Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Μεγάλες αλήθειες από μεγάλους ανθρώπους...

 


ν一Γράφει Ο Χρήστος Δημητριάδης 


Καμία φορά την ιστορία την μαθαίνεις Καμία φορά από τους σοφοτερους. Προχθές βρέθηκα στην Σκυδρα όπου ένας Σαρακατσάνος  88 Μαΐων με πλησίασε και με εντυπωσίασε πραγματικά! Ο ίδιος μένει σε ένα Ποντιακό χωριό, στον Προφήτη Ηλία.


Αφού πρώτα επιβεβαίωσε ότι είμαι ο δημοσιογράφος, ο γνωστός όπως μου είπε, πιάσαμε την παρακάτω κουβέντα:

-Λοιπόν μου λέει δημοσιογραφε, ετούτος ο τόπος μην αναμένεις να έχει προκοπή και ευημερία!
-Κύριε Χρήστο γιατί;
-Α, μου απαντά, εγώ θα ομιλώ και εσύ θα ακούς!
-Είσαι και δημοκράτης βλέπω! (Γέλασε και μου έκλεισε το μάτι!)
-Εμείς ως οικογένεια, ήμασταν τρία αδέλφια-εξόν των γονιών- όλοι αγόρια και ο πατέρας μου καλλιεργούσε περίπου 3000 στρέμματα! 
Δεν μπορούσες να κάνεις λόγο για αριστερά-ήταν απαγορευμένη λέξη εκείνα τα χρόνια, γύρω στο 1950-και το μόνο που κάναμε υπακούαμε χωρίς ερωτήσεις!
Έφυγα σε μικρό χρονικό διάστημα για την Αυστραλία, περίπου είκοσι χρόνων, μετά πήγα Καναδά όπου εκεί έζησα, απέκτησα δύο θυγατέρες οι οποίες ζουν εκεί και βέβαια και δε θα γυρίσουν δυστυχώς ποτέ!
Λοιπόν αυτοί που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια μετά τον εμφύλιο (ο καρκίνος της Ελλάδας) το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πως να μην αναπτυχθεί και να μην ευημερήσει αυτός ο τόπος, να μείνει ο λαός αγράμματος και χωρίς καλλιέργεια! 
-Μπαρμπαχρήστο μήπως λες βαριές κουβέντες;
-Άκου παιδί μου χρυσό για να μαθαίνεις! Στα κράτη που σου προανέφερα το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι τι κόμμα ψηφίζεις και ποιόν υποστηρίζεις αλλά τους ενδιαφέρει η ικανότητα, η γνώση, η απόδοση κλπ!
Είναι πολλά τα λάθη! Πάρε μολύβι και χαρτί και γράφε! 
1)Τι έκαναν όταν ο Τίτο έδωσε το όνομα Μακεδονία το 1945-46 στα πλαίσια του ομόσπονδου κράτους της Γιουγκοσλαβίας;
2)Κυνήγησαν τους κομμουνιστές, οι οποίοι (για αρκετά χρόνια) ήταν δεύτερης και τρίτης κατηγορίας πολίτες!
3)Τι έκαναν με την Κύπρο και πώς εξελίχθηκαν όλα τα γεγονότα;
4)Στην Πέλλα και γενικά στη Μακεδονία αλλά και σε ολάκερη τη χώρα μέχρι το 1981 που ήρθε ο Παπανδρέου όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (αστυνομικοί, παπάδες, δάσκαλοι, αγροφύλακες κλπ, κλπ) ήταν από την Πελοπόννησο ή κάνω λάθος; 
Τους δε δεξιούς (φανταστείτε με τους άλλους τι συνέβαινε) της ίδιας περιοχής τους είχαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, διότι είχαν προτεραιότητα-οι κάτω από το κανάλι- κάποιοι άλλοι Υπερέλληνες! 
5)Ήθελες να πας στο εξωτερικό να δουλέψεις και αν δεν υπέγραφε ο διοικητής της αστυνομίας δεν επιτρεπόταν να πάρεις ούτε το λεωφορείο για το χωριό σου!
Εν έτη 2021 τα ίδια συμβαίνουν με τα παραπάνω και επιβεβαιώνονται πολύ απλά από την κατάσταση (που ούτε σε χώρες πλέον της Αφρικής δε συμβαίνει ετούτο) της υποχρεωτικής αλλαγής σκυτάλης διευθυντών και γραμματέων (σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς και ιδρύματα) μετά τις εθνικές εκλογές που υπολογίζονται περί των 4.500 με 5000 στελεχών! 
Τα άλλα κράτη αγόρι μου δημιούργησαν και δημιουργούν κοινωνίες και καταστάσεις με ανθρώπινες αξίες και εμείς εδώ έχουμε κατά νου και κυνηγάμε καθαρά μόνο το ατομικό συμφέρον και τίποτα άλλο!
Η ευημερία και η προκοπή λυπάμαι αλλά είναι πολύ μακριά ακόμα θαρρώ και αν δεν αλλάξουμε κουλτούρα μάλλον δε θα εμφανιστούν ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more