Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη-Εμπορικός Σύλλογος για νέα μέτρα: «Στο τέλος θα βάλουμε συρματοπλέγματα στα μαγαζιά»

 



«Προσπαθούμε να σώσουμε μια κατάσταση από τους μαθητευόμενους μάγους». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, για την απόφαση της κυβέρνησης να εισέρχονται στα καταστήματα του λιανεμπορίου ανεμβολίαστοι μόνο με rapid tests, υποστηρίζοντας πως αυτοί που έλαβαν τα συγκεκριμένα μέτρα δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΊΔΟΥ

«Αιφνιδιαστήκαμε. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Η απόφαση πάρθηκε από ανθρώπους που δεν έχουν επίγνωση της αγοράς και υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν έχεις επίγνωση της αγοράς και πώς λειτουργεί μια αγορά πώς θα πάρεις μια τέτοια απόφαση; Ας φώναζαν κάποιον να τους εξηγήσει πως δεν γίνεται. Εγώ όταν έχω ένα ιατρικό πρόβλημα πηγαίνω στον γιατρό και ρωτάω. Δεν κάνω τον γιατρό μόνος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Και τόνισε ότι το μέτρο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. «Δυστυχώς ορισμένες αποφάσεις πρώτον είναι ανεξήγητες και δεύτερον δεν είναι εφαρμόσιμες. Και δεν είναι εφαρμόσιμες γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα, δεν πείθουν να λύσουν το πρόβλημα. Αν μη τι άλλο εμείς δεν είχαμε κρούσματα στα μαγαζιά μας. Και βάζουν σε μας μια δύσκολη άσκηση να κάνουμε, αγνοώντας φυσικά ότι υπάρχουν και αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι με τι θα ασχοληθούν πρώτα οι άνθρωποι;»

«Το λιανεμπόριο χτυπιέται για ακόμη μια φορά χωρίς λόγο – Δεν είχε ποτέ κρούσματα»

Για τους αυτοαπασχολούμενους ανέφερε πως όταν κάποιος είναι μόνος του στο μαγαζί και εξυπηρετεί έναν πελάτη δε μπορεί να βγει και στην είσοδο για να κάνει όλους αυτούς τους ελέγχους. Οι εργαζόμενοι στις μικρές επιχειρήσεις επιβαρύνονται όπως συμπλήρωσε με μια παραπάνω αρμοδιότητα.

Λόγω της μειωμένης κίνησης μάλιστα, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε πως πολλοί καταστηματάρχες είναι πιθανό να παραβούν τα μέτρα για να εξυπηρετήσουν πελάτες. «Το μέτρο δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Φανταστείτε ένα κατάστημα που δεν έχει πατήσει άνθρωπος από το πρωί και ξαφνικά να έρθει ένας που δεν έχει ούτε πιστοποιητικά, ούτε rapid tests. Τι θα κάνει; Θα τον βάλει μέσα ή όχι; Φοβάμαι ότι θα τον βάλει, παίρνοντας όλα τα ρίσκα και γράφοντας πρόστιμα».

«Αυτά είναι αστεία πράγματα – Κοροϊδεύουμε τον κόσμο»

Αφήνοντας επίσης αιχμές για τους χώρους υπερμετάδοσης, σημείωσε πως εκεί δεν γίνονται έλεγχοι ωστόσο το λιανεμπόριο καλείται να πληρώσει για ακόμη μια φορά το τίμημα. «Δεν πείθει η συγκεκριμένη απόφαση υπό την έννοια ότι αν μη τι άλλο αφήνει ελεύθερα τα λεωφορεία, δηλαδή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφήνει ανεξέλεγκτα τα σούπερ μάρκετ, την εκκλησία, τα φαρμακεία, τα μπαράκια. Και όλοι μπαίνουν σε μια απλή σκέψη και αναρωτιούνται: Καλά εκεί δεν μεταδίδεται ο ιός; Μεταδίδεται μόνο στα μικρά μαγαζιά;

Τι θα πετύχουμε με τη συγκεκριμένη απόφαση; Θα στρέψουμε τον κόσμο εκτός αγοράς, θα τον ξανακλείσουμε στα σπίτια του αναγκαστικά, θα τον βάλουμε να αγοράζει από eshops και η αγορά θα νεκρώσει για ακόμα μια φορά. Αυτή είναι η αλήθεια. Στο τέλος θα βάλουμε συρματοπλέγματα στα μαγαζιά μας για να μην μπορεί να περάσει ο κόσμος κι εμείς θα λέμε ότι πάμε στην ανάπτυξη και στην πρόοδο».

Ο Εμπορικός Σύλλογος θα διαμαρτυρηθεί και θα ζητήσει να αρθούν αυτά τα νέα μέτρα, εντούτοις ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει πως οι εκκλήσεις τους όλο αυτό το διάστημα δεν εισακούστηκαν.

«Εμείς θα διαμαρτυρηθούμε για ακόμη μια φορά για την λανθασμένη απόφαση αλλά δεν ξέρουμε πώς θα το πάρει η κυβέρνηση, αν θα πάρει πίσω το μέτρο. Γιατί δυστυχώς ό,τι λέγαμε πέφτει στο κενό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more