Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

 euro xorafia

• Στην κατάρτιση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική οικονομία και τις αγροτικές περιοχές. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός στη Θεσσαλονίκη, το Σχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
1. Υλοποίηση προγράμματος επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, ύψους 1 δισ. ευρώ, με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης. Επιπλέον, μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
2. Μετασχηματίζεται ψηφιακά ο αγροτικός τομέας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.
3. Αναβαθμίζεται η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Το ΥπΑΤΤ ήδη έχει προχωρήσει στην ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και θα ακολουθήσουν και άλλα. Από αυτό το σχολικό έτος (2021 – 2022) θα αρχίσουν να «τρέχουν» 7 ειδικότητες
4. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση, και τον δραστικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας.
5. Επένδυση στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών.
6. Αναδεικνύεται η «Ελληνική Διατροφή», ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής.
7. «Χτύπημα» των παρανομιών και των ελληνοποιήσεων δημιουργώντας ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου.

Αυστηροποίηση ελέγχων
Ως προς τους ελέγχους ο Σπήλιος Λιβανός εξήγησε ότι «ο ΕΦΕΤ μόνο κατά το α’ εξάμηνο του 2021 διενήργησε 4264 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων, προχωρώντας στην κατάσχεση 37,5 τόνων ακατάλληλων προϊόντων και επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ».
«Επιπρόσθετα -συνέχισε- προχωράμε σε βελτιώσεις του πλαισίου ελέγχου και κυρώσεων, με γνώμονα την απλοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων και την αυστηροποίησή τους. Ξεκινάμε με το πλαίσιο που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε προχωρήσει σε αναμόρφωση του πλαισίου και για τα βιολογικά προϊόντα».

Αναβάθμιση του Έλληνα αγρότη
Τέλος ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο όραμα της κυβέρνησης και του ίδιου για τον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως είπε όραμα της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι:
- η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη και η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα,
- η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας και
-η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more