Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Σε… τεντωμένο σχοινί οι επιχειρήσεις της Πέλλας λόγω ενεργειακής κρίσης!

 



Τα λειτουργικά έξοδα εκτινάσσονται και οδηγούν σε λουκέτα


Στο… πετσί και στην τσέπη τους βιώνουν πλέον οι επιχειρήσεις της Πέλλας τη σκληρή πραγματικότητα της ενεργειακής κρίσης που καθημερινά αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν εκτιναχθεί και είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα λουκέτα και στην περιοχή μας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομική δραστηριότητα και τους δείκτες της ανεργίας. Εκτός και αν η Πολιτεία λάβει νέα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται, προς το παρόν, με βάση την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα . 
Ο Υπουργός παραπέμπει στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη λόγω της πανδημίας. Φυσικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για αυτό το ζήτημα. 

Σκληρή πραγματικότητα

Με τον πιο σκληρό τρόπο βιώνουν το τελευταίο διάστημα και οι επιχειρήσεις της Πέλλας την ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα μας, η οποία έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στο πετρέλαιο, τη βενζίνη και το φυσικό αέριο.
Καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχειακά καταλύματα, μονάδες παραγωγής και μεταποίησης κλπ. λαμβάνουν λογαριασμούς διπλάσιους και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλάσιους από αυτούς που πλήρωναν μέχρι πρόσφατα στους οποίους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Τι γίνεται λοιπόν σ’ αυτή την περίπτωση; Αρκετοί επιχειρηματίες δηλώνουν αποφασισμένοι να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους πριν φτάσουν στο «μη παρέκει» λόγω χρεών, ενώ άλλοι… σφίγγουν τα δόντια και κρατούν τις επιχειρήσεις τους με την ελπίδα ότι θα εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Πάντως, ένα είναι βέβαιο. Ότι και στο νομό Πέλλας το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα λουκέτα και οι διαγραφές από τα μητρώα του Επιμελητηρίου!

Ζήτημα επιβίωσης…

Την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα, καθώς τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν εκτοξευθεί και τα ζητήματα βιωσιμότητας και επιβίωσης των ιδιοκτητών και των οικογενειών τους είναι πλέον υπαρκτά και άμεσα ορατά. 

Ο Χρ. Σταικούρας

 Ο Υπουργός επισημαίνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ληφθεί για τη στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου από την έναρξη της πανδημίας και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών, οι οποίες όμως, δεν σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που βιώνουμε σήμερα, ενώ σχεδόν όλα τα αναφερόμενα μέτρα έχουν ήδη ολοκληρωθεί ως προς την εφαρμογή τους. Η κατάσταση όμως έχει ήδη επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό. 
Μεταξύ άλλων ο Χρ. Σταϊκούρας κάνει αναφορά στο καθεστώς αποζημίωσης ειδικού σκοπού που δόθηκε σε αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ. στο πλαίσιο του οποίου εκταμιεύθηκαν 499 εκατ. ευρώ σε 510.359 δικαιούχους. Επίσης στο καθεστώς αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, για τον Απρίλιο του 2021 το οποίο αφορούσε στην ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούσαν έως και 49 εργαζόμενους. Την αποζημίωση έλαβαν 87.839 δικαιούχοι, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 95,2 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός αναφέρεται ακόμα στην επιδότηση παγίων δαπανών για το διάστημα Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή «πιστωτικού» για ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές οφειλές προς εξόφληση οφειλών των επιχειρήσεων. Το συνολικό ύψος αυτών των ενισχύσεων ανήλθε σε 451,6 εκατ. ευρώ για 28.667 δικαιούχους. Δεν παραλείπει δε να κάνει μνεία και στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο είχε ως σκοπό την ενίσχυση επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων, που έχουν πληγεί λόγω της κρίσης της πανδημίας κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Μάρτιο 2021. Μέσω των Επιστρεπτέων έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ σε 605.586 δικαιούχους.

Περί ΕΦΚ και ΦΠΑ…

Ένα μεγάλο αίτημα που υπάρχει στην αγορά κάνει λόγο για τη στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου με βασικότερα τη μείωση του Φ.Π.Α., την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και την αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
Απαντώντας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για το αίτημα της μη επιβολής Ε.Φ.Κ. σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια παραπέμπει σε σχετική οδηγία της Ε.Ε. η εφαρμογή της οποίας είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη της, ενώ επισημαίνει πως η αύξηση στην τιμολογιακή αξία των συγκεκριμένων ενεργειακών προϊόντων δεν επηρεάζει το ποσό του Ειδικού Φόρου που επιβάλλεται σ’ αυτά.
Όσο για το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και το φυσικό αέριο υπόκεινται ήδη σε υπερμειωμένο συντελεστή Φόρου 6%, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται μειωμένος και υπερμειωμένος ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης όπως προϊόντα διατροφής, αλευροποιΐας, δημητριακά και φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more