Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και όλη η Ρωσία συμμετείχε στην τελετή παράδοσης του πίνακα "Άγιος Πρίγκιπας Βλαντιμίρ και Αγία Πριγκίπισσα Όλγα" για τον καθεδρικό ναό Βλαδίμηρο στη Χερσόνησο.

 




Στις 13 Οκτωβρίου 2021, στο τέλος της ολονύκτιας αγρυπνίας την παραμονή της εορτής της Μεσιτείας της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην Κόκκινη Αίθουσα του Καθεδρικού Ναού του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και όλη η Ρωσία συμμετείχε στην τελετή παράδοσης του πίνακα "Άγιος Πρίγκιπας Βλαντιμίρ και Αγία Πριγκίπισσα Όλγα" για τον καθεδρικό ναό Βλαδίμηρο στη Χερσόνησο.

Ο καμβάς της Ελληνίδας καλλιτέχνη Μαρίας Σιδέρη είναι φτιαγμένος με τις τεχνικές της βυζαντινής και της ρωσικής αγιογραφίας. Ο πίνακας παρουσιάστηκε από τον πρίγκιπα Νικήτα Ντμίτριεβιτς Λομπάνοφ-Ροστόφσκι, έναν από τους ιδρυτές και τακτικά μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ρώσων Πατριωτών, επίτιμο ακαδημαϊκό της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών, ο οποίος έφτασε στη Μόσχα για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πατριωτών και εκπρόσωποι της Εταιρείας Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας. Το δώρο χρονομετρήθηκε να συμπίπτει με το έτος της ιστορίας της Ρωσίας και της Ελλάδας Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες της τελετής, ευχαρίστησε θερμά τον Πρίγκιπα Ν.Δ. Ο Λομπάνοφ-Ροστόφσκι απέδωσε ένα ακόμα δώρο στην Πατρίδα του ,ενώ σημείωσε τη σημασία και τον συμβολισμό αυτού του πίνακα,ο οποίος φανερώνει την ενότητα της πίστης και την πνευματική συνέχεια μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την δημιουργό του έργου Μαρία Σιδέρη , είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να μεταφερθεί ο πίνακάς μου στον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, τον Σεβασμιώτατο Κύριλλο, ως δώρο από τους εντιμότατους κύριους εκπροσώπους της Ρωσίας -Greece Friendship Society and His Highness Prince Nikita Dmitrievich Lobanov-Rostovsky. Τιμή στην καλλιτέχνιδα επειδή παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη. «Είμαι πολύ χαρούμενη ως Ελληνίδα και ως Ορθόδοξος άνθρωπος για αυτό το γεγονός. Εύχομαι στις δύο χώρες, που συνδέονται με κοινή θρησκευτική ευλάβεια στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, να αποκαταστήσουν τον σωστό Λόγο και τις αξίες του Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο », - κατέληξε η καλλιτέχνης.
Η παράδοση της εικόνας έγινε απο τον Ρώσο ομογενή ιστορικό (Σέργιος ) Σεργκέη Γαλάνη.
Ο καμβάς που απεικονίζει Ρώσους αγίους θα παραδοθεί στον καθεδρικό ναό του Βλαντιμίρ στη Χερσόνησο, όπου βαπτίστηκε ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ και ήταν η αφετηρία του εκχριστιανισμού όλης της Ρωσίας.

Απο  Βίκυ Μπαϊρακτάρη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more