Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Στα.... κάγκελα οι κυνηγοί με αφορμή το σ/ν για τα ζώα!

 KYNHGOS SKYLOS OPLO

• «Πυρά» κατά της Κυβέρνησης εξαπολύει η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία  με αφορμή το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.
Όπως επισημαίνει σε εκτενή ανακοίνωσή της, «για ακόμη μια φορά διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να στραφεί τιμωρητικά κατά των πολιτών που διατηρούν ζώα συντροφιάς και περισσότερο κατά των κυνηγών», προσθέτοντας πως αγνοήθηκαν παντελώς οι έντονες αντιδράσεις επίσημων φορέων και απλών πολιτών ήδη από την περασμένη άνοιξη για συγκεκριμένες διατάξεις του σ/ν και έγιναν μόνο ελάχιστες, επικοινωνιακού τύπου αλλαγές, όπως τις χαρακτηρίζει.
Στειρώσεις, DNA…
Mε το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ή να στειρώνουν το ζώο (κόστος μεγαλύτερο των 300 ευρώ) ή να στείλουν δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (κόστος μεγαλύτερο των 150 ευρώ).
Σύμφωνα με την Ε΄ ΚΟΗ «και στη μια περίπτωση και στην άλλη η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την αγάπη των ανθρώπων για τα ζώα με σκοπό να αποκομίσει οικονομικό όφελος. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και από τα εξοντωτικά πρόστιμα που θεσπίστηκαν καθώς, σε περίπτωση που δε στειρωθούν τα ζώα ή δεν σταλεί δείγμα DNA, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο θα διπλασιάζεται ανά τρίμηνο όσο δεν πληρώνεται».
Άλλες διατάξεις
Επίσης, το σ/ν προβλέπει μόνο μία γέννα στη διάρκεια της ζωής του σκύλου σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι ερασιτέχνης εκτροφέας. Για να αναγνωριστεί ως τέτοιος, πρέπει να εγγραφεί στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, ο οποίος δέχεται μόνο καθαρόαιμα σκυλιά. «Η κυνοφιλία και το κυνήγι όμως δεν περιορίζονται στην καθαροαιμία και καμία εξάρτηση δε θα πρέπει να έχουν από αυτή. Με την ερασιτεχνική εκτροφή διασφαλίζεται η διατήρηση των αυτόχθονων Ελληνικών φυλών που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και έργο αιώνων χιλιάδων ανθρώπων», σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση μετά βεβαιότητας επιδιώκει την εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και καταργεί την αναπαραγωγή ημίαιμων καλών κυνηγόσκυλων».
Αντικυνηγετική στάση
Η Ε’ ΚΟΗ εκφράζει την αντίθεσή και σε μία άλλη σειρά διατάξεων κάνοντας λόγο για αντικυνηγετική στάση της Κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ αν δεν έχουν μαζί τους στο κυνήγι ή σε οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση με σκύλο, ενημερωμένο το ηλεκτρονικό βιβλιάριό του και αφαίρεση άδειας θήρας για δύο έτη σε κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13. Επίσης, προβλέπεται οριστική αφαίρεση άδειας θήρας αν ένας κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.
«Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβαρυνθούν, συν των άλλων εξόδων, και με το κόστος της στείρωσης ή της δειγματοληψίας DNA, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν τα σκυλιά τους στους Δήμους ή ακόμη χειρότερα να τα εγκαταλείψουν», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Έχουν την ευθύνη...»
oι εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων, τόσο κατά τη διαδικασία ακρόασης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και στους εισηγητές όλων των κομμάτων. Οι βουλευτές της Κυβέρνησης, που θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, έχουν πλέον την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για το εάν οι κυνηγετικές εμμονές συγκεκριμένων κύκλων θα γίνουν τελικά Νόμος του Κράτους, με δεδομένη την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more