Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Στροφή στο ποιοτικό βαμβάκι για τους βαμβακοπαραγωγούς της Πέλλας

 

Με τιμή έως και 75 λεπτά ολοκληρώνεται η συγκομιδή και εκκόκκιση του βαμβακιού στην περιοχή μας, σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται ως καλή από τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στη βαμβακοπαραγωγή. Και μπορεί στη Πέλλα η παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 15% λόγω των καιρικών συνθηκών με την αντίστοιχη μείωση της έκτασης να αγγίζει το 7,6%, όμως για πρώτη φορά μετά από καιρό, οι τιμές είναι αντάξιες των κόπων των παραγωγών, οι οποίοι βέβαια ταυτόχρονα προβληματίζονται για την αύξηση του κόστους παραγωγής. 


Στην άνοδο του χρηματιστηρίου βάμβακος και στην ισχυροποίηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, αποδίδει την άνοδο των τιμών ο έμπειρος επιχειρηματίας των  Εκκοκκιστηρίων που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του,  επισημαίνοντας στην εφημερίδα Νέα της Πέλλας το γεγονός ότι οι παραπάνω συνθήκες επικράτησαν την περίοδο συγκομιδής του βάμβακος ευνόησαν την αύξηση των τιμών. Ενδεικτικά αναφέρει ότι οι παραγωγοί φέτος απολαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές ιστορικά από τότε που καταργήθηκε η επιδότηση και παραθέτει ένα παράδειγμα. 

«Με 75 λεπτά η απόδοση ανά στρέμμα είναι 180 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα, τότε η απόδοση ανεβαίνει στα 250 ευρώ» είπε. Ο ίδιος  δηλώνει αισιόδοξος για συγκράτηση των υψηλών τιμών και την επόμενη χρονιά, όμως διευκρινίζει ότι αυτές οι τιμές στο βαμβάκι δε θα είναι μόνιμες. 

Σχετικά με την παραγωγή βάμβακος στη Πέλλα, οι παραγωγοί διαπιστώνουν  με ικανοποίηση ότι στο νομό η στροφή στο ποιοτικό βαμβάκι που έκαναν τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αποδίδει. Οι παραγωγοί, επένδυσαν σε καλύτερες ποικιλίες, σε πιστοποίηση και παραγωγή με χαμηλότερη υγρασία και όλο αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι αγρότες τόνισαν ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες ένα τέτοιο βαμβάκι που πλέον το ξέρει η αγορά και το αγοράζει μας επιτρέπει να βάλουμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε παραπέρα», εξηγούν. Μάλιστα έχουν στην διάθεση τους στοιχεία  που αφορούν την παραγωγή του βαμβακιού στην περιοχή μας και αναφέρει μείωση παραγωγής γύρω στο 15% και αντίστοιχη μείωση της έκτασης στο 7,6%.

Αξίζει να καταγραφεί ότι φέτος θετικές αποδόσεις παρουσιάζει το σύνολο των επιμέρους αγροτικών προϊόντων, αλλά και ο δείκτης, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά. Τις σημαντικότερες αποδόσεις εμφάνισαν το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι και ο χυμός πορτοκαλιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more