Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί στον κάμπο Γιαννιτσών-Κρύας Βρύσης

 ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί στον κάμπο Γιαννιτσών-Κρύας Βρύσης 

Μόνο να δουλέψει όλη η οικογένεια βγαίνει μεροκάματο...




Σε απόγνωση βρίσκονται οι  καπνοπαραγωγοί του κάμπου ανάμεσα στα Γιαννιτσά και την Κρύα Βρύση, με το επάγγελμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερο τα τελευταία χρόνια. Οι κομμένες επιδοτήσεις, οι άστατες καιρικές συνθήκες κι ο διεθνής ανταγωνισμός τιμών, αναγκάζουν έναν-έναν τους  καπνοπαραγωγούς να παρατούν την καλλιέργεια, δοκιμάζοντας κάτι άλλο ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. «Άνθρωποι κάθε μέρα φεύγουν», περιγράφει στα Νέα της Πέλλας ένας καπνοπαραγωγός ενώ ένας άλλος τονίζει ότι : «θέλουν δεν θέλουν θα φύγουν, δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Με τα σημερινά δεδομένα αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν στην πατρίδα μας». Σύμφωνα με εκπροσώπους  των καπνοπαραγωγών, η κατάσταση στον κλάδο θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων στην τοπική οικονομία κι έτσι ένα-ένα τα μαγαζιά θα κλείνουν.

Καλή ποιότητα, κακές τιμές
Καλή ποιότητα, κακές τιμές. Σε αυτή τη φράση μπορεί να συνοψιστεί η κατάσταση των καλλιεργειών καπνού στη Πέλλα. Παρά τον άστατο καιρό φέτος, με πολλές βροχοπτώσεις, οι καλλιέργειες έδωσαν ποιοτικό καπνό. . Πάντως, ακόμη υπάρχουν κάποια αμάζευτα ποιοτικά καπνά σε διάφορες περιοχές του Νομού.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα αλλά οι τιμές πώλησης. «Με αυτά τα λεφτά που πουλάνε (οι καπνοπαραγωγοί) το 90% πάει στα έξοδά τους», υποστήριξε άλλος παραγωγός καπνού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό από χώρες των Βαλκανίων, που έχουν πολύ μικρότερο κόστος ζωής και πολύ μικρότερο κόστος καλλιέργειας, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία, η Σερβία, που πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι πως μία εταιρία κολοσσός στον κλάδο του καπνού, η Phillip Morris, για τρίτη χρονιά φέτος δεν θα αγοράσει καπνά από την  Πέλλα, στρεφόμενη στη φθηνότερη αγορά των Βαλκανίων.

Μειώνονται τα στρέμματα, ζητούν βοήθεια
Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως τα στρέμματα καπνού στη Πέλλα  έχουν μειωθεί από τη στιγμή που κόπηκαν οι επιδοτήσεις,  ενώ διαρκώς μειούμενος είναι κι ο αριθμός επαγγελματιών καπνοκαλλιεργητών στην περιοχή, που πλέον δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Οι καπνοπαραγωγοί ζητούν στήριξη από την ελληνική πολιτεία, με δεδομένο πως οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κοπεί κι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν περιλαμβάνει κάτι ευνοϊκό για τους καπνοπαραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more