Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Tί γίνεται με την Πέλλα; Καρέ καρέ το σχέδιο για το νέο ΠΑΣΟΚ

 


Το σχέδιο Ανδρουλάκη για την αυτοοργάνωση

Ο λόγος στη βάση για την ανασυγκρότηση του κόμματος από τα κάτω ● Υλοποίηση σε τρεις φάσεις με εξορμήσεις κλιμακίων και δημιουργία πυρήνων σε όλη τη χώρα, εκλογή νέων οργάνων σε τοπικό επίπεδο και κατάληξη την προσυνεδριακή διαδικασία για το συνέδριο μέχρι το καλοκαίρι ● Σε ετοιμότητα το κόμμα και για εκλογές με προετοιμασία ψηφοδελτίων ● Τα στελέχη που θα «τρέξουν» το σχέδιο και τι θα γίνει με την ονομασία του κόμματος.

H ανασυγκρότηση του κόμματος από τα κάτω με το μοντέλο της αυτοοργάνωσης, όπως έπραξε πετυχημένα ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, αλλά με οδηγό αυτή τη φορά τις ανάγκες της σημερινής εποχής, είναι η βασική προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κεντρική στόχευση και συνάμα κορυφαία προεκλογική δέσμευση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η σφυρηλάτηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες μέσω της δημιουργίας μιας ισχυρής παράταξης σε επίπεδο βάσης. Ή αλλιώς ενός θεσμικού ανοιχτού κόμματος που θα λογοδοτεί στα μέλη του, θα αφουγκράζεται την κοινωνία και θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρό της.

Επιθυμία του κ. Ανδρουλάκη είναι το σχέδιο για την αυτοοργάνωση να αρχίσει να «τρέχει» το συντομότερο. Ει δυνατόν, μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Αυτό βεβαίως, θα εξαρτηθεί από το μέτωπο της πανδημίας που είναι αλήθεια ότι δεν είναι σύμμαχος για τα γοργά βήματα στα οποία προσβλέπει η νέα ηγεσία.

Κορονοϊού επιτρέποντος λοιπόν, εξηγεί ένας από τους συνομιλητές του, σκοπός είναι να μη χαθεί ούτε λεπτό από τη «μαγιά» που προέκυψε μέσα από τη μαζική διαδικασία της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου και να μη «σβήσει η φλόγα των προσδοκιών που άναψε» με τους 270 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν.

Τρείς άξονες

Για τον λόγο αυτό, ο προγραμματισμός της Χαριλάου Τρικούπη που θα τεθεί προς υλοποίηση περιλαμβάνει ένα πλάνο τριών αξόνων. Το πρώτο σκαλοπάτι αφορά τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας με τη βάση και την επανατροφοδότηση του ενδιαφέροντος με νέα πεδία, μέσα από επισκέψεις κλιμακίων «σε κάθε πόλη και κάθε χωριό απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας». Αυτό σημαίνει εξορμήσεις και περιοδείες σε δήμους και γειτονιές, διάλογος με τους πολίτες, τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και ίδρυση πυρήνων και δικτύων που θα αποτελούν τα «μάτια» και τα «αυτιά» της παράταξης σε τοπικό επίπεδο.

«Ακούμε, συζητάμε, συνδιαμορφώνουμε», είναι το τρίπτυχο και όπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, «θα δώσουμε την πρωτοβουλία σε όσους αναγέννησαν το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες, ώστε να διευρύνουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα, προσελκύοντας ευρύτερα στρώματα και τη νέα γενιά, πρόσωπα καταξιωμένα και αγωνιστές της καθημερινότητας».

Δεύτερο μέλημα αποτελεί η αναδιοργάνωση και αναζωογόνηση των κομματικών δομών σε όλη την Ελλάδα που σήμερα είτε υπολειτουργούν είτε φυτοζωούν. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται ως ανάδειξη νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων μέσω εκλογών, δίνοντας έτσι τέλος στην πρακτική των διορισμένων οργάνων που είχε υιοθετηθεί από το 2017 και έπειτα και κρίθηκε ότι δεν μπόρεσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο εγχείρημα.

Το τρίτο μέρος του προεδρικού σχεδιασμού κινείται σε μια παρόμοια κινηματική κατεύθυνση και αφορά την ενεργοποίηση των προσυνεδριακών διαδικασιών, προκειμένου μέσα από μια περίοδο αμφίδρομων διαβουλεύσεων με τα μέλη και φίλους να δημιουργηθεί το πρόπλασμα του προγράμματος και να εκλεγούν οι σύνεδροι που υπολογίζονται χονδρικά σε 5.000-6.000 άτομα. Σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, το επικρατέστερο σενάριο, σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το τοποθετεί για τις αρχές καλοκαιριού ή τέλη άνοιξης (Ιούνιο ή Μάιο).

Σε ετοιμότητα το κόμμα

Εξυπακούεται ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης υπηρετούν ευθέως ή εμμέσως και την ανάγκη το κόμμα να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για κάλπες πριν από την εξάντληση της τετραετίας, ίσως και εντός του 2022. Θεωρείται ως εκ τούτου ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται τόσο η κατάρτιση ψηφοδελτίων όσο και η επαγρύπνηση του κομματικού μηχανισμού.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι δύο από τους ανθρώπους που θα κληθούν -με εντολή Ανδρουλάκη- να σηκώσουν στις πλάτες τους το φορτίο της επίμαχης απαιτητικής κομματικής αποστολής είναι οι στενοί του συνεργάτες Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης, συνεπικουρούμενοι από στελέχη όλων των ηλικιών και των εσωκομματικών τάσεων ανά την επικράτεια. Εξάλλου, αποτελεί εδραιωμένη πεποίθηση του νέου ηγέτη της Χαριλάου Τρικούπη ότι οι διαδικασίες και οι αλλαγές σε πρόσωπα θα γίνουν ομαλά, συναινετικά, με ενωτικό πνεύμα και χωρίς επιζήμιους για την ανοδική πορεία της παράταξης ρεβανσισμούς.

Σαφές στίγμα των σκέψεών του είχε δώσει ο κ. Ανδρουλάκης στην παρθενική του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 14 του τρέχοντος μήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ανοιχτό και σύγχρονο, μακριά από πελατειακές και καθεστωτικές νοοτροπίες. Αυτή η προσπάθεια θα αναζωογονήσει την παράταξη και θα φέρει ισχυρά ψηφοδέλτια σε κάθε νομό, ώστε να δώσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών. Η βάση της παράταξης μας έδειξε τον δρόμο. Να ανανεωθούμε. Να μείνουμε ενωμένοι. Να διασφαλίσουμε την πολιτική μας αυτονομία με ένα αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».

Το όνομα

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές και ενδείξεις, η ιστορική ονομασία του ΠΑΣΟΚ και το σύμβολό του, ο ήλιος, θα πάρουν πάλι την πρωταγωνιστική θέση που κατείχαν διαχρονικά στον τίτλο του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα στα δελτία Τύπου αλλά και από τον νέο πρόεδρό του. Προς το παρόν, παραμένει και το όνομα Κίνημα Αλλαγής.

Προτιμάται όμως μόνο η λέξη Κίνημα, ενώ, όπως παρατήρησαν οι πιο προσεκτικοί, από το βράδυ των εκλογών κιόλας ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, κάνοντας τους περισσότερους να καταλάβουν ότι αυτή θα είναι η συνθετική πρότασή του στο επικείμενο συνέδριο, για να ικανοποιεί εξίσου και τους έτερους συμπράττοντες στο κοινό σχήμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σκιώδης Κυβέρνηση

Στις επιδιώξεις του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να σχηματιστεί μια σκιώδης Κυβέρνηση με τομείς που θα ελέγχουν τα ανάλογα Υπουργεία της Κυβέρνησης καθώς και γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού.Ήδη το πρώτο βήμα έγινε καθώς ανακοινώθηκαν οι τομεάρχες.  Ακόμη πυραμιδωτά θα σχηματιστούν ομάδες Κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα συμμετέχουν και μέλη της βάσης με συνεδριάσεις που θα γίνονται με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.  Δεν αποκλείεται να ορισθεί και κάποιος αντιπρόεδρος του Κόμματος εκτός από τον Γραμματέα που θα εκλεγεί από την βάση του συνεδρίου. Τέλος θα υπάρξει μια Κεντρική επιτροπή 85 μελών που θα συνεδριάζει κάθε 4 μήνες και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν πάνω από 20 Βουλευτές ενώ θα υπάρξει και το εκτελεστικό γραφείο που θα είναι παντοδύναμο οργανωτικά με 15 μέλη εκ των οποίων μόνο 5 θα είναι Βουλευτές ενώ θα υπάρξουν και εξ οφίτσιο μέλη. Οι τομεάρχες του Κόμματος θα είναι οι ακόλοθοι:

Σε μερική ανακατανομή αρμοδιοτήτων στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς είχαν προκύψει κενά με την ανάθεση καθηκόντων επικεφαλής στον Μιχάλη Κατρίνη και την τοποθέτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη ως γραμματέα της Κ.Ο.

Στις βασικές αρμοδιότητες το σχήμα παραμένει ως έχει και η τελική μορφή της «σκιώδους κυβέρνησης» κατά τομείς πολιτικής, όπως ανακοινώθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, είναι ως εξής:

• Αντωνίου Τόνια: Κλιματικής Κρίσης

• Αρβανιτίδης Γιώργος: Περιβάλλοντος και Ενέργειας

• Αχμέτ Ιλχάν: Ψηφιακής Διακυβέρνησης

• Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα: Δικαιοσύνης

• Γκόκας Χρήστος: Υποδομών και Μεταφορών

• Καμίνης Γιώργος: Προστασίας του Πολίτη – Μετανάστευσης και Ασύλου

• Καστανίδης Χαράλαμπος: Επικρατείας

• Κεγκέρογλου Βασίλης: Εθνικής Άμυνας

• Κεφαλίδου Χαρά: Παιδείας και Θρησκευμάτων

• Κωνσταντόπουλος Δημήτρης: Πολιτισμού και Αθλητισμού

• Λιακούλη Ευαγγελία: Εσωτερικών

• Λοβέρδος Ανδρέας: Εξωτερικών

• Μουλκιώτης Γιώργος: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

• Μπαράν Μπουρχάν: Ψυχικής Υγείας

• Μπιάγκης Δημήτρης: Τουρισμού-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

• Πάνας Απόστολος: Ανάπτυξης και Επενδύσεων

• Πουλάς Ανδρέας: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

• Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος: Οικονομικών

• Φραγγίδης Γιώργος: Υγείας

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκπροσωπεί την παράταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Βάση

Επί της ουσίας το νέο σχήμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο Κίνημα αλλαγής και στα οργανωτικά δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό. Θα αποτελείται από 60 Νομαρχιακές Επιτροπές. Στην Πέλλα θα υπάρχει μια. Θα εκλέγονται μέλη από όλο τους Δήμους με ποσόστωση καθώς και γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη που θα αποτελούν την Νομαρχιακή στην Πέλλα θα είναι 17. Ο Δήμος Πέλλας θα έχει 5 αντιπροσώπους, οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας θα έχουν απο΄4. Η οργάνωση θα έχει έναν συντονιστή καθώς και 4 ειδικούς γραμματείς  και τομεάρχες. Από εκεί και πέρα θα σχηματιστούν 16 Περιφερειακές οργανώσεις όπου θα συμμετέχουν μέλη των Νομαρχιακών, εκλεγμένοι και θα διοικείται από έναν οριζόμενο γραμματέα από το Κόμμα. ΟΙ 16 αυτοί γραμματείς θα είναι το κλειδί ανάμεσα στο Κόμμα και την βάση. Η Πέλλα θα ανήκει στην Περιφερειακή οργάνωση μαζί με τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Χαλκιδική, την Ημαθία και την Πιερία και αυτή η οργάνωση θα είναι 35 μέλη. Από την Πέλλα θα συμμετέχουν 6 μέλη.

Η Αυτοδιοίκηση

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η συνολική επαναφορά να γίνει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, οι οποίες θα γίνουν μετά τις Βουλευτικές εκλογές. Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πολύ στην αυτοδιοίκηση και στα νέα στελέχη που θα δημιουργηθούν ενώ πολλές φορές φέρεται να τονίζει σε συνεργάτες του ότι η νίκη έρχεται από την κοινωνία και αυτή θα πρέπει να συνηθίζει να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τέλος δεν μπορεί το ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση να κατεβάζει παντού ψηφοδέλτια και το ΠΑΣΟΚ που μπορεί στις Βουλευτικές εκλογές να έχει διψήφια διαφορά, να μην έχει αυτοδιοικητική έκφραση. Αυτές οι συζητήσεις βέβαια φέρνουν νέα σενάρια και σε επίπεδο Πέλλας. Νερό στον μύλο των πληροφοριών ρίχνει και η πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να σχηματίσει επιτροπή υπό τον πρώην Δήμαρχο Αθηνών και Βουλευτή κο Καμίνη καθώς και του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής κου Σγουρού, με σκοπό και στόχο την συγκρότηση ψηφοδελτίων αν είναι δυνατόν και κάθε Δήμο της Χώρας. Αν δεν καταστεί δυνατόν τότε επιτακτική ανάγκη είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίων στους μισούς ΟΤΑ και σε όλες τις Περιφέρειες. Στην Πέλλα η ατμόσφαιρα είναι θολή, αλλά το Κίνημα Αλλαγής σαφώς έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να κινηθεί πιο μεθοδικά αυτή τη φορά στηρίζοντας την πετυχημένη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, τον υποψήφιο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκο Παρούτογλου και τον Λάκη Τεκτερίδη στον Δήμο Πέλλας. Ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει στον Δήμο Έδεσσας καθώς φαίνεται ότι όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του πρώην Δημάρχου Γιάννη Σόντρα, ενώ υπάρχει θετική εικόνα για τον Γιάννη Τσεπκεντζή που προέρχεται από την κεντροαριστερά. 


Στα Βουλευτικά

Η πρόθεση εδώ είναι να συμμετάσχει το όλο ΠΑΣΟΚ, να γίνει συστράτευση και να πραγματοποιηθεί αξιοποίηση όλων των δυνάμεων. Στην λογική αυτή δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί στα ψηφοδέλτια ενώ θα επιχειρηθεί ένα γενικευμένο πάντρεμα νέων και παλαιών στελεχών. Έτσι δεν αποκλείεται να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε στην μάχη να μπουν νέα και παλαιά στελέχη όπως ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρώην Βουλευτής Βασίλης Γιουματζίδης, ο πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου και η γνωστή δικηγόρος Ραχήλ Αλεξανδρίδου όπως και η Κική Παπαδάκη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more