Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

ΔΑΣΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Με παράβολο 250 ευρώ αναστέλλονται προσωρινά οι κατεδαφίσεις

 



AYTHAIRETO
• Ν΄ ανοίξει η σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διευθετηθεί ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια πολίτες και Κυβέρνηση. 

Όταν τεθεί σε λειτουργία οι ενδιαφερόμενοι, πληρώνοντας ένα παράβολο ύψους 250 ευρώ θα μπορούν να δηλώνουν αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, παγώνοντας έτσι σε πρώτη φάση ενδεχόμενη κατεδάφισή τους ή άλλα πρόστιμα. Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιέγραφε τα δικαιολογητικά και την διαδικασία υποβολής, μένει τώρα ν’ ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία. 
Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά πολλούς ιδιοκτήτες πανελλαδικά, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, όπως αναφέρει ο Προκόπης Γιόγιακας σε σχετικό ρεπορτάζ στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».
Όπως αναφέρεται μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα, θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τις διευθύνσεις δασών για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος. Στην περίπτωση όπου κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη, το ακίνητό τους εξαιρεθεί ή βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε, μπορούν να πετύχουν την τακτοποίησή τους αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλλει.
Παράλληλα, σημειώνεται πως η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις (είναι οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»). 

Οι προϋποθέσεις 
Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης, σύμφωνα με την τοπογράφο-πολεοδόμο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή είναι: η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία. Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011. Να μην βρίσκεται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Να μην βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα. Να μην βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλιού αιγιαλού). Να μην βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο κατασκευής).
 
Τα δικαιολογητικά
Στην αίτηση που θα υποβληθεί περιλαμβάνονται τα εξής δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή. Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών.
Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας /διαβατηρίου.
Στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά σε περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο, θα υπάρχει η δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου, έκδοσης «ειδικού αποσπάσματος» που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more