Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Κατά 50 ευρώ αυξάνεται από 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός

 EYRO EPIDOMA

• Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα (από 663 θα φτάσει τα 713 ευρώ) ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, κάνοντας λόγο για «απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης».


Όπως είπε το ποσό αυτό συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία αύξηση μισθού 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. «Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως λόγω της μεταβολής του κατώτατου μισθού, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται και εκείνο κατά 31 ευρώ τον μήνα.
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουν στηριχθεί πολύ από την Κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους» και τις κάλεσε να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί όπως είπε «καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπιστία των ιδίων των εργαζομένων της».
Η ΕΣΕΕ
«Το ελληνικό εμπόριο είναι έτοιμο για ακόμη μία φορά να στηρίξει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την 1η Μαΐου, παρά την άμεση και σημαντική επιβάρυνση στο μισθολογικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ), Γ. Καρανίκας.
Όπως αναφέρει, βάσιμη προσδοκία του εμπορικού κόσμου είναι, ότι μέσω της αύξησης στον κατώτατο μισθό, θα διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων καταναλωτών με θετικές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ, που δηλώνει πως «υπεύθυνα και έγκαιρα τάχθηκε υπέρ μιας λελογισμένης ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών», υπενθυμίζει πως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υποχρεούνται στο εξής να τις καταβάλουν αισθητά αυξημένες - μαζί με τις αναλογικά υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές - είναι και αυτές ευάλωτες, με όρους οικονομικούς και κοινωνικούς.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «η ομπρέλα προστασίας που ανοίγει η ελληνική Πολιτεία πρέπει να είναι κοινή, για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές».
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
Θετική χαρακτήρισε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις την αύξηση του κατώτατου μισθού η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αν και οι επιχειρήσεις επωμίζονται επιπλέον κόστος, η επόμενη μέρα θα τις βρει περισσότερο ανταγωνιστικές, καθώς η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της αγοράς.
»Ταυτόχρονα, η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει τα μέτρα στήριξης για μείωση του ενεργειακού κόστους και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μέτρα για τα οποία η Κυβέρνηση κρατά στη φαρέτρα της. H σχετική παρέμβασή θα έχει αντίκτυπο στις τελικές τιμές των προϊόντων, προς όφελος της αγοράς και της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Αντιστάθμισμα στο δημοσιονομικό κόστος θα αποτελέσει η αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων. Επίσης, οι επιχειρηματίες αναμένουν -αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος- να μειωθούν περαιτέρω οι εργοδοτικές εισφορές, όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more