Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μέτρα στήριξης ζητά η αγορά και ο Υπ. Οικονομικών τα… αξιολογεί!

 



Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού επέβαλε μια σειρά περιοριστικών μέτρων που θα διαταράξουν και πάλι την οικονομική ζωή της χώρας. Ήδη πολλές επαγγελματικές ομάδες διαμαρτύρονται έντονα, όπως ο κλάδος της εστίασης, ζητώντας στήριξη από την Πολιτεία.
Το οικονομικό επιτελείο ωστόσο φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται δέσμη μέτρων και όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Χρ. Σταϊκούρας οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM δεν απέκλεισε μεταξύ άλλων να εφαρμοστεί εκ νέου το μέτρο της αναστολής εργασίας.

Ανοιχτή η οικονομία…
Όπως χαρακτηριστικά είπε «τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα».
Και εξήγησε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητά η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.
Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more