Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Πρέπει να επιδεικνύεται ανοχή στη δημοσιογραφική κριτική

 


 Ύμνο στην ελευθεροτυπία αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, με την οποία απορρίπτεται η αγωγή του Μετσοβίτη επιχειρηματία κ. Στέργιου Κασσάρου (κουνιάδου του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη), κατά του δημοσιογράφου Κώστα Καλτσή.

Η υπόθεση αφορούσε ρεπορτάζ στο www.stotapsi.gr στις 27/6/2018, με το οποίο αποκαλύπτονταν απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου στον κ. Στέργιο Κασσάρο για μεταφορά μαθητών, μεταφορά διαφόρων προσώπων, ταξίδια και φιλοξενίες, που συνολικά άγγιζαν τις 500.000 ευρώ.

Το ρεπορτάζ είχε αναδημοσιευτεί από την aftodioikisi.gr, το real.gr, την εφημερίδα «δημοκρατία» και στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αποτέλεσμα να είναι κατηγορούμενοι και όλοι οι υπεύθυνοί τους, όπως οι Χρήστος Βούζας, Νίκος Χατζηνικολάου, κλπ., οι οποίοι με την ίδια απόφαση επίσης αθωώθηκαν. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κασσάρος ζητούσε 50.000 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο.

Στην απόφαση επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να επιδεικνύουν ανοχή στην δημοσιογραφική κριτική, έστω κι αν είναι προκλητική και με στοιχεία υπερβολής ακόμη, ιδιαιτέρως αν αφορά το δημόσιο συμφέρον. Επιπροσθέτως τονίζεται ότι ο δημοσιογράφος δικαίως χαρακτηρίζεται και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «δημόσιος φύλακας» και σημειώνει ότι (και) στην προκειμένη περίπτωση, μέσω της αγωγής, επιδιώκεται ο περιορισμός της ελευθεροτυπίας, που θα πληγεί από μια καταδίκη.

Γι’ αυτούς τους λόγους και απέρριψε την αγωγή του κ. Κασσάρου, τον οποίο και υποχρεώνει να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα όλων, 500 ευρώ για τον καθένα τους...
Στο δικαστήριο προσκομίστηκαν από τον Κώστα Καλτσή αδιάσειστα έγγραφα στοιχεία - αποφάσεις του Περιφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων, τα οποία αποδείκνυαν την αλήθεια των αποκαλύψεων, που αφορούσαν σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της στενής συγγενικής σχέσης, βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, αθέμιτο πλουτισμό και ανήθικη διαχείριση της εξουσίας. Φράσεις που το δικαστήριο δέχτηκε ότι αποτελούσαν αξιολογικές κρίσεις και εν πολλοίς αφορούσαν τον Περιφερειάρχη (για τον τρόπο που γίνονται οι απευθείας αναθέσεις και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος), δεδομένων των ντοκουμέντων και της αλήθειας των γεγονότων που περιγράφονταν στο επίμαχο ρεπορτάζ.


Η υπόθεση συζητήθηκε την 1η Δεκεμβρίου και η απόφαση εξεδόθη στις 2 Φεβρουαρίου (αρ. απόφασης 62/2022) από τον πρωτοδίκη κ. Αθανάσιο Θεοδοσιάδη, με δικηγόρο τον κ. Γιώργο Μπιστιόλη στην υπεράσπιση του εναγομένου, ενώ ως δικηγόρος του κ. Κασσάρου παραστάθηκε ο κ. Δημ. Δήμου. Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο «τολμηρός» του «Π.Λ.» κ. Γιώργος Γιαννάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more