβάλλεται όλες οι Συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων να γίνονται δημόσια, να μπορεί ο λαός να πληροφορηθεί γι’ αυτά που τον αφορούν».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε τα εξής: «Έρχεστε σήμερα εδώ χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Δεν είδα πουθενά στην τοποθέτησή σας να κάνετε μία αυτοκριτική. Σας λείπουν βασικά στοιχεία αυτογνωσίας και με θράσος έρχεστε να ζητήσετε από εμάς, που μας αποκλείσατε παράνομα από τα δικαιώματά μας, να σας επιβραβεύσουμε γι’ αυτό και να σας εγκρίνουμε τα φτωχότατα πεπραγμένα σας. Και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε ηθικά και πολιτικά, αλλά και με την απλή λογική να σας επιβραβεύσουμε και να εγκρίνουμε αυτά που δεν γνωρίζουμε. Ακόμα και σήμερα μιλήσατε αόριστα, λέγοντας ότι κάνατε ότι χρειάζεται. Ποιο ήταν αυτό; Από τον τοπικό τύπο μαθαίνουμε τυχαία για τη βιομηχανία των διμήνων που στήσατε. Προσπαθήσατε να ξεπεράσετε κάθε προηγούμενο προκάτοχό σας, που εσείς κατηγορούσατε και μάλιστα σε μια εποχή όπου η επιχείρηση έμεινε κλειστή, άρα έπρεπε λογικά και τα δίμηνα να είναι περιορισμένα, όπως και τα έξοδα διοίκησης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας θυμίσω ότι όταν αντιμετώπισε η επιχείρηση τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης από την πίσω πόρτα, παρά τις ενστάσεις και τις διαφορές μας ήρθαμε και βάλαμε πλάτη για την επιχείρηση, για το συμφέρον όλης της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο των φίλων σας. Εσείς εκεί μόνο με τους φίλους σας δουλεύετε και στη Διοίκηση και στις αναθέσεις».

Και συνέχισε: «Για εμάς τα Λουτρά είναι κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Αντικατοπτρίζουν την αγάπη των ενεργών συμπολιτών μας για την προκοπή του τόπου. Δηλαδή με λίγα λόγια, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας. Είναι κτήμα του λαού, δεν είναι δική σας επιχείρηση για να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα. Η επιχείρηση των Λουτρών ήταν πριν από εσάς και θα είναι και μετά από εσάς. Σας την εμπιστεύτηκε ο λαός και εσείς τη διοικείτε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο».

«Σκορπίσατε πολλά λεφτά για μια χρονιά κατά την οποία η επιχείρηση ήταν κλειστή. Λείπει η στρατηγική, δεν γίνονται αναπτυξιακές επενδύσεις. Μας κάνατε έναν φτωχότατο απολογισμό, κατά τον οποίο παρουσιάσατε και ζημίες. Δυο χρόνια πέρασαν και ακόμα περιμένουμε να μας παρουσιάσετε το σχέδιό σας και να καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις. Είχατε χρόνο να μας παρουσιάσετε τα σχέδιά σας. Δεν έχετε διάθεση και δυνατότητες όμως. Προχωράτε με τα μάτια δεμένα και παίζετε το παιχνίδι της τυφλόμυγας», κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

 

Το παιχνίδι με τους δημοσιογράφους

Η δημοτική αρχή μάλλον ατυχώς φαίνεται πως υιοθετεί πλήρως στην ατζέντα της, την στοχοποίηση μερίδας των τοπικών δημοσιογράφων που της ασκούν κριτική. Μετά λοιπόν από ένα απίστευτο λογύδριο που εξαπέλυσε ο κος Βέσκος κατά την συνεδρίαση που αναβλήθηκε τονίζοντας πως δεν μπήκαν οι δημοσιογράφοι στην συνεδρίαση ενώ πέρυσι είχε γίνει θέμα για τον αποκλεισμό τους, ήρθε ο κος Μπάτσης ο οποίος με μαθηματικά νηπιαγωγείου άθροισε όλες τις αναθέσεις που έκανε η προηγούμενη διοίκηση για τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφήνοντας με το μυαλό του αιχμές, τονίζοντας πως αυτός θα δώσει την προβολή των Λουτρών σε μέσα ενημέρωσης άλλων νομών και πόλεων για να φέρει κόσμο. Δικό του θέμα είναι τι θα πράξει με τις αναθέσεις της προβολής των Λουτρών. Όμως σαφώς η προσπάθεια του να αποδημήσει τα τοπικά ΜΜΕ που του ασκούν κριτική, άθελα του προσέβαλε τους πολίτες της Αλμωπίας και των άλλων περιοχών της Πέλλας που επισκέπτονται και στηρίζουν την Λουτρόπολη. Αν δεν θέλει τα τοπικά ΜΜΕ μάλλον δεν θέλει τους πολίτες της Πέλλας. Η προβολή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχε την λογική να προσελκυστούν πολίτες του νομού Πέλλας.  Άρα η στάση του είναι αρνητική και προς αυτούς. Όσο για την δική του τακτική, αναφορικά με την προβολή των μέσων ενημέρωσης, να του θυμίσουμε ότι ο ίδιος στην θητεία του πριν κλείσουν τα λουτρά, προχώρησε σε αναθέσεις προβολής προς φιλικά σε αυτόν Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άραγε τον Δεκέμβριο του 2019 η Λουτρόπολη χρειαζόταν προβολή στο νομό μας και σήμερα δεν χρειάζεται; Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος; Άρα μάλλον η όλη του στάση δεν έχει να κάνει με αρχές και θέσεις αλλά είναι τιμωρητέα απέναντι στον τοπικό τύπο που του ασκεί κριτική.. Όσο για την δική μας εφημερίδα, η οποία είναι η μόνη και η πρώτη στην ιστορία της Αλμωπίας που έχει την έδρα της ως καθημερινή σε αυτά τα ιστορικά χώματα, να του τονίσουμε πως εμείς θα ασκούμε κριτική και πως δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε το γλειφιτζούρι κανενός…

 

Η ψηφοφορία

Αναφορικά με την ψηφοφορία των θεμάτων, η οποία ήταν τελείως τυπική, καθώς από την συνεδρίαση αποδείχθηκε περίτρανα η ανεπάρκεια της σημερινής διοίκησης να διευθύνει έστω και υποτυπωδώς τα Λουτρά, μιας και πλέον είναι διοίκηση περιορισμένης ευθύνης, στιγματίστηκε από τις απουσίες μελών της αντιπολίτευσης. Θετικά ψήφησαν οι 10 σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία η παράταξη του κου Παρούτογλου, αρνητικά ψήφισε η παράταξη του κου Μπίνου όπως και του Χατζηδημητρίου η οποία όμως είχε 3 απουσίες συμβούλων. Σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση η απουσία δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να μας προβληματίσει. Πως αυτοί οι σύμβουλοι στο μέλλον θα ασκήσουν κριτική προς την δημοτική αρχή ως οφείλουν από τον θεσμικό τους ρόλο, όταν απουσιάζουν από την σημαντικότερη συνεδρίαση της χρονιάς; Αν δεν μπορούν ή έχουν άλλες υποχρεώσεις, μια κάποια λύση είναι η παραίτηση τους…. Όσο για την διοίκηση, αν και τα χρήματα δεν ήταν πολλά, σίγουρα καταδεικνύει την λογική της, οι αναθέσεις για τα γλυκά που όπως τόνισε εύστοχα ο κος Μπίνος, θα προκαλέσουν ζάχαρο στα μέλη του Δ.Σ., για τα σίδερα καθώς και για τραπέζι σε κατάστημα δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας την 4η Νοεμβρίου, ημέρα της απελευθέρωσης της Αριδαίας, μόνο που πέρυσι δεν υπήρχαν εκδηλώσεις καθώς απαγορευόντουσαν λόγο covid 19. Ο Δήμαρχος ως προς το τελευταίο τόνισε ότι έχει γίνει λάθος από την υπηρεσία και πως το τραπέζι έγινε για άλλο σκοπό. Μπορεί τα παραπάνω να είναι νομότυπα αλλά είναι και ηθικά; Τέλος αποδείχθηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο πως σήμερα στα Λουτρά υπάρχει σαφής υπαινιγμός για κακοδιαχείριση σε μια επιχείρηση που ενώ ήταν κλειστή, κατέγραψε τόσο μεγάλες ζημιές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more