Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

 


 Αντίστροφα μετρούν οι μέρες ώσπου να ανοίξει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό θα γίνει, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου και η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει σταδιακά από νωρίς φέτος και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Κάπως έτσι, δημιουργούνται προσδοκίες πως θα αναθερμανθεί η αγορά καυσίμου, η οποία λόγω της ακρίβειας αλλά και του καλού καιρού των τελευταίων ημερών παραμένει «παγωμένη» με τους πρατηριούχους στα Γιάννενα να έχουν λάβει ελάχιστες παραγγελίες προς το παρόν.

Ξεκινούν οι αιτήσεις
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα ανοίξουν οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myΘέρμανση» για την υποβολή των αιτήσεων. Τα νοικοκυριά θα έχουν προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου για να υποβάλουν τις αιτήσεις.
Όσοι έλαβαν επίδομα θέρμανσης πέρυσι, περίπου 700.000 νοικοκυριά, θα πληρωθούν προκαταβολικά έως και τις 10 Δεκεμβρίου. Το ποσό θα είναι αντίστοιχο με το περυσινό. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.
Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Θα δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης να υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων ή τους λογαριασμούς φυσικού αερίου έως το τέλος Απριλίου.

Αυξημένα τα ποσά!
Φέτος, το ποσό για το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 750 ευρώ, ενώ τα ποσά είναι αυξημένα για νοικοκυριά χωρίς παιδιά κατά 36%, για τις οικογένειες με ένα παιδί κατά 49%, για τις οικογένειες με δύο παιδιά κατά 59% και για τις οικογένειες με τρία παιδιά κατά 68%. Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης της σεζόν 2021 - 22 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
Επίσης, έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται για οικογένεια με ένα τέκνο στα 23.000 ευρώ, για οικογένεια με δυο τέκνα στα 26.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία τέκνα, στα 29.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more