Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟΣ: Διέξοδος ζωής για τους νέους το αγροτικό επάγγελμα

 

• Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τόνισε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός στο συνέδριο Δυτικά Επιχειρείν, που πραγματοποίησε η AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια!

Αυτό μπορεί να συμβεί, είπε ο κ. Λιβανός, αν «αξιοποιήσουμε τις σπουδαίες δυνατότητες της περιφέρειάς μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της, να επενδύσουμε στις παραγωγικές της δυνάμεις».

Διέξοδο ζωής…

Κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο ο υπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελέσει για τους νέους διέξοδο ζωής, «Η ενίσχυση και στήριξη των νέων μας, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή επαγγελματική διέξοδο για τους νέους μας.

Μια διέξοδο ζωής!

Γι’ αυτό και επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των αγροτικών περιοχών, και κυρίως των παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες και γνώσεις για την άσκηση σύγχρονης γεωργίας», τόνισε ο ΥπΑΑΤ υπενθυμίζοντας ότι λειτουργούν 6 Δημόσια ΙΕΚ με 7 ειδικότητες και έμφαση στην εργαστηριακή άσκηση.

Τα έργα που προγραμματίζονται Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός στα έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: 670 εκ. ευρώ για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα, εκ των οποίων:

• 235 εκ. € για καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

• 100 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

• 100 εκ. € για τον πράσινο αγρο-τουρισμό

• 217 εκ. € για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών

• 18 εκ. € για τη γενετική βελτίωση ζώων.

• 70 εκ. € για την Υδατοκαλλιέργεια

• 47 εκ. € για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού

• 1 δισ. € για το Εθνικό Δίκτυο Άρδευσης

Έμφαση έδωσε ο κ. Λιβανός στο θέμα των αρδευτικών έργων μέσω του Προγράμματος «Ύδωρ 2.0».

«Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αντίστοιχα έργα έχουν να γίνουν από τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60.

Αφορά σε επενδύσεις στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Επενδύσεις εξίσου σημαντικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, με αυτές που γίνονται για τα των αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς», σημείωσε μεταξύ άλλων

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνουν: - 490 εκατ. € για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς, - 80 εκατ. € για τους Γεωργικούς Συμβούλους. -180 εκατ. € για τα σχέδια βελτίωσης εκ των οποίων τα 37 εκ. αφορούν την εξοικονόμηση ύδατος.- 43 εκατ. € για την Αγροτική Οδοποιΐα. - 41 εκατ. € για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή 150 εκατ. € για την Απονιτροποίηση των εδαφών - 90 εκατ. € για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών

- 45 εκατ. € για την Ευζωία Ζώων-  420 εκατ. € για τους νέους αγρότες.

Η πλατφόρμα άνοιξε ήδη.

Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ως στόχο να ενισχύσει τους πραγματικούς, τους αληθινούς κτηνοτρόφους και γεωργούς, όσους πραγματικά μοχθούν στη γη και στα ζώα τους και να ελαχιστοποιήσει τους λίγους που δρουν σε βάρος των πολλών εκμεταλλευόμενη τα «παράθυρα» του συστήματος.

Και τόνισε ότι αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν οι αλλαγές στο σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων, καθώς και η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής είπε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν μένουν αδρανείς και θύμισε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more