Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ν’ αποσυρθεί η διάταξη που αλλάζει το όνομα του τσίπουρου!

 


 Έντονες αντιδράσεις προκαλεί διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που καταργεί την ονομασία «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς! Στην Πέλλα, περιοχή ταυτισμένη με το παραδοσιακό αυτό απόσταγμα, οι μικροί παραγωγοί βρίσκονται σε αναβρασμό!

Το κράτος μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει το παραδοσιακό τσίπουρο και τους αγρότες που το παράγουν, ελέγχοντας και το προϊόν και την αγορά.


Τι ζητούν οι αμβυκούχοι

Τα αιτήματα συνοψίζονται ως εξής:

-Το δικαίωμα στην ονομασία του προϊόντος που παράγουν σε Τσίπουρο ή Τσικουδιά, όπως είναι ιστορικά και πρακτικά ορθό και όχι σε «Προϊόν Διήμερων Αποσταγματοποιών», όπως προτείνεται.
- Την διατήρηση του ΕΦΚ στα 0,59 λεπτά από την απίστευτη αύξηση στο 1,48 που προτείνει το νομοσχέδιο.
- Το δικαίωμα απόσταξης καθ’ όλη τη διάρκεια της αποσπασματικής περιόδου κι όχι μόνο για οκτώ (8) 24ωρα.
-Τη δυνατότητα να αποστάζονται τα στέμφυλα μαζί με χυμό (σύζουμο).
- Να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τσίπουρου με συγκεκριμένες τιμές ορίων.
-Την ένταξη του τσίπουρου και του κρασιού στην κατηγορία των προϊόντων οικοτεχνίας, προκειμένου να μπορούν οι μικροί παραγωγοί να διαθέτουν στην ανοιχτή αγορά τα προϊόντα τους.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιδιώκεται η εξόντωση των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και αποσταγματοποιών, η παράδοση του εθνικού παραδοσιακού προϊόντος στα μεγάλα οινοποιεία και αποσταγματοποιεία, η αύξηση της τιμής του προϊόντος στην αγορά και στον καταναλωτή σε ίδιες τιμές με τα εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά.

Τροπολογία από ΚΙΝΑΛ

Τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία πρότειναν τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας «τσίπουρο» και «τσικουδιάς» για τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι με τη διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς ασχολούνται περίπου 380.000 αγροτικά νοικοκυριά στη χώρα μας για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους και το προϊόν έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με αυτή την ονομασία. Κατά την υπερεκατονταετή αυτή παραδοσιακή διαδικασία, παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες, των ίδιων των παραγωγών, ενώ η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς και η ταύτισή τους στη συνείδηση των καταναλωτών με την Ελλάδα και τις αγροτικές της περιοχές, οφείλονται στους ίδιους τους διήμερους αποσταγματοποιούς.

Γι’ αυτό το λόγο, , ζητούν να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η παραδοσιακή αυτή ονομασία. Ενώ η διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών, μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλες προσθήκες, χωρίς την αφαίρεση της ονομασίας που συνοδεύει τα προϊόντα «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για δεκαετίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more