Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

«Ανάσα» για τα νοικοκυριά της Πέλλας η μείωσή του ΕΝΦΙΑ κατά 13%

 



8 στους 10 θα πληρώσουν μικρότερο φόρο ακινήτων και σε πιο πολλές δόσεις

ΠΟΜΙΔΑ: Τα «συν» και τα «πλην» του ΕΝΦΙΑ 2022


«Ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά θα δώσει η απόφαση της Κυβέρνησης να μειωθεί μόνιμα κατά 13% ο ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος που επιβαρύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Πρωθυπουργός, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια περιέγραψε το πλήρες σχέδιο της Κυβέρνησης για την ακίνητη περιουσία. 


Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η υπέρμετρη φορολογία είχε ως αποτέλεσμα η ακίνητη περιουσία από πλεονέκτημα να γίνει… βάρος, ζημιώνοντας όχι μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά την κτηματαγορά, ακόμη και την οικοδομή! Ωστόσο, σε μια περίοδο που η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε απόφαση για μείωση ενός φόρου, αποτελεί… παρηγοριά!
 
Μικρότερο φόρο για 8 στους 10!

Όπως ανάφερε χθες ο Κ. Μητσοτάκης «Με το νέο
πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση».

Και σε άλλο σημείο επισήμανε ότι πυρήνας του κυβερνητικού σχεδίου για την ακίνητη περιουσία είναι «η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Πρόκειται δηλαδή, για μία σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Η κλιμάκωση του φόρου γίνεται δικαιότερη. Και σ’ αυτόν έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται!

Ο Χρ. Σταϊκούρας

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η μείωση γίνεται στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Μεταρρύθμιση με την οποία αλλάζει δραστικά η δομή του φόρου, καθώς, όπως είπε:
- αναπροσαρμόζονται αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν αυξητικές,
- εντάσσονται νέες περιοχές,
- επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων,
- μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και
- ενσωματώνεται στον βασικό φόρο ο συμπληρωματικός φόρος.

Σε 10 δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ πλέον θα πληρώνεται σε 10 δόσεις και όπως ανέφερε ο υπουργός οι βεβαιώσεις εκτιμάται ότι θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κυβέρνηση μειώνει τον ΕΝΦΙΑ σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση 30%, αφού μέσα σε 2,5 χρόνια, η συνολική μείωση ανέρχεται στο 34% σε σχέση με το 2018.
Μιλώντας με αριθμούς ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν, από εφέτος και μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι, ενώ μικρός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου το 6% του συνόλου, θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Για περίπου μισούς από αυτούς τους ιδιοκτήτες, η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ. Και αυτή η αύξηση – εξήγησε - οφείλεται στη σημαντική άνοδο της αξίας των ακινήτων τους.

Κοινωνική δικαιοσύνη…

Σύμφωνα με τον υπουργό με τις παρεμβάσεις αυτές ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Συγκεκριμένα:
- Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.

- Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

- Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση. Παράλληλα, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

-Μειώνονται – ακόμη περισσότερο – οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

- Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος – για τα φυσικά πρόσωπα – στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας. Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου νομικών προσώπων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more