“Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται ήδη στο δρόμο του μέλλοντος. Αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν βιώσιμη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Επανατοποθετούνται στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και διεκδικούν το μέλλον που δικαιούνται. Θρακιώτες και Μακεδόνες κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία ποντάροντας σε μια νέα προοπτική συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Το Παρόν της Κυριακής” .
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Η ελληνική οικονομία μοιάζει ήδη με συμπιεσμένο ελατήριο που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει το 6,9% του Α.Ε.Π. Οι θέσεις εργασίας αυξάνοντα και η ανεργία μειώνεται σημαντικά. Οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση στο 9μηνο, αγγίζοντας το 28%. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σταθερά. Οι ξένες επενδύσεις πληθαίνουν σε ολόκληρη τη χώρα. Παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Pfizer, η Deloitte, η CISCO, η Microsoft, βρίσκονται ήδη εδώ. Η πατρίδα μας ανέκτησε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αναπτύσσουμε στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ξεμπλοκάρουμε έργα που καθηλώθηκαν στα χαρτιά και τα συρτάρια και προωθούμε δεκάδες άλλα, που αναβαθμίζουν την εικόνα και την ελκυστικότητα ολόκληρης της περιοχής. Χτίζουμε μια νέα προοπτική και επανατοποθετούμε τη Βόρεια Ελλάδα στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μείζονος σημασίας είναι η εμβληματική μεταρρύθμιση για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, θεμελιώνει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Καταρτίστηκε για το σκοπό αυτό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Καταρτίστηκε παράλληλα -και ήδη εφαρμόζεται- Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Απεγκλωβίστηκε, παράλληλα, η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, που θα βγάλει τη Δυτική Μακεδονία από την απομόνωση και θα ενισχύσει την πορεία της στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών στους οδικούς άξονες και προωθείται σχέδιο για να αναβαθμιστούν οι χερσαίες πύλες εισόδου στη χώρα μας. Βελτιώνουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το τριεθνές. Εγκρίθηκαν οι μελέτες για να προχωρήσει η ανατολική περιφερειακή της πρωτεύουσας του Έβρου, που θα συνδέει το λιμάνι με τον κλάδο προς την Εγνατία Οδό.
Παράλληλα, δρομολογήθηκαν μείζονος σημασίας έργα για τη Θεσσαλονίκη. Προχωρούν τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα και η διασύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία, η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, με σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου, η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover, η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς τα δυτικά, η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο και η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Από τα λόγια περάσαμε ήδη στα έργα. Ό,τι είπαμε, γίνεται. Το νερό, ωστόσο, μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται ήδη στο δρόμο του μέλλοντος. Αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν βιώσιμη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Επανατοποθετούνται στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και διεκδικούν το μέλλον που δικαιούνται. Θρακιώτες και Μακεδόνες κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία, ποντάροντας σε μια νέα προοπτική συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου