Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

 ✅Σε κατάσταση σοκ νοικοκυριά και επιχειρήσεις

√Στα 1,696 ευρώ το λίτρο  η αμόλυβδη στην Πέλλα , ενώ το diesel κίνησης έφτασε στα 1,415 ευρώ 
• Αντίστοιχο... άλμα αναμένεται από 15 Οκτωβρίου και στο πετρέλαιο θέρμανσης


• Κορυφαίο ζήτημα για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση είναι αυτό της θέρμανσης ενόψει χειμώνα, ειδικά σε περιοχές με ορεινό ανάγλυφο και αντίστοιχο κρύο όπως είναι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Πέλλας.
Οι εξελίξεις φέτος δεν είναι καθόλου καλές καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει... φωτιά και στη χώρα μας. Προς το παρόν, η αμόλυβδη βενζίνη καταγράφει αύξηση της τάξης του 18,5%, ενώ η τιμή στο diesel κίνησης ανέβηκε κατά 21%. Αντίστοιχη με την πανελλαδική είναι η εικόνα και στον Νομό Πέλλας. Το ράλι αυτό προκαλεί εύλογη ανησυχία και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου και όλα δείχνουν ότι κι εδώ θα υπάρξει ένα... άλμα στην τιμή!
Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση για το πορτοφόλι του καταναλωτή μόνο αμελητέα δεν είναι, σε μία περίοδο μάλιστα που βλέπει παντού ανατιμήσεις, ιδιαίτερα σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

«Πετάει» η αμόλυβδη!
Πιο ακριβά κατά τουλάχιστον 18.5% πληρώνουν σήμερα οι οδηγοί στη χώρα μας την αμόλυβδη βενζίνη σε σχέση με τις αρχές του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». Αιτία οι νέες αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου οι οποίες ξεπέρασαν ξανά τα 80 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018.
Όσον αφορά στον Νομό Πέλλας, η εικόνα είναι ανάλογη της πανελλαδικής. Σύμφωνα με στοιχεία από 117  πρατήρια, η απλή αμόλυβδη πωλούνταν χθες με μέση τιμή τα 1,696 ευρώ το λίτρο, δηλαδή λίγο πριν τα 1,7 ευρώ! Η χαμηλότερη τιμή της ήταν 1,658 και η υψηλότερη 1.805.
Στις αρχές της χρονιάς η αμόλυβδη των 95 οκτανίων πωλούνταν πανελλαδικά κατά μέσο όρο έναντι 1,437 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά λοιπόν είναι μεγάλη και οφείλεται στο ράλι τριετίας που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο μαύρος χρυσός. Ειδικά μάλιστα στα νησιά, οι τιμές αυτές μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αμόλυβδη έχει σπάσει ήδη το «φράγμα» των 2 ευρώ το λίτρο!

Το diesel κίνησης
Μεγάλο «πονοκέφαλο» αποτελεί και το ράλι στην τιμή του πετρελαίου για όσους επιλέγουν πετρελαιοκίνητα οχήματα για τις μετακινήσεις τους αλλά και για όλους τους επαγγελματίες, αφού οι τιμές του ντίζελ κίνησης παρουσιάζουν αύξηση 21% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 1,413 ευρώ πλέον, από 1,167 ευρώ το λίτρο στις αρχές του Ιανουαρίου. Στον Νομό Πέλλας το diesel κίνησης πωλούνταν χθες με μέση τιμή τα 1,415 ευρώ το λίτρο. Η ελάχιστη τιμή του ήταν 1,348 ευρώ και η μέγιστη 1,535, δηλαδή αρκετά κοντά ή και πιο πάνω από την τιμή που είχε η αμόλυβδη στα τέλη του περασμένου χειμώνα!
Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που απειλεί το πορτοφόλι όλων, σε μια δύσκολη μάλιστα χρονική περίοδο κατά την οποία καταγράφονται παντού ανατιμήσεις, από τρόφιμα μέχρι πρώτες ύλες και καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία.

«Παγωμένος» χειμώνας
Το ράλι των τιμών στα καύσιμα προκαλεί ανησυχία και φόβο στα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και είναι πλέον παραπάνω από σίγουρο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στην τιμή διάθεσης και του πετρελαίου θέρμανσης. Οι αυξήσεις από την αντίστοιχη εποχή πέρυσι για το θέρμανσης αναμένεται να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 20%, με τις τιμές να διαμορφώνονται από τα 1,05 ευρώ το λίτρο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να φτάσουν πολύ υψηλότερα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Στην Ήπειρο η τιμή εκκίνησης του καυσίμου εκτιμάται πως θα είναι κάπου ανάμεσα στα 1,05 και 1,10 ευρώ το λίτρο, τη στιγμή που πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν γύρω στα 0,80 – 0,85 ευρώ!

Υψηλοί οι φόροι
Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ έχουν αυξηθεί από τα 51,80 δολάρια στις αρχές του Ιανουαρίου 2021 στα 80,60 δολάρια σήμερα. Πρόκειται για αύξηση που ξεπερνά το 54%. Στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές τουλάχιστον χώρες οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων διαφοροποιούνται από τις διεθνείς επειδή επιβαρύνονται με πολύ μεγάλους φόρους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο και να πέσουν οι διεθνείς τιμές, οι τιμές των υγρών καυσίμων στη χώρα μας δύσκολα θα υποχωρήσουν κάτω από κάποια επίπεδα λόγω των φόρων αυτών. Για παράδειγμα, το Μάιο του 2020 όταν η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τιμές της αμόλυβδης είχαν φτάσει μέχρι τα 1,3 ευρώ το λίτρο περίπου.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Φ.Π.Α. στα καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνη και πετρέλαιο διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αντίστοιχα από την 01/01/2017.
Για το πετρέλαιο θέρμανσης και για χρονική περίοδο από 15/10 κάθε έτους έως και την 30/4 του επομένου έτους, ορίζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ ύψους 280 ευρώ ανά 1.000 λίτρο, αρχής γενομένης από 15/10/2016. Για το λόγο αυτό δεν καταγράφεται κατανάλωση για το είδος αυτό από 1/5 έως και 14/10 κάθε έτους. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο Υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ ανά 1.000 κγρ, από 01/01/2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more