Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ο Κίνδυνος της Συγκατοίκησης….



 Για πρώτη φορά μετά από  περίπου 2 χρόνια εορτάστηκε όπως παλιά το Πάσχα… Τις μέρες αυτές προσπαθήσαμε να θυμηθούμε τις παλιές μας συνήθειες και φυσικά να δούμε ανθρώπους που η πανδημία μας τους είχε στερήσει. Ευχές λοιπόν και χρόνια πολλά.

Εκτός όμως από το Πάσχα, είχαμε την Κυριακή τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών όπου η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν ήταν καθοριστική και καθαρή. Η ακροδεξιά Λεπέν ηττήθηκε λοιπόν. Το γεγονός όμως ότι πέρασε το ψυχολογικό όριο του 40% αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα στην Γαλλία όπου έχει ένα  ντεμί προεδρικό σύστημα.

Στις 12 Ιουνίου θα έχουμε τον πρώτο γύρο των Βουλευτικών εκλογών και στις 27 Ιουνίου τον δεύτερο γύρο. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ καθοριστικές για το μέλλον της Γαλλίας όπου ο κίνδυνος της συγκατοίκησης υπάρχει καθώς οι πολίτες ψήφισαν τον Μακρόν γιατί δεν ήθελαν την Λεπέν. Ο ίδιος όμως κατάφερε κλείσει την πολιτική του σταδιοδρομία με την ανανέωση της θητείας του. Άλλωστε δεν δικαιούται Τρίτη θητεία.

Σήμερα οι ζυμώσεις στα υπόλοιπα Κόμματα είναι σημαντικές αναφορικά με τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τις 577 μονεδρικές σε όλη την Γαλλική επικράτεια. Οι εκλογές γίνονται με δυο γύρους εκ των οποίων πάνε οι δυο πρώτοι και ο τρίτος αν ξεπεράσει το 12,5%. Εκτός από την κάθοδο των δυο παραδοσιακών δυνάμεων της Γκολικής Δεξιάς και των Σοσιαλιστών, ενδιαφέρον έχει να δούμε αν μπορέσει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα Κόμματα της Αριστεράς με κύριο υποψήφιο τον Ζαν Λυκ Μελανσόν καθώς και της ακροδεξιάς με την Λεπέν και τον Ζεμούρ. Εδώ τα πράγματα είναι περίπλοκα μετά την δήλωση του Ερίκ Ζεμούρ ότι 50 χρόνια στην Γαλλία οι Λεπέν πάντα χάνουν…

Πιο κοντά φαίνεται ότι βρίσκεται ο Μελανσόν που αν είχε την στήριξη των 3 αριστερών κομμάτων που κατήλθαν αυτόνομα στις Προεδρικές εκλογές, θα πήγαινε στον δεύτερο γύρο ως πρώτος και πιθανόν θα είχε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο καθώς ο ίδιος κατέβασε μια πλατφόρμα ιδεών, απόψεων και θέσεων ιδιαιτέρως προοδευτικό και ελκυστικό προς τους πολίτες, έχοντας αριστερό πρόσημο.

Ο Μακρόν είναι πολύ πιθανό να χάσει τις Βουλευτικές εκλογές ή να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πως αν χάσει τις εκλογές θα πρέπει να ανεχθεί έναν άλλον Πρωθυπουργό ενώ στο δεύτερο σενάριο να ορίσει Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Με τα μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, είναι πολύ δύσκολο να εκλέξει ο Μακρόν τους 350 Βουλευτές που είχε ενώ στο προσκήνιο υπάρχει μόνο η προοπτική ενός ενιαίου ψηφοδελτίου της Αριστεράς ώστε να δούμε Πρωθυπουργό τον Μελανσόν… Ίσως το διακύβευμα των εκλογών να είναι και ποιόν Πρωθυπουργό θέλουν οι Γάλλοι; Τον εκλεκτό του Μακρόν; Τον Μελανσόν ή την μαύρη ατζέντα της Λεπέν; Το τρίτο σενάριο είναι ίσως το πιο αδύναμο… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more