Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ!



 Σε συνθήκες ασφυξίας προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι οι Δήμοι της χώρας, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, αναζητώντας λύσεις που θα τους δώσουν πρόσκαιρες έστω ανάσες, μέχρις ότου φανούν κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης της διεθνούς κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση έχουν τεθεί επανειλημμένα και επίμονα στην Κυβέρνηση, ζητώντας άμεσα οικονομική ενίσχυση ειδικά των ΔΕΥΑ, καθώς και να παρακολουθείται στενά η διακύμανση του ενεργειακού κόστους, έτσι ώστε να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα στήριξης των Δήμων.
Ενεργειακή αυτονομία…
Η ενεργειακή κρίση όμως που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο και που κανείς δεν είναι σε θέση γνωρίζει την εξέλιξή της, δίνει την αφορμή για αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων.
Το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας των Δήμων, μια άκρως ενδιαφέρουσα προοπτική, έχει βάλει στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημ. Παπαστεργίου, την οποία επανέλαβε και κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που ολοκληρώνεται σήμερα. 

«Θα ήθελα να φτάσουμε σε ένα μοντέλο ενεργειακά ουδέτερων Δήμων. Δεν είναι εύκολο, παρόλα αυτά θα ήθελα ο κάθε Δήμος να είναι ενεργειακά αυτόνομος και να μη χρειάζεται να παράγουμε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι το 2030 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος χρονικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να δοθεί προτεραιότητα στις Δημοτικές ενεργειακές κοινότητες (Δήμοι και ΔΕΥΑ), προκειμένου να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο «ηλεκτρικό χώρο» για παραγωγή ενέργειας από ήλιο, αέρα ή και γεωθερμία.
Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ο Δ. Παπαστεργίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αναφέροντας ότι πηγή χρηματοδότησης των δημοτικών κοινοτήτων μπορεί να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να καλυφθεί ένα ποσοστό της δαπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα κομμάτι της παραγόμενης ενέργειας θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε νοικοκυριά τα οποία κινούνται κάτω από το όριο της ενεργειακής φτώχειας.
Ανακύκλωση – διαχείριση  απορριμμάτων
Κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, παρότι από το 2017 και μετά και ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια, έγιναν πολλά βήματα μπροστά και πλέον πάρα πολλές μονάδες βρήκαν το δρόμο τους με διάφορους τρόπους και χρηματοδοτήσεις.
Ωστόσο, σημείωσε ότι από τη στιγμή που σχεδιάζονται μέχρι να ωριμάσουν τα έργα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και οι στόχοι έχουν διαφοροποιηθεί.
«Άρα, είπε, θα πρέπει από την επόμενη ημέρα της υπογραφής και αφού θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα πρώτα έργα, να επικαιροποιήσουμε τις μελέτες έτσι ώστε οι μονάδες πλέον να είναι πιο συμβατές».
Το δεύτερο ζήτημα είναι «να επιμείνουμε να ανακυκλώνουμε στην πηγή».
Τρίτο και εξίσου σοβαρό ζήτημα, είπε είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής στην ανακύκλωση, που φτάνει το 45% ήτοι 22 εκ. ευρώ κατ’ έτος. Ποσό που δεν εισπράττει η ΕΕΑΑ και άρα δεν μετατρέπεται σε εξοπλισμό για τους Δήμους, προκειμένου να προχωρήσει η ανακύκλωση όσο θα έπρεπε.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε επίσης πως «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα παραμείνει υπόθεση του α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δεν έχει βοηθήσει νομίζω ο κατακερματισμός αλλά και οι εκχωρήσεις που γίνονται από το υπουργείο προς άλλες αρχές. Πήγαν πίσω τα έργα, οι Δήμοι περιμένουν να κάνουν διαλογή στην πηγή, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός».
Πολιτικές μακράς πνοής…
Μιλώντας ο κ. Παπαστεργίου στο πάνελ με θέμα συζήτησης την οικοδόμηση της αστικής ανθεκτικότητας, ενσωματώνοντας το κλίμα και τους κινδύνους στην αστική ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές πόλεις πρέπει να κάνουν μια μεγάλη μετάβαση, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας τους.
«Άρα, ανέφερε, θα πρέπει να ανοίξουμε τον ορίζοντά μας, να κάνουμε πραγματικά σκέψεις και πολιτικές μακράς πνοής, γιατί πρέπει να έχουμε άποψη για όλο το εύρος της ζωής των πολιτών μας όπως πχ. για την υγεία και ευεξία τους. Αλλά και για την ενέργεια και το περιβάλλον. Αυτή η πολύ βίαιη ενεργειακή μετάβαση, αναδεικνύει το τι δεν έγινε τόσο καιρό, προκειμένου να πάψουμε να είμαστε δεσμευμένοι από τα ορυκτά καύσιμα. Το τι θα κάνουμε για πολιτικές πρόνοιας. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βάλλεται περισσότερο λόγω της ενεργειακής κρίσης και σε αυτό το επίπεδο οι Δήμοι έχουν ευθύνη. Άρα όντως η ολιστική προσέγγιση που θα πρέπει να έχουμε είναι απαραίτητη και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των Δήμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more