Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

BLAXOI ANTAMOMA LABARA

Νερό στο… μύλο της ρουμάνικης προπαγάνδας έριξε η βουλευτής του ΜέΡΑ25

• «Είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού», τονίζει οργισμένα η Πανελλήνια Βλάχικη Ομοσπονδία

• Οι Βλάχοι υπήρξαν ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, ενώ τα βλάχικα δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα προφορικό ιδίωμα που δεν έχει καμία σχέση με συστηματοποιημένη γλώσσα.
Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, την οποία υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων απαντώντας στην ανιστόρητη τοποθέτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα στη Βουλή, που έκανε λόγο για «μειονότητα», μαζί με αρβανίτες και σλαβομακεδόνες (!) ρίχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο νερό στον… μύλο της ρουμάνικης προπαγάνδας. Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για παντελώς εσφαλμένο ισχυρισμό εκφράζοντας τη λύπη της για τις δηλώσεις της κ. Σακοράφα. Στο θέμα της καταγωγής των Βλάχων, με το οποίο έχει ασχοληθεί επανειλημμένα η εφημερίδα μας. 

Σε γραμμή… Ρουμανίας!
Έναν διακαή και διαχρονικό «πόθο» της Ρουμανίας εξέφρασε ουσιαστικά η Σοφία Σακοράφα, η οποία σε ομιλία της στη Βουλή ζήτησε την ένταξη των «βλάχικων, αρβανίτικων και σλαβομακεδονικών» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κάνοντας λόγο για «μειονότητες» και «κοινότητες» που η χώρα μας πρέπει επιτέλους να σεβαστεί!
Ανέκαθεν η ρουμάνικη προπαγάνδα είχε στόχο την αναγνώριση των Βλάχων της Βαλκανικής, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα ελληνικής καταγωγής, ως ξεχωριστής εθνικής μειονότητας με ρίζες που ανάγονται στη Ρουμανία. Απώτερος σκοπός της να τους προσεταιρισθεί! Μία από τις μεθοδεύσεις που μεταχειρίστηκε για να το πετύχει αυτό ήταν η προσπάθεια μετατροπής της Βλάχικης διαλέκτου που είναι αποκλειστικά προφορική σε γραπτή με βάση το ρουμάνικο αλφάβητο, εκδίδοντας μάλιστα και σχετικό εγχειρίδιο εκμάθησης το οποίο, όπως έχει αποκαλύψει ο «Π.Λ.», ήδη μοιράζει στις βλαχόφωνες κοινότητες της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Απαράδεκτη δήλωση
Βάζοντας «βούτυρο στο ψωμί» της ρουμάνικης προπαγάνδας η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 πριν λίγες ημέρες δήλωσε στη Βουλή: «Έχουμε την υποχρέωση και μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα στα σχολεία, να παρέχουμε στις μειονότητες τη δυνατότητα να βιώνουν τη γλωσσική τους διαφορετικότητα και παράδοση», προσθέτοντας ότι «επιτέλους, η Ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ξεπεράσει τη φοβική και συμπλεγματική αντιμετώπιση απέναντι στις γλώσσες και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Κοινοτήτων της. Δεν απειλείται από αυτά η εθνική ομοψυχία και η υπόσταση του έθνους, ούτε από τα βλάχικα, τα αρβανίτικα ή τα σλαβομακεδόνικα»!

Οργισμένοι οι Βλάχοι!
Η αποστροφή αυτή της κ. Σακοράφα προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις, με πρώτη αυτή που εκδηλώθηκε από πλευράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, η Ομοσπονδία (την υπογράφουν ο πρόεδρος Μιχάλης Μαγειρίας και η Γεν. Γραμματέας Αθανασία Δρόσου) διαμαρτύρεται έντονα για την τοποθέτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25 που χαρακτηρίζει ουσιαστικά τους Βλάχους της χώρας «μειονότητα», επισημαίνοντας πως ο ισχυρισμός της «δεν έχει κανένα νομικό, ιστορικό ή πολιτιστικό έρεισμα και για τον λόγο αυτό είναι παντελώς εσφαλμένη». Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της επειδή η βουλευτής, «αν και έχει πλήρη άγνοια του θέματος, δεν φρόντισε πριν διατυπώσει την γνώμη της, όπως έχει δικαίωμα, να έχει μία στοιχειώδη τουλάχιστον ενημέρωση γύρω από τα ευαίσθητα από εθνικής πλευράς συγκεκριμένα θέματα».
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην προσφορά των Βλάχων στο Έθνος και στον αγώνα τους για την Εθνική Ανεξαρτησία του 1821 καθώς και στο έργο των μεγάλων Ευεργετών. «Διαβεβαιώνουμε την κυρία Σακοράφα, ότι οι Βλάχοι δεν είμαστε ούτε «μειονότητα» ούτε «κοινότητα». Διατηρούμε τις τοπικές, ποικίλες προφορικές μας παραδόσεις ως αναπόσπαστο, συστατικό στοιχείο του Ελληνισμού της παιδείας του οποίου αξιοζήλευτα μετέχουμε και καλλιεργούμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Είμαστε Έλληνες…»
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία τονίζει τα ακόλουθα στην επιστολή της για την καταγωγή των Βλάχων: «Από το σκίρτημα της ιδέας του έθνους στα νεότερα χρόνια κι όποτε οι περιστάσεις το ζήτησαν αγωνιστήκαμε ως Έλληνες Βλάχοι, από τους ανώνυμους αγωγιάτες, τους ποιμένες και τις γυναίκες της Πίνδου ως τους επώνυμους λόγιους, έμπορους κι Εθνικούς Ευεργέτες, ως ένα Έθνος, το Ελληνικό και για μια Πατρίδα, την Ελλάδα. Τα χωριά μας λαμπρύνονται διαχρονικά από ελληνικά σχολεία, στα οποία διδασκόμασταν και διδασκόμαστε, όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, την ελληνική ιστορία, την ελληνική γλώσσα και κάθε τι ελληνικό, δηλαδή κάθε τι δικό μας.
Γι’ αυτό, γνωρίζουμε καλά την ιστορία κι έχουμε ως Έλληνες Βλάχοι πλήρη αίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας, η οποία αίσθηση είναι ασφαλώς σφαιρικότερη και πληρέστερη, όχι από την αντίστοιχη αίσθηση της βουλευτού κας Σοφίας Σακοράφα αλλά και όσων, οι οποίοι συντασσόμενοι με τις απόψεις της επιθυμούν, με πρόσχημα τάχα «τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», τη μετατροπή μας σε ‘κοινότητα»/«μειονότητα’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more