Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΦΩΤΙΑ στους Προϋπολογισμούς των ΟΤΑ ΒΑΖΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

 



Κατά τουλάχιστον 2εκ€ αυξημένο το ενεργειακό κόστος  σε κάθε Δήμο της Πέλλας  το 2022


«Υπολογίζουμε πως με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε επιπλέον περίπου 2εκ ευρώ, για να καλύψουμε το κόστος ενέργειας. Και το πιο άσχημο και λυπηρό είναι πως είχαμε και τα προηγούμενα δύο χρόνια αλλά δύο εκατομμύρια απώλεια εσόδων».

Τα παραπάνω λόγια ακούγονται από υπηρεσιακούς παράγοντες σε κάθε Δήμο της Πέλλας καθώς έτσι συγκεφαλαιώνεται η οικονομική κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η εκάστοτε δημοτική αρχή (όπως κι όλοι οι Δήμοι πανελλαδικά) εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, με το ράλι τιμών να ξεπερνάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Αναμένεται αυτή η αύξηση να αποτυπωθεί στους προϋπολογισμούς οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα αναθεωρηθούν.  Στα ύψη έχουν πάει τα κόστη από τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (οδοφωτισμό, φωτισμό δημοσίων κτιρίων και σχολείων) καθώς και στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης. Και κανείς δεν γνωρίζει, εάν εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα χρειαστεί οι Δήμοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μέσα στο 2022. 

Στο επιπλέον κόστος δεν υπολογίζονται οι αυξημένες δαπάνες που θα υπάρξουν στον Δήμο εξαιτίας των ανατιμήσεων προϊόντων, είτε πρωτογενώς (με την αγορά πιο ακριβών προμηθειών) είτε δευτερογενώς (με την αύξηση τιμών στα έργα ή τη μείωση εκπτώσεων από εργολάβους στους διαγωνισμούς).


Ποιός θα πληρώσει τη λυπητερή;

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί άπαντες, κυβέρνηση, δήμους και δημότες, είναι ποιος... θα πληρώσει τη λυπητερή. Για παράδειγμα τα τέλη οδοφωτισμού, βάσει νόμου, θεωρούνται «ανταποδοτικά», δηλαδή οι Δήμοι οφείλει να μετακυλίουν το κόστος στους τελικούς καταναλωτές, που δεν είναι άλλοι από τους δημότες.

«Είναι ανταποδοτικά αλλά δεν μπορεί (εν. δεν πρέπει) το κόστος αυτό να μετακυλιθεί στους δημότες»,  τονίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες Δήμων της Πέλλας οι οποίοι ζητούν  κυβερνητικές ενέργειες, ώστε ούτε οι δήμοι ούτε οι δημότες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτές οι ενέργειες πρέπει να έρθουν με τη μορφή επιδότησης προς τους δήμους, ώστε να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Επικουρικά, προσωπική θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών, είναι πως πρέπει να επιτρέπεται -νομικά- στους δήμους, να απορροφούν τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, για να μην επιβαρύνονται οι δημότες.


 
Κοινή διαπίστωση όλων πάντως, είναι πως το ενεργειακό κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο κι αργά ή γρήγορα πολιτεία και πολίτες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε στοιχειώδεις ενεργειακές απαιτήσεις. Κατά τα φαινόμενα οι προϋπολογισμοί των Δήμων Έδεσσας, Σκύδρας, Πέλλας και Αλμωπίας έχουν τιναχθεί στον αέρα. Μάλιστα υπάρχουν  απρόβλεπτες καταστάσεις που δεν εξαρτώνται από τους ίδιους, αλλά άλλους παράγοντες. Η ενεργειακή κρίση που διανύουμε ήρθε να προστεθεί στις δύο πρόσφατες -που ακόμη μας ταλαιπωρούν- υγειονομική και οικονομική. Οι Δήμοι της Πέλλας λοιπόν πορεύονται ελπίζοντας για το καλύτερο αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. 

Αναζητούνται λύσεις από την ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η αύξηση του ενεργειακού κόστους στους Δήμους τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο ξεπέρασε το 100%, ενώ μεγάλη είναι κι η αύξηση του κόστους θέρμανσης στα σχολεία, με δεδομένο και το ότι τα μαθήματα γίνονται... με ανοιχτά παράθυρα, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. 
«Αναζητούμε από κοινού με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ρεαλιστικές λύσεις, για να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση των Δήμων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, μετά από πρόσφατη σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

 
Ο κος Παπαστεργίου υποστήριξε ότι η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί με κατάρρευση τους Δήμους. Τόνισε πως τον Ιανουάριο του 2021, η τιμή της ΜWh ήταν 63€ , ενώ ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2022, η τιμή εκτοξεύτηκε στα 252€, τέσσερις φορές επάνω. Το κόστος αυτό είναι δυσβάστακτο, ακόμη κι αν υπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος κι ανέρχεται στα 65€/MWh (δηλαδή επί της ουσίας πρόκειται για αύξηση τιμών 100% όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών). Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ζήτησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου. To ΥΠΕΣ επιβεβαίωσε πως επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.


Συναγερμός στις δημ. επιχειρήσεις ύδρευσης

Συναγερμός έχει σημάνει και στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης, οι οποίες εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας δεν απολαμβάνουν και προνόμια ειδικών τιμολογίων που έχουν οι ΟΤΑ. Προς την εξεύρεση λύσεων και τον συντονισμό ενεργειών, συγκλήθηκε  εσπευσμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

«Το ενεργειακό κόστος μαστίζει εκτός από τα νοικοκυριά και τους Δήμους και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου», είπε ο Δημήτρης Καρασταύρου, αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κομοτηνής, εκπρόσωπος του Δήμου στην ΕΔΕΥΑ κι εκλεγμένο μέλος αυτής. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm έκανε γνωστό το άλμα στο ενεργειακό κόστος που καλείται να διαχειριστεί η δημοτική επιχείρηση. Όπως υποστήριξε, το 2011 το ετήσιο ενεργειακό κόστος ήταν γύρω στις 300.000-320.000 ευρώ, μια δεκαετία αργότερα (και προ της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης) είχε αυξηθεί -με παρόμοιες ανάγκες ενέργειας- σχεδόν στο 1εκ ευρώ, ενώ πλέον με τη διαρκή αύξηση τιμών, το ετήσιο κόστος ξεπερνά κατά πολύ το 1εκ ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Η νέα αυτή πραγματικότητα «θα επιφέρει μεγαλύτερες δυσκολίες στη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ», εκτίμησε ο Δημήτρης Καρασταύρου. «Γίνεται αγώνας ώστε αυτό το κόστος να μην μεταφερθεί στον καταναλωτή, κρατώντας σταθερή την τιμή. Αλλά κάποια στιγμή φτάνει στα όρια της βιωσιμότητας (η επιχείρηση) και κάτι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Πάγιο αίτημα της ΕΔΕΥΑ προς την κυβέρνηση είναι η κοστολόγηση του ρεύματος με ειδικό τιμολόγιο, όπως στους Δήμους, κι όχι η αντιμετώπιση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης ως ιδιώτες. «Αυτό είναι το πρώτο κι εύκολο βήμα που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση» εκτίμησε, υποστηρίζοντας πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει φανεί αντάξια σε σχετική της δέσμευση, «εκτός εάν στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχουν άλλες σκέψεις, όπως η ιδιωτικοποίηση».

 
Επί του παρόντος πάντως, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης εκπέμπουν SOS κι οι χρήστες των δικτύων αγωνιούν μήπως κληθούν να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για την αποπληρωμή του επόμενου λογαριασμού νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more