Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα! Σωτήρης Τσιόδρας. 8.413 λιγότεροι θάνατοι λόγω εμβολιασμού

 



Γραφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Οι αριθμοί ποτέ δεν λένε ψέματα. Ο Γέρος της Δημοκρατίας Γιώργος Παπανδρέου είχε πει πως όταν ευημερούν οι αριθμοί, υποφέρουν οι άνθρωποι. Τι γίνεται όμως όταν οι αριθμοί δείχνουν το πρόβλημα; Ο γνωστός επιστήμονας και ικανός ιατρός Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε προ ημερών ότι υπάρχουν 8.413 λιγότεροι θάνατοι λόγω εμβολιασμού. Από την άλλη ο πολύς Πάυλος Πολάκης τον έκραξε κατά το κοινώς λεγόμενο, κατά την επίσκεψη του στην Έδεσσα.

Πάντως ο Σωτήρης Τσιόδρας πάνω και πέρα από όλα είναι επιστήμονας και εκπροσωπεί την Ιατρική κοινότητα και όχι την Κυβέρνηση. Οπότε σαφώς και θα πρέπει να δέχεται την κριτική, όχι όμως για να χτυπηθεί η Κυβέρνηση. Άλλωστε η επιστημονική μελέτη που παρουσίασε μιλά από μόνη της. Συγκεκριμένα απέδειξε με στοιχεία τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στην χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε πως ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας άνθρωπος που διακρίνεται για την πραότητα του και τον αυτοσεβασμό του.
Ποιά είναι όμως τα στοιχεία αυτά που παρουσίασε; Από τα στοιχεία της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έναρξη του εμβολιασμού μέχρι τις 11 Οκτωβρίου προκύπτει ότι:
▪Λόγω εμβολιασμού έχουμε 8.413 λιγότερους θανάτους, 5.561 λιγότερες νοσηλείες σε Μ.Ε.Θ. και περίπου 5.530 διασωληνώσεις.
▪Εάν είχαμε εμβολιασμό 95% του πληθυσμού μας σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους.
▪Η αποτελεσματικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους ανεξαρτήτως ηλικίας έναντι θανάτου από κορονοϊό είναι της τάξεως του 91%, δηλαδή 11 φορές παραπάνω μείωση του κινδύνου.
▪Η αποτελεσματικότητα ανά συγκεκριμένο εμβόλιο σε σχέση με τους θανάτους για τους πλήρως εμβολιασμένους με το εμβόλιο της Pfizer είναι στο 90%, με το Moderna στο 97%, με το AstraZeneca στο 94%, ενώ υπολείπεται ελαφρά το Johnson & Johnson.
▪Η αποτελεσματικότητα συνολικά σε επίπεδο νοσηλείας σε Μ.Ε.Θ., για όλο τον ενήλικο πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό, είναι της τάξεως του 95%, είναι το 1/20 σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δηλαδή 20 φορές μείωση κινδύνου στους εμβολιασμένους.
▪H αποτελεσματικότητα για τους ατελώς εμβολιασμενους φτάνει στο 76%. Είναι εξαιρετικά υψηλή η αποτελεσματικότητα για όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του Johnson & Johnson.
▪Στην προ Δέλτα περίοδο σε σχέση με τις Μ.Ε.Θ., η αποτελεσματικότητα φτάνει το 97% για τους πλήρως εμβολιασμένους ανεξαρτήτως εμβολίου, ιδιαίτερα και για τη μετά Δέλτα περίοδο κυμαίνεται από 91% για το Johnson & Johnson μέχρι 98% για το εμβόλιο της Moderna.

Καλή η πολιτική σπέκουλα. Καλή η κριτική. Καλά και τα επιχειρήματα αλλά πάνω και πέρα από όλα η πανδημία είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της. Δεν είναι λύση να στοχοποιούμε τους επιστήμονες για αυτά τα ζητήματα. Ο κόσμος θέλει σοβαρή Κυβέρνηση και σοβαρή αντιπολίτευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more