Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Να σταματήσει η Αλβανία τις πλαστογραφίες για την αρπαγή ιδιοκτησιών Βορειοηπειρωτών

 


Αυστηρό μήνυμα Μ. Κεφαλογιάννη στην Κυβέρνηση Ράμα


Με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σύνδεσης
με την Ε.Ε. είχε συναντήσεις στα Τίρανα ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
Επίσκεψη για την αναβάθμιση της αστυνομικής συνεργασίας των δύο χωρών πραγματοποίησε ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου


Ένα νέο αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και κατά βάση της πολυπληθέστερης της Ελληνικής, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα.

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. είναι από τους λίγους που έχει αναδείξει και στο Ευρωκοινοβούλιο τις Αλβανικές μεθοδεύσεις κατά των Βορειοηπειρωτών, όμως τη φορά αυτή τις επισημάνσεις του τις έκανε με τον πλέον επίσημο τίτλο, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα της Αλβανίας.


Συγκεκριμένα ο κ. Κεφαλογιάννης έθιξε το μείζον θέμα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια με την αρπαγή περιουσιών Βορειοηπειρωτών και Ορθόδοξων μοναστηριών με πλαστούς τίτλους και την ανοχή που επιδεικνύει το επίσημο Αλβανικό κράτος. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με διπλωματική γλώσσα κάλεσε την Αλβανία να εδραιώσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Αλβανών πολιτών με διαφάνεια, να διαβουλευτεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση της παραποίησης εγγράφων και την ταχεία προώθηση της διαδικασίας καταχώρησης και αποζημίωσης.


Ο κ. Κεφαλογιάννης έθιξε επίσης και άλλα ζητήματα προστασίας των μειονοτήτων, καλώντας την Αλβανική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τους κανονισμούς για τον αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Τις θέσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης τις διατύπωσε προεδρεύοντας της 14ης συνάντησης της Επιτροπής Σύνδεσης αλλά και στις συναντήσεις που είχε με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την Πρόεδρο της Βουλής Λιντίτα Νικόλα.


Η επίσκεψη του Ελ. Οικονόμου


Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη και ο – Ηπειρώτης- Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος περιορίστηκε ωστόσο σε καθαρά επιχειρησιακά ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος κλπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, οι συνομιλίες του Έλληνα Υφυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Αydi Mahila εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, κάτι που βεβαίως δεν κάνει καμία εντύπωση καθώς το ίδιο συμβαίνει χρόνια τώρα σε κάθε επίσημη συνάντηση, χωρίς να αλλάζουν και πολλά πράγματα στη συνέχεια. Και για άλλη μια φορά βεβαίως, η Ελλάδα -καίτοι η Κυβέρνηση Ράμα έχει μετατρέψει την Αλβανία σε προτεκτοράτο της Τουρκίας- προθυμοποιείται να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη γείτονα χώρα, εκπαιδεύοντας αστυνομικούς κ.α., χωρίς να φαίνεται ότι διασφαλίζει κάτι άμεσο ανταποδοτικό, όπως π.χ. στον τομέα της άμεσης καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών.


Τι συμφωνήθηκε


Σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο:


1) Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε προγραμματισμό συναντήσεων στελεχών και από τις δύο πλευρές για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και βέλτιστη συγκρότηση επάνδρωση και λειτουργία του Κοινού Κέντρου Επαφής στην Κακαβιά με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Αστυνομιών, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αντιμετώπισης του trafficking και την αναβάθμιση της τελωνειακής συνεργασίας.
2) Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη μεταφορά τεχνογνωσίας, εμπειριών και εκπαίδευσης από την Ελληνική πλευρά προς την Αλβανική, με δεδομένη την απόφαση της Αλβανίας από το 2020 να προχωρήσει στην ίδρυση και τη λειτουργία Μονάδας Στοιχείων Επιβατών (PNR).
3) Υπήρξε διευρυμένη συζήτηση και συμφωνία για προγράμματα Εκπαίδευσης σε Αλβανούς αστυνομικούς από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας της ΕΛ.ΑΣ. και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για θέματα που σχετίζονται με τις διατραπεζικές συναλλαγές και το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, το ηλεκτρονικό έγκλημα, διαδικτυακό «bullying», αλλά και στη διαχείριση – ανάλυση πληροφοριών.
4) Αποφασίστηκε η αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας με διεύρυνση των τακτικών συναντήσεων αξιωματούχων των δύο πλευρών, όχι πλέον μόνον στο επίπεδο των όμορων αστυνομικών διευθύνσεων, αλλά και σε υψηλότερο, περιφερειακό επίπεδο, μέσω εξειδικευμένων Επιτροπών.
5) Έγινε ανταλλαγή προτάσεων και θεματολογίας για την προετοιμασία της επίσκεψης του Αλβανού Υπουργού Εσωτερικών Bledar Çuçi στην Αθήνα και των συναντήσεων που θα έχει τόσο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη και με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη.

Και κατά την… παράδοση, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, σημείωσε ότι τόσο η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, όσο και οι εργαζόμενοι και διαβιούντες στην Ελλάδα Αλβανοί υπήκοοι, αποτελούν μία σταθερή «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more